"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ακραία πολιτική Ερντογάν (Χ.ν., 18-8-20)

 

 

 

 

 

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΩΝ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ- ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 

ΣΤΗΝ ιστοσελίδα onalert.gr/Ahval βρίσκει κανείς σοβαρές απόψεις Τούρκων δημοσιογραφων και διανοουμένων που αντιτίθενται στο αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Doğa Ulaş Eralp και ο επίσης Τούρκος Ακαδημαϊκός και καθηγητής της Ιστορίας στο Clark University (Minessota) Taner Akçam (1953-).

 

Ο πρώτος, ο Doğa Ulaş Eralp, δεν διστάζει να χαρακτηρίσει σχιζοφρενική την πολιτική της χώρας του: «Η Τουρκία”, γράφει, ”βιώνει τη σχιζοφρένεια στην πολιτική ζωή, μία σχιζοφρένεια που γεννιέται από τον αυταρχισμό και τον αναχρονιστικό, μη ρεαλιστικό πολιτικό λόγο του σουλτάνου». Κάτι που μόλις τώρα αντιλαμβάνονται και ορισμένοι από τους εθελοτυφλούντες Ευρωπαίους εταίρους μας. Οι οποίοι μάλιστα είναι και “φανατικοί” σύμμαχοι του Ερντογάν (Γερμανία κ.ά.)

 

  1. Ο δεύτερος, ο Taner Akçam, μόλις πριν 20 μέρες (7/8) στην ίδια
  2. ιστοσελίδα, σε άρθρο του με αυτογνωσιακό περιεχόμενο για τους
  3. Τούρκους, παρατηρούσε και τα εξής που εκφράζουν μια πραγματικότητα
  4. της τουρκικής ιστορικής δραστηριότητας. Γράφει:
  5.  
  6. Ο Ρώσος διανοούμενος του 19ου αιώνα Nikolay Denilevski έκανε μια διάκριση μεταξύ των κοινωνιών που δημιουργούν πολιτισμό κι εκείνων που τον καταστρέφουν. Απαριθμεί με χρονολογική σειρά αυτούς που δημιούργησαν δέκα είδη πολιτισμών, Αιγύπτιοι, Κινέζοι, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Φοίνικες, Κελντανί, Ινδοί, Πέρσες, Έλληνες, Ρωμαίοι, Άραβες, Ευρωπαίοι. Παράλληλα με αυτούς τους θετικούς πολιτισμούς υπήρξαν παράγοντες, όπως οι Ούννοι, οι Μογγόλοι και οι Τούρκοι που έλαμψαν κατά διαστήματα και μετά έσβησαν και χάθηκαν. Όλοι αυτοί εκπλήρωσαν το καταστροφικό τους καθήκον, συνέβαλαν στο θάνατο θνησιγενών πολιτισμών και αφού διασκόρπισαν τα απομεινάρια τους επιστρέφουν στην ασημαντότητά τους και χάνονται. Αυτούς μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε αρνητικούς παράγοντες της Ιστορίας… Στην πραγματικότητα”, συνεχίζει ο Τούρκος Ακαδημαϊκός, “ο Ερντογάν και ο Μπαχτσελί εκπροσωπούν την παραδοσιακή βαρβαρότητα και τάση καταστροφής που έχει βαθιές ρίζες σε αυτό τον τόπο (σ.σ. Τουρκία). Σήμερα η Μικρά Ασία είναι γεμάτη με κατεστραμμένες εκκλησίες και ιερούς τόπους που χρησιμοποιούνται είτε ως στάβλοι είτε ως αποθήκες…”
  7.  

… Ακόμη και την ώρα που εμφανίζεται ως «διαλλακτικός» επιζητώντας δήθεν τον διάλογο, ο Ερντογάν επαναλαμβάνει ταυτόχρονα τις απειλές του, δικαιολογώντας έτσι απόλυτα όσους υποστηρίζουν πως είναι διπρόσωπος, χρησιμοποιώντας άλλη γλώσσα προς το εξωτερικό και άλλη προς το εσωτερικό. Η διπροσωπία αυτή έκανε τους Times του Λονδίνου να αναρωτιούνται αν μπορεί το ΝΑΤΟ να ανέχεται μια Τουρκία που δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο και καταπατά τα ύδατα Ελλάδας και Κύπρου…

Απλός ο λόγος της αλήθειας, αλλά στην εποχή μας πού να τον βρεις! (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

——————————————

  1. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ
  2.  

Ο ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, “το Πάσχα του καλοκαιριού” τέλειωσε. Όμως, έστω και με τους αυστηρούς περιορισμούς του κορωνοϊού, γιορτάστηκε η Μεγαλόχαρη παντού: οπουδήποτε υπάρχει εκκλησία ή εκκλησάκι (φωτό 1, Ανυσαράκι, Κάντανος, 2020).

 

 

 

Οι Έλληνες, για άλλη μια φορά, αποδεικνύουν ότι είναι ένας βαθιά θρησκευόμενος λαός.

 

ΕΞΑΛΛΟΥ, σε παγκόσμια έρευνα “περί θρησκευτικότητας των λαών” που διενήργησε το αμερικανικό Pew Research Center σε 34 χώρες (από 13/5 μέχρι 2/10/2019) και με τη συμμετοχή 38.426 πολιτών, η χώρα μας έχει καταλάβει αξιοζήλευτη θέση.

 

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, κατέχει την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά την πεποίθηση ότι η πίστη στο Θεό ταυτίζεται με την ηθική. Είμαστε επίσης πρώτοι στον δυτικό κόσμο, πάνω ακόμα και από τις θεοσεβούμενες ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τη σημασία που έχει η θρησκεία στη ζωή μας. Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε στη δεύτερη θέση στον δυτικό κόσμο (ανεπτυγμένες οικονομίες) σε ό,τι αφορά τη σημασία που έχουν ο Θεός και η προσευχή στη ζωή των πολιτών.

 

ΠΑΡΗΓΟΡΟ είναι ότι όσα μνημόνια και κορωνοϊοί κι αν περάσουν, η χριστιανική πίστη παραμένει βαθιά ριζωμένη στον Έλληνα. Οι πιστοί μπορεί να κινδυνεύουν, όπως σωστά είχε επισημάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Ορθοδοξίας, ο κ. Βαρθολομαίος, δεν κινδυνεύει όμως η πίστη. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Η Τουρκία, εδώ και μερικά χρόνια έχει αποφασίσει να το παίζει σε “διπλό ταμπλό” (ΗΠΑ, Ρωσία). Ξεκίνησε ως ένθερμος υποστηρικτής της αμερικανικής θέσης για ανατροπή του Μπασάρ Αλ Άσαντ (Συρία) και κατέληξε να δέχεται σήμερα όλες τις ρωσικές θέσεις για τη… Συρία, συμπεριλαμβανομένης και της θέσης του Κρεμλίνου για την παραμονή (!) του Άσαντ στην εξουσία, ελλείψει-λέει- κάποιας άλλης εναλλακτικής.

Όσο για το διπλό “παιχνίδι” αγοράς όπλων (από Ρωσία-ΗΠΑ) του Ερντογάν, δεν φαίνεται να διαρκέσει για πολύ ακόμη. Η οικονομία της χώρας δεν της το επιτρέπει. Εξάλλου, όπως δεν είναι δυνατόν “να χωρέσει κανείς δυο καρπούζια σε μια μασχάλη”, έτσι δεν πάει και μακριά το “δυσίν κυρίοις υπηρετείν”!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 


Σχολιάστε