"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Επί ξυρού ακμής

 

 

ΕΠΙ ΞΥΡΟΥ ΑΚΜΗΣ (=ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ)

 

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ σε κρίσιμη φάση των προβλημάτων που δημιουργεί η γειτονική μας χώρα, η και”σύμμαχος” Τουρκία! Aμφισβητεί έμπρακτα -αυτή τη φορά στη θάλασσα- περιοχές της κυριαρχίας μας ονειρευόμενη τη δική της “Γαλάζια Πατρίδα”! Εμείς απλά… παρακολουθούμε τις κινήσεις της, περιμένοντας, πάντα με ετοιμότητα, πιθανόν, από κάποιους άλλους, τους λεγόμενους “μεγάλους” (ΝΑΤΟ, ΕΕ-Γερμανία, ΗΠΑ), να παρέμβουν!

 

ΑΛΛΑ, πέρα από ευχολόγια, κανείς δεν επεμβαίνει για να σου λύσει ένα πρόβλημα, έστω κι αν σου το δημιουργεί παράνομα (διεθνές δίκαιο) ο γείτονάς σου. Ζυγίζονται πρώτα τα συμφέροντα και “βλέπουμε και κάνουμε”, λένε…

 

Η ΣΤΑΣΗ αυτή σημαίνει δυο πράγματα: ή ότι πράγματι υπάρχουν αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές (29ος με 30ο παράλληλο) ανάμεσα σε Δωδεκάνησα-Κρήτη-Κύπρο, ή ότι αδυνατούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ, βέβαια, κάποιες διμερείς συμφωνίες (Τουρκολιβυκό σύμφωνο-Ελληνοαιγυπτιακή μερική συμφωνία), όμως και στις δυο εμπλέκονται και τρίτα κράτη. Σύμφωνα δε με τους διεθνείς κανόνες, οι διμερείς συμφωνίες δεν πρέπει να ξεπερνούν το όριο που θα μπορούσε να θίξει ένα τρίτο όμορο κράτος. Στην περίπτωση του τουρκολιβυκού συμφώνου θίγεται αγρίως η Ελλάδα, στην περίπτωση του ελληνοαιγυπτιακού “θίγεται”, λέει, η Τουρκία, λόγω αυθαίρετης ερμηνείας της σχετικά με το Καστελόρριζο!

 

Η ΤΟΥΡΚΙΑ δεν υπέγραψε το διεθνές δίκαιο της Θάλασσσας! Έτσι, δεν δέχεται τα (αυτονόητα για τις άλλες χώρες) περί υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ των νησιών. Δεν αναγνωρίζει άλλα δικαιώματα στα νησιά μας εκτός των 6 ν.μ.! Η Τουρκία δεν ακολουθεί-ούτε και σέβεται-τους διεθνείς κανόνες ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, επειδή έχει επιλέξει μια πολιτική διευθέτησης των ελληνοτουρκικών “διαφορών” σύμφωνα με τον συσχετισμό ισχύος (είμαστε λένε 83 εκατομμύρια!) που κατά την άποψή της την ευνοεί. Έτσι, συμπεριφερόμενη “αφ’ υψηλού”, απαιτεί ρυθμίσεις που να εξυπηρετούν τα συμφέροντά της, τα οποία, λέει ότι μπορεί να υποστηρίξει και “με άλλα μέσα”.

 

ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟΙ εμείς στο διεθνές δίκαιο της Θάλασσας περί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας απορούμε γιατί μέχρι σήμερα δεν οριοθετήσαμε ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο;

 

Η ΤΟΥΡΚΙΑ “με νύχια και με δόντια” θέλει να ακυρώσει τη θαλάσσια συνέχεια Ελλάδας-Κύπρου, ακριβώς για να μην επιτευχθεί (όπως διακαώς επιθυμεί κι η Ρωσία) η κατοχύρωση του Eastmed (Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα- ΗΠΑ με ΕΕ) από χώρες της ΕΕ. Το “παιχνίδι” λοιπόν με το τουρκικό “Ορούτς Ρέις” θα είναι διαρκείας. Μάλιστα θα διευρυνθεί και σε άλλες ελληνικές ή κυπριακές περιοχές! Ένα παιχνίδι για γερούς παίκτες και με γερά νεύρα! Εκτός και συμβεί επί τούτου κανένα “ατύχημα”, οπότε… (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

——————————-

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

-(ρολόι)Οι εργασίες φαίνεται να προχωρούν (φωτο, 1), αν και πολύ αργά.

 

 

Ίσως επειδή… το καλό πράγμα αργεί! Οψόμεθα. Η αποκατάσταση και ανακαίνιση ενός από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης των Χανίων, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε αυτό να έχει και κρυφό φωτισμό, διακριτικό, που όμως να τονίζει τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία. Κάτι που έχουν τα περισσότερα ρολόγια των πόλεων στην Ελλάδα και τον κόσμο…

 

-(“νεκρή” βρύση;)Στο πίσω μέρος του Βενιζέλειου Ωδείου υπάρχει αυτή η παλαιάς κατασκευής βρύση (φωτο, 2), η οποία έχει χρόνια να λειτουργήσει.

 

 

Και ενώ η πλατειούλα δέχτηκε πολλές φορές την “περιποίηση” του Δήμου, απορούμε γιατί αυτή -η “νεκρή” βρύση-παραμένει αναξιοποίητη. Έστω και σαν μνημείο της παλιάς ζωής των Χανιωτών, δεν θα έπρεπε να λειτουργεί;

 

-(“δημοτική Βιβλιοθήκη”) Έτσι βαφτίστηκε, αφότου αγοράστηκε-και καλώς- από το προηγούμενο επί Βάμβουκα δημοτικό συμβούλιο (φωτό, 3).

 

 

 

Παραμένει όμως άθικτο στη θέση του και ως “δαμόκλειος σπάθη’ πάνω από τα κεφάλια των περιοίκων, απειλεί. Χωρίς προστατευτικά και με ενδεχόμενες μεγάλες βροχοπτώσεις κατά το χειμώνα, αντιλαμβάνεται κανείς τους κινδύνους που κρύβει το κτίσμα. Υπάρχει σχέδιο και προοπτική; Υπάρχει σχέδιο, έστω για στοιχειώδη περίφραξη; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

  1. Η δυσανεξία, ή η αλλεργία που παθαίνει η Άγκυρα, όταν της μιλάει
  2. κανείς για διεθνές δίκαιο, δίκαιο της θάλασσας, ειρηνευτικές
  3. συνομιλίες, διάλογο επί ίσοις όροις και τα παρόμοια που εφαρμόζουν
  4. όλοι οι λαοί σε παγκόσμια κλίμακα είναι χαρακτηριστικό της
  5. μαγαλομανίας των Τούρκων.
  6. Προσοχή, λοιπόν, στη λέξη “διάλογος”, διότι οι Τούρκοι μ’ αυτήν
  7. εννοούν μόνο “διαπραγμάτευση με τους δικούς τους όρους”

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε