"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια (κορωνοϊός και Τουρκικές απειλές) (Χ.ν., 11-8-20)

 

 

 

 

 

 

 

ΜΙΚΡΗ ΕΞΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ Ή ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΠΡΟΛΑΒΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΟΥ;

 

Η ΑΝΟΔΙΚΗ πορεία που παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα-και τα Χανιά- πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα. Έτσι κι αλλιώς, εφησυχασμός με τον ιό δεν υπάρχει σφού μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο αντιμετώπισής του. Έχει “κολλήσει” στη ζωή μας.

 

ΓΙ’ αυτό απαιτούνται συντονισμένες δράσεις πολιτείας και φορέων με ταυτόχρονη συμμόρφωση των πολιτών στις εντολές των αρμοδίων. Τεστ παντού και αποστασιοποίηση… Όσο είναι καιρός. Διαφορετικά θα έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τις άλλες αναμενόμενες ενδημικές λοιμώξεις του φθινοπώρου, η κατάσταση θα γίνει δραματική. “Προλαμβάνειν -λοιπόν- και ου θεραπεύειν”.

 

Η ΧΑΛΑΡΩΣΗ των πολιτών, με την αίσθηση ότι “ιός ήταν και πέρασε”, ειδικά μετά την άρση των μέτρων λόγω του τουρισμού, ήταν μια από τις βασικές αιτίες για την ”εισαγωγή” και διασπορά του κορωνοϊού σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τις συνέπειες καλούμαστε να ακριβοπληρώσουμε, αν δεν παρθούν τα αναγκαία μέτρα. Εξαλλου η ευαίσθητη μεταμνημονιακή οικονομία μας ενδεχομένως να δεχθεί νέα πλήγματα στα ήδη σοβαρά.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στα βασικά και σωτήρια: μάσκα, αντισηπτικό, τήρηση αποστάσεων, σχολαστική υγιεινή/καθαριότητα -ατομική, οικογενειακή, συλλογική, Κοινωνική αποστασιοποίηση”. Όσο για την πολυσυζητημένη μάσκα, αυτή δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως καταναγκασμός ή άλλοθι αυταρχισμού (όπως τη βλέπουν ορισμένοι) αλλά ως ένα αναγκαίο “εργαλείο” επιβίωσής μας. Τόσο στους χώρους εργασίας, όσο και στις αγορές και τις κοινωνικές συναναστροφές μας, μόνο με μάσκα. (Στ.Γ.Κ.)

——————————————————————–

 

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

ΑΝΕΚΑΘΕΝ ο λεκτικός πόλεμος ήταν προσφιλές “σπορ” πιέσεων και εκβιασμών όσων πιστεύουν πως έχουν την ισχύ με το μέρος τους, ώστε να επιτύχουν τις διεκδικήσεις τους: εκφοβίζω, διαστρεβλώνω την πραγματικότητα (προπαγάνδα), αμφισβητώ, κερδίζω! Όπως κάνουν οι Τούρκοι του Ερντογάν σήμερα. Πρόσφατες ρήσεις Τούρκων:

-(Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν) «Δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα, τους νόμους, τις περιοχές, τις θάλασσες και τους φυσικούς πόρους άλλων. Αλλά δεν επιτρέπουμε και σε κανέναν να καταπατά τα δικά μας δικαιώματα, νόμους και συμφέροντα»! Αυτά δήλωσε ο Ερντογάν (πρακτορείο Anadolu, (25/7), λίγο πριν αρχίσει ο… διάλογος -κατόπιν πιέσεων της Μέρκελ- με την Ελλάδα. Διάλογος που ακυρώθηκε, λόγω, λέει, “εξαπάτησης” της Τουρκίας με το κατά το διεθνές δίκαιο υπογραφέν σύμφωνο περί μερικής ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου! [Καλά, ποια είναι τα τουρκικά “συμφέροντα” νότια της Κύπρου, στο Καστελόρριζο και νότια της Κρήτης; Εκτός κι αν, ο σουλτάνος, εννοεί πως Κύπρος, Καστελόρριζο και Κρήτη είναι ανυπόστατα νησιά/παραφωνίες που εμποδίζουν την πραγματοποίηση της μεγαλοϊδεατικής μυθικής “γαλάζιας πατρίδας” του! Και τί διάλογο να κάνεις με έναν που θεωρεί “τα δικά μου, δικά μου, και τα δικά σου πάλι δικά μου”;]

-(Χαμί Ακσόι (25/7), εκπρόσωπος τουρκικό ΥΠΕΞ). Η Ελλάδα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου, από το οποίο δεν ξυπνά εδώ και 567 χρόνια”(!), είπε. [Αλλά, ποιος ονειρεύεται και τί; Μήπως η τουρκική αναθεωρητική πολιτική δεν απορρέει από την αναβίωση του νεο-οθωμανισμού λόγω της αύξησης της ισχύος της Τουρκίας στην περιοχή (φυσικά με τις πλάτες της ΕΕ-Γερμανίας, των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας); Μήπως η Τουρκία δεν ονειρεύεται το ρόλο περιφερειακής δύναμης στην περιοχή με “προτεκτοράτα” Ελλάδα, Κύπρο, ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, Βαλκάνια και Βόρεια Αφρική; Η Τουρκία προτιμά τη χρήση του πειθαναγκασμού έναντι κάθε άλλης εειρηνευτικής διαδικασίας, βασιζόμενη στο “δίκαιο της πυγμής”, ενώ επικαλείται επιλεκτικά το διεθνές δίκαιο, όπου κι όταν συμφέρουν).

-(Φουάτ Οκτάι, τούρκος αντιπρόεδρος) Για γενοκτονία μουσουλμάνων στην Κρήτη και την Κύπρο έκανε λόγο. Συγκεκριμένα είπε: «... Αν κοιτάξετε στην Κύπρο βλέπουμε καθαρά ότι δεν υπάρχει μια κανονική διαδικασία. Στην Κρήτη έχει εξαλειφθεί η παρουσία των Τούρκων μουσουλμάνων. Αν θέλουν να δουν γενοκτονία ας κοιτάξουν στην Κρήτη (!). Αν θέλουν να δουν γενοκτονία ας κοιτάξουν στην Κύπρο το 1960 και μετά (!). (...) Η υπογραφή της συμφωνίας μας με τη Λιβύη είναι ντε φάκτο σκίσιμο αυτού του χάρτη», είπε. [Όλα τα σκίζει κι όλα τα μαχαιρώνει η Ερντογανική προπαγάνδα, όταν οι νόμιμες ενέργειες των άλλων δεν ευνοούν τα σχέδιά της! Έτσι, διεθνείς συνθήκες σχίζονται (Λωζάννη), η εξόντωση του Ελληνισμού στην Κων/πολη (1954) παραβλέπεται, η άλλη στην Κύπρο (1974) θεωρείται “ειρηνευτική αποστολή”, η καταστροφή και εξόντωση των Ελλήνων της Σμύρνης (1922) αποδίδεται στους... Έλληνες, για τη γενοκτονία των Ποντίων και τις άπειρες κρητικές επαναστάσεις που πνίγηκαν στο αίμα φταίνε οι... άπιστοι κ.ά. Άντε να έχεις “διάλογο” με έναν χασάπη της Ιστορίας.](Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 


Σχολιάστε