"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αγία Σοφία, Βυζάντιο, Βενιζέλος, κορωνοϊός (Σχόλια, 4-8-20)

 

 

 

 

 

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

ΣΩΣΤΑ αγανακτήσαμε με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος: μέχρι σήμερα αυτή ήταν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και Μουσείο- από το 1934.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ βρήκε ακριβώς αυτό που ήθελε: να μας προκαλέσει προσβάλλοντάς μας σε μια πολύ ευαίσθητη πτυχή (θρησκευτικότητα-ελληνικότητα). Και να μας προϊδεάσει για το όραμα των σύγχρονων Τούρκων ηγετών να δουν έτσι τη χώρα τους ηγέτιδα δύναμη του ισλαμικού (σουνίτικου) κόσμου.

ΑΛΛΑ εμείς ως Έλληνες, τί κουβαλάμε σήμερα από το “ένδοξο” Βυζάντιο; Κι αυτό, με τη σειρά του, τί κράτησε από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, ώστε να το θεωρούμε συνέχειά του;

ΑΝΕΚΑΘΕΝ μιλάμε για τις συνιστώσες της ταυτότητάς μας. Παραμένουν άραγε οι ίδιες, ή έχουν εκφυλλιστεί από τις “επιθέσεις” του εκσυγχρονισμού/εξευρωπαϊσμού που κυριάρχησε μεταπολιτευτικά;

ΑΣ ΠΟΥΜΕ, πόση κατάνυξη αισθανόμαστε μπροστά στις παλιές βυζαντινές εικόνες και τους βυζαντινούς ναούς; Πόσο ακολουθούμε τους τύπους λατρείας και τη βυζαντινή υμνολογία; Πόσο γνωρίζουμε την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ξεφεύγοντας από το κλασικό στερεότυπο, “…πάλι με χρόνια, με καιρούς, πάλι δικά μας θά’ ναι”; Πόσο καταλαβαίνουμε ένα βυζαντινό/ελληνικό κείμενο, ή πόσα έθιμά μας ανάγονται στο Βυζάντιο;

ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΜΕ εύκολα τον όρο “βυζαντινισμός” (byzantinisme), ως κάτι το αρνητικό (σκοτεινό και δολοπλόκο, όπως αυτά που ζούσε η Δύση στο μεσαίωνά της). Το Βυζάντιο δεν γνώρισε ανάλογο μεσαίωνα. Παρέμεινε μια αρραγης συνέχεια του αρχαίου Ελληνισμού, μέχρι την πτώση της Πόλης (1453).

Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ Αυτοκρατορία ήλθε, γκρέμισε, κατέστρεψε και ό,τι περισώθηκε προσπάθησε να το “ενσωματώσει” στη ζωή των σύγχρονων Τούρκων. Οι οποίοι σχεδόν τίποτε το καινούργιο δεν πρόσθεσαν ως πολιτισμικό στοιχείο, πλην των ισλαμικών τεμενών και την υιοθέτηση του δυτικού τρόπου ζωής (Ατατούρκ).

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ δεν αισθάνονται σίγουροι ότι έχουν “κατακτήσει” εξ ολοκλήρου το παλιό Βυζάντιο (παρά τα συνεχή πογκρόμ εναντίον του Ελληνισμού της Πόλης): οι λέξεις “Αγία Σοφία” και “Κωνσταντινούπολις” παραμένουν ατόφιες και εν χρήσει παντού (φωτό), χωρίς ποτέ να έχουν αντικατασταθεί διεθνώς από άλλες. (Στ.Γ.Κ.)

 

 


————————————————————————————————————————————————————-

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΒΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ

ΔΥΟ μέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών (28/7/1920), μια συνθήκη που δημιούργησε «την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», ο Ελευθέριος Βενιζέλος πήρε το δρόμο της επιστροφής μεταφέροντας τη μεγάλη και χαρμόσυνη είδηση στο λαό του.

 

ΚΙ ΕΝΩ βρισκόταν στο σιδηροδρομικό σταθμό Λυών των Παρισίων (Gare de Lyon) για να επιβιβασθεί στο τρένο που θα τον έφερνε πίσω στην Ελλάδα, δέχθηκε δολοφονική επίθεση (φωτό) από δύο απότακτους βασιλόφρονες αξιωματικούς. Μια απόπειρα που επρόκειτο να έχει τραγικές συνέπειες για τον μετέπειτα Ελληνισμό (έξαρση διχασμού, άλλες δολοφονίες, αποτυχία στις εκλογές, αυτοεξορία στο Παρίσι, άνοδος βασιλοφρόνων, Μικρασιατική Καταστροφή).

 


 

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, εκείνη η απόπειρα δολοφονίας υπήρξε ένα γεγονός που αποτέλεσε τον καμβά πολλών εμπνεύσεων (κυρίως ιστορικών, αστυνομικών βιβλίων, αλλά και λιθογραφιών της εποχής) (Στ.Γ.Κ.)

————————————-

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Υπάρχει ή όχι;

ΠΟΛΛΟΙ πιστεύουν, χωρίς να καταθέτουν κάποιο σοβαρό επιχείρημα, ότι υπάρχει… παγκόσμια συνωμοσία για τον κορωνοϊό! Ότι δηλαδή δεν υπάρχει αυτός και πως τα πάντα είναι κατασκευασμένα σε “κάτι σκοτεινά” αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης “γραφεία”!

 

ΑΣ σοβαρευτούμε! Η παραπληροφόρηση, τα ανεξέλεγκτα fake news, οι θρησκοληψίες και οι συνωμοσιολογίες ποτέ δεν έφεραν καλά αποτελέσματα στην ανθρωπότητα. Όσοι ακολουθούν την τακτική “δεν φορώ μάσκα, γιατί δεν υπάρχει κορωνοϊός”, ας ρίξουν μια ματιά στη μόνη πραγματικότητα που επιβεβαιώνει την ύπαρξή του: τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών σε όλο τον πλανήτη. Όπου υποτιμήθηκε η πανδημία (ΗΠΑ, Αγγλία, Σουηδία, Βραζιλία κ.λπ.) και η διασπορά του κορωνοϊού τούς πρόλαβε, οι νεκροί είναι δραματικά πολλοί.

 

ΑΠΛΟ παράδειγμα: ενώ στην Ελλάδα η πανδημία, μετά 6 μήνες εμφάνισής της, άφησε 208 νεκρούς (μέχρι τώρα), αντίθετα είχαμε 9.841 νεκρούς στο Βέλγιο και 5.743 στη Σουηδία, χώρες με περίπου ίδιο πληθυσμό! Σκεφθείτε τους νεκρούς που άφησε στο ΗΒ, κυρίως στις ΗΠΑ (όπου συνεχίζει να σαρώνει), στη Βραζιλία, την Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία κ.λπ. στις οποίες τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν. Και περιμένουμε και δεύτερο κύμα! Ας σκεφτούμε τους γύρω μας, συγγενείς και φίλους κι ας αφήσουμε τις εικασίες των ψευδοεπιστημόνων του διαδικτύου. Δεν παίζει κανείς με την υγεία του, ούτε με το θάνατο.. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 


Σχολιάστε