"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια (Χ.ν., 28-7-20)

 

 

 

 

ΑΠΟΗΧΟΙ Ή ΠΡΟΑΝΑΚΡΟΥΣΜΑ…;

 

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ πρόεδρος, μεθυσμένος από μια πολύχρονη εξουσία, επιχειρεί δυο πράγματα, πριν ξεκινήσει μια πιθανή “εν τοις πράγμασι” σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο ή νότια της Κρήτης:

 

-Να εξάψει το θρησκευτικό (ισλαμικό) συναίσθημα των συμπατριωτών του εναντίον των Ορθοδόξων Χριστιανών (ειδικά της χώρας μας). Πώς; Υπονομεύοντας το “κοσμικό” και φιλοδυτικό κληροδότημα του Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ). Στόχος του; Να εμφανιστεί αυτός, ο Ερντογαν, ως ο αμεσότερος “διάδοχος” του Μωάμεθ του Πορθητή, του πρώτου Τούρκου κατακτητή της Πόλης και πρωτεργάτη της μετέπειτα Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1453), παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως “κατακτητή”. Πώς; Με την παραβίαση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας, τις επιθέσεις στο Ιράκ και το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Στους σχεδιασμούς του είναι η άμεση εμπλοκή -έστω και με θερμό επεισόδιο- με Ελλάδα και Κύπρο, ώστε να αλλάξει τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923), με την ελπίδα πως θα επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Έστω και με διαπραγματεύσεις. Ήδη το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο για ΑΟΖ που προσπαθεί να νομιμοποιήσει de facto, έχει θέσει σε αμφισβήτηση τόσο την ελληνική όσο και την κυπριακή ΑΟΖ. Βιώνουμε, δυστυχώς με τις πλάτες των “μεγάλων”, έναν στρατιωτικό και πολιτικό τυχοδιωκτισμό ενός εκτός ελέγχου και άρα πολύ επικίνδυνου δικτάτορα. Ο Ερντογάν αντιτίθεται στο κοσμικό κράτος του Ατατούρκ, επειδή επιδιώκει να εδραιώσει στην εξουσία ένα πολιτικό/θρησκευτικό Ισλάμ, ώστε να καταστεί η Τουρκία “ηγέτης” του σουνίτικου Ισλαμισμού στην περιοχή.

-Με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος και τη θρησκευτική φιέστα -με οθωμανικές προεκτάσεις- της περασμένης Παρασκευής και χωρίς την … υποστηρικτική παρουσία άλλων ηγετών του Ισλάμ, επιθυμεί να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων υπηκόων από τα οξύτατα καθημερινά οικονομικά προβλήματα. Τους “προσφέρει” ως αντάλλαγμα (!) μια Τουρκία “δυνατή”, μια ισλαμική υπερδύναμη!

 

Η παραληρηματική (θρησκευτική και εθνικιστική) καταιγιστική “ρητορική” χαρακτηρίζει κάθε παράφρονα δικτάτορα (Χίτλερ, Παπαδόπουλο, Μουσολίνι κ.ά.). Στόχος τους πάντα ήταν -και είναι- ένας και μοναδικός: ο φανατισμός του πλήθους, ώστε να ακολουθήσει τα σχέδιά τους στην πραγμάτωσή τους -φυσικά με πόλεμο. Όλα αυτά είναι, για την ώρα, ένα ωραίο show για άνοδο της δημοτικότητας του Ερντογάν, αλλά κι ένα πολύ επικίνδυνο “παιχνίδι” για Ελλάδα και Κύπρο. Η βαρβαρότητα σε όλο το φραστικό και εικονικό μεγαλείο της, λίγο πριν λάβει σάρκα και οστά η τελική πράξη (εναρκτήρια της “νέας” εποχής ή η τελευταία της βασιλείας Ερντογάν;). Όσο για τη διεθνή κοινότητα (κυρίως την ευρωπαϊκή), παρακαλουθεί όπως πάντα ως θεατής… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΩΔΥΝΑ

 

-(η λαϊκή της Δευτέρας) Στις άλλες άστοχες ενέργειες του Δήμου Χανίων προστέθηκε, πριν αρκετό καιρό, και η μεταφορά της λαϊκής της Δευτέρας από την περιοχή του Αγίου Ιωάννη στην Αγία Μαρίνα! Με την αιτιολογία της αποσυμφόρησης της περιοχής από τα αυτοκίνητα εκείνης της μέρας, (ή, πιθανόν και τις διαμαρτυρίες ορισμένων). Είχαμε επισημάνει τη δυσκολία που γεννούσε αυτή η μεταφορά, τόσο για όσους δεν διαθέτουν αυτοκίνητο για να πάνε στην Αγία Μαρίνα να… ψωνίσουν, όσο και για τα ηλικιωμένα άτομα (αυτά κυρίως ψωνίζουν στις λαϊκές!) που θα πρέπει να μετακινούνται στην οδό Μίνωος κάθε Σάββατο. Είναι ευχάριστο ότι ο Δήμος ξανασκέπτεται την επαναφορά της. Ή, αν τόσο πολύ επιθυμεί την “μετακίνησή” της στην Αγία Μαρίνα λόγω του τουρισμού εκεί, ας αποφασίσει τουλάχιστον (πρόταση κάνουμε) το μισό χρόνο να λειτουργεί και στον Άγιο Ιωάννη.

 

-(η αντίδρασή μας) “…Απόψε (24/7) προσευχηθήκαμε”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος στο πλήθος των πιστών, “αλλά το αίτημα μας δεν θα είναι μόνο σημερινό, αλλά και συνεχές: να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα. Η βαρβαρότητα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της εποχής μας και τα μάτια πολλών από μας είναι κλεισμένα. Αυτό που σημαδεύεται σήμερα και σημειώνεται, δηλαδή η προσβολή του πολιτισμού και η αναίδεια και η άρνηση της ανθρωπιάς είναι τα προβλήματα που πρέπει να μας απασχολούνε. Να ευχηθούμε λοιπόν η βαρβαρότητα να μην έχει συνέχεια». Δυστυχώς η βαρβαρότητα εξαπλώνεται ανεπαισθήτως στον πλανήτη. Όπως ο κορωνοϊός. Το χειρότερο είναι ότι η Ελλάδα έχει στα ανατολικά της σύνορα ένα γείτονα γνωστότατο για τις ιστορικές βαρβαρότητές του (Γενοκτονίες Αρμενίων, Ασσυρίων, Ελλήνων κ.ά.) Η ελληνική διπλωματία οφείλει πάση θυσία να στραφεί στην αναγνώριση από όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη του ΟΗΕ, της γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων. Έτσι η βαρβαρότητα των Τούρκων θα αποδειχθεί ως διαρκής ιστορική πρακτική… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

Τα ισλαμοεθνικιστικού περιεχομένου προκλητικά παραληρήματα του Ερντογάν, δεν θυμίζουν τίποτε άλλο παρά την πασίγνωστη παροιμία, “φωνάζει ο κλέφτης, να φύγει ο νοικοκύρης”!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 


Σχολιάστε