Τί δεν έγινε μέχρι τώρα (Χ.ν., 21-7-20)
Posted on 21 Ιουλ, 2020 in Σχόλια | 0 comments
- ΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ
-
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ακόμη και σήμερα που βρισκόμαστε υπό συνεχείς απειλές, παραμένουμε μια χώρα χωρίς σταθερή στρατηγική: δεν έχουμε πρόγραμμα και εθνικό σχέδιο δράσης με βάθος δεκαετιών (όπως οι Τούρκοι), ούτε και ικανές προετοιμασίες για έγκαιρες αποτρεπτικές δράσεις.
-
Πάντα τα γεγονότα μας προλαβαίνουν (1996), ή αντιδρούμε όταν πια είναι αργά (τουρκολιβυκό σύμφωνο).
-
-
ΚΙ ΑΦΟΥ η προκλητικότητα των Τούρκων εις βάρος μας δεν έχει τελειωμό, τι περιμένουμε για να κηρύξουμε τα 12 ν.μ. σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και νότια της Κρήτης; Γιατί, άραγε, δεν έχουμε ήδη κηρύξει ΑΟΖ με την Κύπρο; Έχουμε ή όχι αεροπορική και ναυτική υπεροχή έναντι των Τούρκων; Μήπως τα περί “διεθνούς δικαίου” που συνεχώς επικαλούμαστε ως απάντηση στις προκλήσεις αποτελούν κάλυψη αδυναμιών μας;
- Η ΠΡΩΤΗ εικοσαετία του αιώνα μάς βρήκε εξασθενημένους παντού: μετά τους “περίλαμπρους” (φαραωνικούς και ασύμμετρους) Ολυμπιακούς Αγώνες (2004), με τους πακτωλούς χρημάτων αλλά και αχρείαστων δανείων που ανέβασαν το δημόσιο χρέος κατακόρυφα, έγινε άραγε κάτι, ώστε να αναπληρωθούν οι απώλειες ή να αποπληρωθούν ορισμένα δάνεια; (Τα ίδια θα κάνουμε και για τα 200 χρόνια από το ’21;)
- Η ΤΟΤΕ κυβέρνηση (Κ. Καραμανλή) γνώριζε πολύ καλά την οικονομική κατάσταση (2004) που παραλάμβανε αλλά δεν έκανε τίποτε. Η πρωθυπουργική απάντηση για το αυξανόμενο δημόσιο χρέος ήταν, όσοι θυμούνται καλά, “άστο για αργότερα!”. Κάτι που εσήμαινε χρεοκοπία στα χέρια του επόμενου πρωθυπουργού (Γ. Παπανδρέου)…
- ΔΕΚΑ χρόνια Μνημόνια (2009-2019) μάς έριξαν σε έντονη οικονομική περιδίνηση. Με αλώβητους όμως, τους υπαίτιους πολιτικούς. Τιμωρήθηκε κανείς τους; Η διαφθορά και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος δεν είχε όνομα; Αλλά και η σκέψη για κατάρτιση ενός μακροχρόνιου σχεδίου για νέο μεταμνημονιακό αναπτυξιακό μοντέλο, δεν θυσιάστηκε σε πρόσθετα “αχρείαστα” δανειακά προγράμματα (2015) και στο “ξεπούλημα” της χώρας;
- Η ΑΠΟΥΣΙΑ πολιτικής βούλησης, λόγω του (καταραμένου) φόβου του “πολιτικού κόστους” που θα έφερνε μία (οποιαδήποτε) μεταρρύθμιση, δεν μας κράτησε-και μας κρατά- καθηλωμένους; Ποιοι είναι υπαίτιοι για τον εκπατρισμό μισού εκατομμυρίου νέων; Το Ασφαλιστικό, γιατί να παραμένει άλυτο;
- Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ολιγωρία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων (από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν) είναι ότι, ενώ έβλεπαν την συνεχώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, δεν δημιούργησαν ένα διακομματικό (εθνικό) φορέα/ανάχωμα από στρατιωτικούς και διπλωμάτες ολκής, ώστε (με πρώτο και ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέλημα το σχεδιασμό μιας εθνικής στρατηγικής στα θέματα εξωτερικής πολιτικής) να είμαστε πάντα έτοιμοι για όλα.
- Η ΠΑΡΟΥΣΑ κυβέρνηση, ας μην επαναλάβει τις παθογένειες του παρελθόντος και, ενόψει των κοινοτικών πόρων που αναμένονται, ας προβλέψει τα αυτονόητα ως απάντηση στις ακραίες βλέψεις και προκλήσεις της Τουρκίας. (Στ.Γ.Κ., www. stcloris.gr
————————————————————
- ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
- Στη σύσταση Ακαδημίας Γεωστρατηγικών Ερευνών με έδρα τα Χανιά είχε προβεί προ καιρού (Απρίλιος 2020) το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Μια πολύ σωστή και επαινετή κίνηση έναντι της κυβερνητικής απραξίας δεκαετιών.
- «Σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Διοικητικού του Συμβουλίου», όπως αναφέρεται σε παλαιότερη ανακοίνωση του “Εθνικού Ιδρύματος”, «έχουν ολοκληρωθεί οι ιδρυτικές διαδικασίες, ενώ προβλέπεται η συνεργασία με κορυφαίους φορείς της χώρας, καθώς και η αξιοποίηση διακεκριμένων πανεπιστημιακών, ειδικών ερευνητών, διπλωματών, τεχνοκρατών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό».
- Επειδή δε μεταξύ των στόχων αυτής της τόσο αναγκαίας Ακαδημίας θα είναι και “η Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια, η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική, η θέση της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον κ.ά”, αναρωτιόμαστε αν η παρούσα κυβέρνηση προωθεί-ως επείγουσα- την τόσο αξιόλογη πρωτοβουλία του Ιδρύματος. Η ίδρυση μιας Ακαδημίας Γεωστρατηγικών Ερευνών θα είναι σωτήρια και για τη χώρα και για την Κρήτη (που απειλείται αμεσότερα). (Στ.Γ.Κ.)