"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αγιά Σοφία και Ερντογαν (Χ.ν., 14-7-20)

 

 

 

 

 

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ-καιεπίσημα-μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα ταλανίζει για πολύ καιρό τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, επειδή ακριβώς θίγει αυτές τις δυο λεπτές χορδές του ψυχισμού μας.

ΟΜΩΣ, οφείλουμε να παραδεχθούμε πως ο Ερντογάν-και το βαθύ κράτος της Τουρκίας- ό,τι σχεδιάζουν το πραγματοποιούν σε χρόνο που οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι ο καταλληλότερος: με τις ΗΠΑ του Τραμπ σε προεκλογική περίοδο και “ρημαγμένες” από τον κορωνοϊό, με τη Ρωσία ευκαιριακό “σύμμαχο” και πωλήτρια όπλων στην Τουρκία, με την ΕΕ αδρανοποιημένη εξαιτίας του κορωνοϊού και της απροθυμίας των Γερμανών να τα βάλλουν με την “παραδοσιακά σύμμαχο και φίλη” τους Τουρκία, με το ΝΑΤΟ ουσιαστικά ανύπαρκτο ως συνήθως όταν παρανομεί και αποθρασύνεται η Τουρκία, οφείλουμε να είμαστε για τα πάντα έτοιμοι-και μόνοι μας.

Η ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΣΗ του Ερντογάν σε όλα τα επίπεδα απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, ολοκληρώνεται με μια καλά σχεδιασμένη, εδώ και δεκαετίες, επιθετική/επεκτατική πολιτική, τόσο σε στεριά, θάλασσα και αέρα, όσο και στα σύμβολά μας.

ΤΟ ΕΛΕΓΕ ο Mitterand πως “πολιτική είναι η διαχείρηση των συμβόλων” και η Αγία Σοφία (ιερό και πολυσήμαντο σύμβολο για μας), για τον Ερντογάν έγινε ένας μοχλός ακραίας πολιτικής και εχθρικής προσβολής κατά του Χριστιανισμού/Ελληνισμού και της Δύσης. Προκαλεί τους πάντες…

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ο κ. Ερντογαν, έστω κι αν, ό,τι κάνει, αποβλέπει στο εσωτερικό “ακροατήριό του”: οικονομία και κορωνοϊός έχουν επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στη δημοτικότητά του που μόλις ξεπερνάει το 25%.

ΟΝΤΑΣ μεγαλομανής, επιθυμεί να αφήσει όνομα εξίσου “δοξασμένο” όπως του Κεμάλ Ατατούρκ. Έστω κατ΄ αντίστροφη έννοια: ο Κεμάλ “έσμπρωχνε” με τις μεταρρυθμίσεις του τη χώρα, κυρίως μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923) και την εκκοσμίκευση του τουρκικού κράτους, προς τη Δύση. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο (1934) οδήγησε σε μια ειρήνευση με την Ελλάδα-και γενικά τους Χριστιανούς- που διαρκεί μέχρι σήμερα. Οι πιστοί και των δύο μεγάλων θρησκειών, αλλά και οι κοσμικοί Τούρκοι, μπορούσαν, ο καθένας με τον τρόπο του, να βρουν σημεία αναφοράς σ’ αυτό το κτίσμα και να συνυπάρχουν με τον άλλο.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ με την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, αποβλέπει στην ισλαμοποίηση της τουρκικής κοινωνίας, και εν ευθέτω χρόνω στην “αλλαγή” (έστω και μονομερώς!) της Συνθήκης της Λωζάννης, ώστε να αμφισβητήσει την εθνική υπόσταση της Ελλάδας και της Κύπρου!

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, με την “ισλαμοποίηση” της Αγίας Σοφίας, προσδοκά ότι θα αναγνωριστεί ως “ηγέτης” των σουνιτών (τμήμα του Ισλάμ) στην Ασία και την Αφρική (Λιβύη), αλλά και όπου αλλού υπάρχουν ομόδοξοί του!

Υπάρχει κανείς που μπορεί να ανακόψει την πορεία του; (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

———————————————————————

 


ΣΥΝΤΟΜΑ

 

-(Πανελλαδικές) Από τη δημοσιοποίηση των βάσεων των πανελλαδικών, όπως ανακοινώθηκαν προχθές, ένα είναι το συμπέρασμα: συνεχίζεται το γνωστό φαινόμενο υποψηφίων με ακραίες αποδόσεις· δηλαδή, ή του ύψους ή του βάθους! Οι καλοί αποδεικνύονται βαθμολογικά “καλύτεροι”, ενώ οι λεγόμενοι “αδύνατοι” μαθητές, φαίνονται ασθενέστεροι! Η εικόνα αυτή φάνηκε σε μαθήματα “κατεύθυνσης” με μεγάλα ποσοστά αποτυχίας. Κυρίως όμως, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (κοινό για όλα τα επιστημονικά πεδία), στο οποίο ένα 27% έγραψε κάτω από τη βάση! Αλλά βλέπετε η “γλώσσα” του συρμού στο διαδίκτυο, στα sms και στα σχόλια είναι τα greeklish. Πού καιρός για μια σωστή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας…!

 

- (αντιπολιτευτικά) Μου λέει φίλος, άλλοτε ψηφοφόρος της “πρώτη φορά” αριστεράς: “-Στον ένα χρόνο της διακυβέρνησης της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να περάσει σε μια γόνιμη πολιτική αντιπαράθεση που όλοι περιμέναμε, βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε μια καταστροφική, μάλλον αδιέξοδη εσωστρέφεια! Αντί να επιτίθεται με επιχειρήματα εναντίον της ΝΔ που αλωνίζει σε όλα τα επίπεδα, βρίσκεται συνεχώς απολογούμενος για τον Παππά και τον Παπαγγελόπουλο. Και το χειρότερο; Απολογείται και σ’ εμάς τους άλλοτε ψηφοφόρους του που διαπιστώνουμε πως εκείνο “το ηθικό πλεονέκτημα” που μας έκανε τόσο περήφανους, να είναι σήμερα ένα κουρελόχαρτο. Κρίμα!”. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε