"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Επέτειοι και γραμματόσημα (Χ.ν., 2/7/20)

 

 

 

 

ΕΠΕΤΕΙΟΙ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ

 

-Συμπληρώνονται εφέτος τα 250 χρόνια από τα Ορλωφικά και την επανάσταση του Δασκαλογιάννη (φωτό, 1) στην Κρήτη. Έγιναν στ μνήμη του πρωτομάρτυρα ήρωα μερικές τιμητικές εκδηλώσεις.

 

 

 

Πιστεύουμε πως θα ακολουθήσουν κι άλλες. Σύμφωνα με το διαδίκτυο, “Ο Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιάννης (1725-1771) ήταν Έλληνας επαναστάτης των Ορλωφικών, μίας εκ των μεγαλύτερων προεπαναστατικών εξεγέρσεων στον Ελλαδικό χώρο. Την άνοιξη του 1770, και ενώ διεξαγόταν ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος, ξέσπασαν σε διάφορα μέρη του ελλαδικού χώρου εξεγέρσεις κατά των Οθωμανών, με υποκίνηση της Ρωσίας”. Στην Κρήτη την αρχηγία είχε ο Δασκαλογιάννης…

 

Το αξιοθαύμαστο της επανάστασης του Δασκαλογιάννη -σύμφωνα με το τευχίδιο “Το τραγούδι του ήρωα Δασκαλογιάννη” που κυκλοφόρησε πριν 20 χρόνια το “Κέντρο Κρητικού Πολιτισμού”- είναι ότι “μόνος-ο Δασκαλογιάννης- αποφάσισε και προετοίμασε με θάρρος απαράμιλλο, στρατηγικότητα, αξιοθαύμαστο πατριωτισμό και μεγάλη οικονομική συμβολή” την ονομαστή επανάσταση. Δίκαια τα Χανιά τον τιμούν με την ονομασία του αεροδρομίου με το όνομά του (“Δασκαλογιάννης”) και με ανδριάντες. Θα ήταν δε εξίσου δίκαιο αν η Πολιτεία, επετειακά, τον τιμούσε για τα 250 χρόνια από τον μαρτυρικό του θάνατο, με μια σειρά αναμνηστικών γραμματοσήμων.

 

-Πέρασαν κιόλας 20 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” (φωτό, 2).

 


 

Ενός Ιδρύματος που οπωσδήποτε ξεχωρίζει από τα άλλα όμοιά του, θα λέγαμε και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι το πιο ζωντανό χανιώτικο Ιστορικό Μουσείου: η μεγάλη επισκεψιμότητα Ελλήνων και ξένων, το πλούσιο και ποικίλο έργο του, οι πολυπληθείς δραστηριότητές του, η διεθνής ακτινοβολία και αποδοχή του, τα πολύ ενδιαφέροντα δημοσιεύματα και βιβλία του κ.λπ., το ικανότατο προσωπικό του, όλα αυτά το καθιστούν πια συνώνυμο με τα Χανιά.

Μήπως, εκτός των άλλων επετειακών εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του -που σίγουρα προγραμματίζονται- θα έπρεπε το Ίδρυμα να φροντίσει και για την έκδοση μιας αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων; (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

————————————————–

 

 

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΚΦΟΒΙΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

 

Ι.- Η τουρκική διπλωματία, ιδιαίτερα της εποχής Ερντογάν, θέλει να λειτουργεί όπως εκείνη των “μεγάλων δυνάμεων”! Ο Ερντογάν συνομιλεί με Τραμπ και Πούτιν, με την άνεση ενός ίσου τους! Εκτελώντας μάλιστα ώς “αντιπρόσωπός” τους ό,τι αυτοί δεν θέλουν να πράξουν (Συρία-Λιβύη) επιδεικνύει τη στρατιωτική δύναμή του. Η ΕΕ που και αυτή έχει συμφέροντα στις δυο εμπόλεμες περιοχές (πετρέλαιο), αδυνατεί (;) να ελέγξει την Τουρκία. Το ΝΑΤΟ, το ίδιο! Έτσι η Τουρκία αποθρασύνεται καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Αποσκοπεί σε παράνομες επεκτάσεις (στεριάς και θάλασσας) σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, χωρών-μελών της ΕΕ.

 

Γνωστή η τακτική της: πρώτα δημιουργεί μια διεκδίκηση, εν συνεχεία την προβάλλει συστηματικά στα ΜΜΕ, με διαβήματα, παραχαράξεις διεθνών συνθηκών, αυθαίρετες ιδιοποιήσεις, έκδοση NAVTEX, αεροναυτικές ασκήσεις, έως και σεισμικές/γεωτρητικές έρευνες στις περιοχές ενδιαφέροντός της. Με την πρόκληση πάντα στα άκρα.

Ετσι, με το στανιό, αφού δεν υπάρχει δυναμική αντίδραση από πουθενά, καταλήγει στο να «γκριζάρει» τις επιθυμητές περιοχές, προκειμένου να επιχειρεί σ΄αυτές μόνον αυτή! Όταν, όμως, πρόκειται για κυριαρχικό δικαίωμα τρίτης χώρας (Ελλάδα-Κύπρος), με την τακτική της αυτή τις αποδυναμώνει, επειδή πιστεύει πως, ακόμη και σε περίπτωση “ατυχήματος”, θα είναι προβληματική κάθε άλλη παρέμβαση. Η Τουρκία περιμένει κάποια στιγμή να πραματοποιήσει το σχέδιό της, όταν οι διεθνείς συγκυρίες τής το επιτρέψουν. Και ανυπομονεί γιατί η σαθρή οικονομία της, επιβάλλει τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης της από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει!

ΙΙ. Τελευταία οι τουρκικές προκλήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, συνδυάζονται και από ήπιες… εκκλήσεις για διάλογο με την Ελλάδα! Διάλογος όμως, για ποιο θέμα; Για …παραχωρήσεις κυριαρχικών μας δικαιωμάτων “με το καλό”; Αλλά, είναι γνωστό πως μια κυβέρνηση όπως του Ερντογάν, υιοθετεί στρατηγική προκλήσεων και εκκλήσεων με στόχο μόνο να παγιδεύσει την Αθήνα σε “διαπραγματεύσεις”. Είναι γνωστό επίσης πως ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας σχετικά με τις βασικές διεθνείς συνθήκες (Σεβρών και Λωζάννης) που διαμόρφωσαν την περιοχή και την Ευρώπη μετά τους δυο μεγάλους πολέμους, δεν είναι διμερές θέμα (Ελλάδας-Τουρκίας), αλλά διεθνές. Επομένως…;

 

Γι αυτό το λόγο απαιτείται από εμάς συνεχής εγρήγορση, συνεχής ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ικανότητας και συνεχής καταγγελία των ενεργειών της γείτονας. Καλή η διπλωματία μας, αλλά αποδοτικότερη θα είναι η ισχυροποίηση της άμυνάς μας. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε