"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μικροπολιτικά (Χ.ν., 30-6-20)

 

 

 

 

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

 

-(η κρητική μουσική) Η Κρήτη, από τη μια άκρη ως την άλλη, “τραγουδάει” και χορεύει. Έχει ο Κρητικός, όπως κι ο Πόντιος, έτοιμο το χορό στα πόδια, αρκεί κάποιος να βάλει μπροστά τη λύρα. Το τραγούδι έρχεται σιγά-σιγά, μόνο του στα χείλη και με πολλές παραλλαγές στους στίχους. Η διάθεση δεν λείπει. Όλη η ποίηση της Κρήτης, οι μαντινάδες και τα ριζίτικα, είναι γραμμένα για να τραγουδηθούν (φωτό, 1).

 

Τόσο τραγούδι, τόσοι στίχοι, τόσα μουσικά όργανα κι οργανοπαίκτες, τόσοι χοροί, τόσοι μαντιναδόροι και τραγουδιστάδες, νομίζουμε πως θα μπορούσαν να χωρέσουν σε ένα “Μουσείο Κρητικής Μουσικής”. Κάθε νομός έχει τις ιδιαιτερότητές του, όμως κοινός παρονομαστής είναι ένας: η κρητική μουσική.

 

-(σουρεαλισμός) Η περίεργη αυτή πόρτα (φωτό, 2) δεν είναι μακριά μας!

 

 

Βρίσκεται στο δημοτικό κινηματογράφο από την πλευρά της σκάλας που κατεβαίνει στην οδό Δημοκρατίας. Θα μπορούσε να αποτελέσει… έργο ιδιαίτερης τέχνης και τεχνοτροπίας ή και μια αισθητική παρέμβαση κάποιου που βαρέθηκε να βλέπει “λευκούς” τοίχους ή πράσινες πόρτες! Αλλά, έτσι συγκεχυμένες προτάσεις και παραταξιακές ισορροπίες, μήπως δεν υπάρχουν και στα εκάστοτε δημοτικά συμβούλια;

 

-(Κρήτες Εύζωνοι) Μαθητής στη Θεσσαλονίκη θυμάμαι -και μου έκανε μεγάλη εντύπωση τότε- ένα εξώφυλλο του περιοδικού “Εικόνες” της Ελένης Βλάχου (“Καθημερινή” και “Μεσημβρινή”). Η Κρήτη μού ήταν γνωστή από τον Καζαντζάκη και τον Κονδυλάκη, οι οποίοι δημιουργούσαν, όπως και σε πολλούς άλλωστε αναγνώστες, μια φανταστική εικόνα για το νησί. Όταν λοιπόν είδα ότι στο εξώφυλλο παρουσιάζονταν ως Εύζωνοι της τότε ανακτορικής φρουράς δυο Κρήτες βρακοφόροι (φωτό, 3), στάθηκα στο περίπτερο και χάζευα για ώρα τα χρώματα, την αρρενωπότητα και το ευσταλές των Κρητών…

 

 

 

Νόμιζα πως η ανακτορική φρουρά πλαισιωνόταν μόνο από τους γνωστούς μας φουστανελλοφόρους. Ένιωσα μια περίεργη περηφάνεια. Αργότερα έμαθα πως σε εθιμοτυπικές εκδηλώσεις της Προεδρικής Φρουράς ορισμένοι εύζωνοι ντύνονται με τις παραδοσιακές στολές όχι μόνο της Κρήτης και του Πόντου (ως αναγνώριση της συμβολής τους στους εθνικούς αγώνες), αλλά και άλλων περιφερειών της Ελλάδας.

  1.  

 

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ

 

ΣΤΗΝ Αμερική του Τραμπ, αυτό που συμβαίνει με τους νέους είναι μια προσπάθεια αφύπνισης των συνειδήσεων. Ίσως ο Τραμπ χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς ως ένας από τους πιο αποτυχημένους προέδρους των ΗΠΑ.

 

ΣΤΟΝ αντίποδα παραμένει ο… Μπαράκ Ομπάμα που σε μια συγκέντρωση του κόμματός του, αναφερόμενος στους νέους, αποκάλεσε το διαδικτυακό κίνημα των αμφισβητιών του Tik Tok εναντίον του Τραμπ ως «μεγάλη αφύπνιση» των Αμερικανών. Οι νέοι που βλέπουν και βιώνουν τα πάντα γύρω τους, πιέζουν για μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη δημόσια τάξη, το σωφρονιστικό σύστημα και την κλιματική κρίση.

 

Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ξεκίνησε στις ΗΠΑ και μακάρι να αλλάξουν τα δεδομένα, ώστε οι πολιτικοκοινωνικές ταλαντώσεις που υπάρχουν στον πλανήτη -ιδιαίτερα στη Μεσόγειο- να ισορροπήσουν.

 

ΔΕΝ είναι μόνον οι νέοι των ΗΠΑ. Και οι νέοι της Τουρκίας αμφισβητούν έντονα τον “σουλτάνο” τους: κύμα dislikes εναντίον των ανακοινώσεων του ισχυρού άνδρα της χώρας, του Ερντογάν, εκδηλώνεται στο μόνο ίσως χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος δίωξης και φυλάκισή τους: στα αμερικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Εκεί φαίνεται το ψέμα της δήθεν δημοφιλίας του Ερντογάν. Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η καταπίεση στη γείτονα χώρα -μόλις προχθές φυλακίστηκαν άλλοι 6 “αντιφρονούντες” δημοσιογράφοι- ώστε η κατάσταση να οδηγεί αρκετούς νεαρούς Τούρκους στο να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Πολλοί Τούρκοι μεταναστεύουν όπου μπορούν: είναι δε η πρώτη φορά που η μετανάστευση δεν οφείλεται στην αναζήτηση οικονομικών ευκαιριών, αλλά στο “δεν μπορώ να αναπνεύσω στη χώρα μου”. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Επί αλήστου μνήμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, “μαγαζιά”, “παραμάγαζα” και “μαγαζάκια” έκαναν τα δικά τους “παιχνίδια” στις πλάτες ημών των φορολογουμένων. Και, όπως φαίνεται από τα λεγόμενα του Νίκου Παππά, πολλοί έβγαζαν πολλά-πολλά λεφτά!

 

Όσο για κείνο το έρμο το “ηθικό πλεονέκτημα” της “πρώτη φορά” αριστεράς κυβέρνησης, ε, μια κουβέντα παραπάνω είπαμε!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε