"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Από το Ημερολόγιο ενός Παιδοπολίτη…

 

 

 

 

 

AΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΟΠΟΛΙΤΗ

 • «Οι μνήμες μου από τον αναταρτοπόλεμο, ένα μαχαίρι μπηγμένο έτσι στην καρδιά που να μη σού επιτρέπει ούτε να ζεις, ούτε να πεθάνεις!» (Στ.Γ.Κ.)

Γεννήθηκα στη σκιά του Μπέλες-Κρούσια (όπου συγκροτημένη δύναμη ανταρτών έλεγχε τις περιοχές, Κιλκίς-Σέρρες).

Το προσφυγοχώρι με Ποντίους, όπου γεννήθηκα είναι η Βάθη Κιλκίς.

——————————————————————————–

Ιστορικά:

 • 29-31 Μαΐου 1946: Οι αντάρτες στο αστυνομικό Τμήμα Λιτόχωρου, τη Λάρισα και τη Φλώρινα: τρεις τόποι που δέχονται επιθέσεις από τμήματα του δήθεν ΔΣΕ (αντάρτες).
 • [Ήμουν δεν ήμουν  5 χρονών]
 • —————————————————————–
 • 20 Ιουνίου 1946: Ελληνο-αμερικανική συμφωνία για τους όρους της αμερικανικής βοήθειας.
 • [Ήμουν 5 χρονών]

 

[Στα τέλη του 1947- και μετά τις απανωτές απώλειες, πρώτα του πατέρα μου Γιώργου στη μάχη του Κιλκίς με τους αντάρτες (1944), του θείου μου Αναστάση, πάλι με τους αντάρτες (μάχη Ευκαρπίας, 1944), του παππού μου Σάββα (μαρτυρική εκτέλεση από τους αντάρτες, 1946), της γιαγιάς μου Παρθένας και της 16χρονης μικροθείας μου Μέλπομένης (εκτέλεση εν ψυχρώ, επειδή δεν ακολούθησαν τους αντάρτες στο βουνό), η μάνα μου μας έβαλε στις παιδοπόλεις της Φρειδερίκης, εμένα, τον αδελφό μου Κώστα και τον μικρότερο θείο μου, τον Κυριάκο, το 1947  (1)]

[Ήμουν 5   1/2 χρονών]

 

 

—————————————————————————————–

 • 27 Μαρτίου 1948: Κυβερνητική καταγγελία στον ΟΗΕ για το «παιδομάζωμα».
 • Τα “απαχθέντα” παιδιά υπολογίζονται στα 28.000.
 • Στην Παιδόπολη “Αγία Ειρήνη”-Θεσσαλονίκης, όπου ήμασταν, γίνεται ειδική τελετή και προσευχή.
 • [Ήμουν 7 χρονών]
 • —————————————————————————————-
 • 20 Απριλίου 1948: Βοήθεια 106 εκατομμ. δολαρίων στην Ελλάδα-Σχέδιο Μάρσαλ. [Ήμουν 7 χρονών]
 • Στην Παιδόπολη “Αγιος Δημητριος” – Θεσσαλονίκη, πήγαινα  στην Α’ τάξη Δημοτικού, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης
 • ——————————————————————————————————–
 • 10 Ιουλίου 1949: Ο Τίτο ανακοινώνει το κλείσιμο των συνόρων Γιουγκοσλαβίας-Ελλάδας.
 • [Ήμουν 8 χρονών]
 • Άγιος Δημήτριος- Θεσσαλονίκη
 • ——————————————————————————————————–
 • 15 Σεπτ. 1949: Λήξη ανταρτοπολέμου (εμφυλίου).
 • [Ήμουν 8 χρονών]
 • Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκη, Β’ Δημοτικού (Στ.Γ.Κ.)
 • ——————————————————————————————————-

ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΑΝΤΑΡΤΟΠΛΗΚΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (κι απ΄τις δυο πλευρές)

αργήσαμε να τελειώσουμε το Δημοτικό σχολείο, επειδή τέτοιο σχολείο είδαμε μόνο στις παιδοπόλεις.

Το Δημοτικό σχολείο του χωριού Βάθη-του γενέθλιου τόπου μου-κάηκε δυο φορές από τους αντάρτες : το 1945 και το 1946

——————————————————————————————————————————————–

 

(1)

Φρειδερίκη 1917 – 1981

Βασίλισσα των Ελλήνων (1947-1964) και βασιλομήτωρ μετά το θάνατο του συζύγου της βασιλιά Παύλου. Ισχυρή και παρεμβατική προσωπικότητα, ήρθε σε σύγκρουση πλειστάκις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η Φρειδερίκη, Λουίζα, Τύρα, Βικτώρια, Μαργαρίτα, Σοφία, Καικιλία, Όλγα, Ισαβέλλα, Χριστίνα γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 1917 στον μεσαιωνικό πύργο Μπλάνκεμπουργκ της Γερμανίας. Ήταν κόρη του Δούκα του Μπραουνσβάιχ Ερνέστου Αυγούστου Γ’, αρχηγού του Οίκου του Ανοβέρου και της πριγκίπισσας Βικτώριας Λουίζας της Πρωσίας, μοναχοκόρης του Γερμανού αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β’ και της Αυγούστας Βικτωρίας του Σλέσβιχ-Χολστάιν. Η Φρειδερίκη έφερε τους τίτλους: Πριγκίπισσα του Ανοβέρου, Πριγκίπισσα της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας και Δούκισσα του Μπραουνβάιχ.

Μεγάλωσε στην Αυστρία και έκανε κολεγιακές σπουδές στο Λονδίνο και τη Φλωρεντία. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1937 μνηστεύτηκε τον θείο της και τότε διάδοχο του ελληνικού θρόνου πρίγκηπα Παύλο, τον οποίο παντρεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου 1938. Από τον γάμο αυτό γεννήθηκαν τρία παιδιά: Η Πριγκίπισσα Σοφία (γεν. 2 /11/1938), νυν Βασίλισσα της Ισπανίας. Ο Πρίγκηπας Κωνσταντίνος (γεν. 2/6/1940), μετέπειτα Βασιλεύς των Ελλήνων ως Κωνσταντίνος Β’ και σήμερα τέως Βασιλεύς των Ελλήνων. Και η Πριγκίπισσα Ειρήνη (γεν. 11/5/1942).

Με την άφιξή της στην Ελλάδα, η Φρειδερίκη επιδόθηκε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Ίδρυσε τη «Φανέλα του Στρατιώτου», μέσω της οποίας έστειλε 127.000 δέματα στον μαχόμενο ελληνικό στρατό (1940-1941). Τον Απρίλιο του 1941 και προτού εισέλθουν τα γερμανικά στρατεύματα στην Αθήνα, μαζί με τη βασιλική οικογένεια ακολούθησε την κυβέρνηση του Εμμανουήλ Τσουδερού, αρχικά στην Κρήτη και στη συνέχεια στο εξωτερικό (Αίγυπτο και Νότιο Αφρική).

Επανήλθε στην Ελλάδα με όλη τη βασιλική οικογένεια στις 27 Σεπτεμβρίου 1946, μετά το δημοψήφισμα της 1ης Σεπτεμβρίου 1946, που αποκατέστησε τον Γεώργιο Β’ στο θρόνο του. Η προτεστάντισσα Φρειδερίκη ασπάσθηκε το Ορθόδοξο Χριστιανικό Δόγμα και βαπτίστηκε τον Φεβρουάριο του 1947. Μετά τον θάνατο του Γεωργίου Α’ και την ανάρρηση στο θρόνο του Παύλου (1 Απριλίου 1947), ονομάστηκε Βασίλισσα των Ελλήνων και διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στο πλευρό του συζύγου της.

 

 


 

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949) επέδειξε σημαντική δραστηριότητα, τόσο με τις επισκέψεις της στις πολεμικές ζώνες, όσο και με το φιλανθρωπικό της έργο. Προκάλεσε τη μήνη της Κομμουνιστικής Αριστεράς με την ίδρυση των «Παιδοπόλεων», όπου φιλοξενούνταν ορφανά του Εμφυλίου και παιδιά φτωχών οικογενειών, αλλά και επαναπατριζόμενα ορφανά του λεγόμενου «Παιδομαζώματος». Υπολογίζεται ότι 33.000 παιδιά φιλοξενήθηκαν στις 53 «Παιδοπόλεις» της Φρειδερίκης, που τους παρείχαν τροφή, διαμονή και εκπαίδευση.

Ισχυρή προσωπικότητα, η Φρειδερίκη είχε ενεργό ρόλο στην πολιτική, προκαλώντας τριβές, που συχνά κατήγγειλαν ο Τύπος και τα κόμματα, τόσο με πολιτικούς του συντηρητικού χώρου, όπως ο Παπάγος και ο Καραμανλής (ρήξη με το Παλάτι και φυγή του στο Παρίσι το 1963), όσο και του κεντρώου χώρου, όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου. Μετά τον θάνατο του βασιλιά Παύλου στις 6 Μαρτίου 1964, δεν περιορίσθηκε στο ρόλο της βασιλομήτορος, αλλά με την ομάδα των έμπιστων αυλικών της επηρέαζε σε σημαντικό βαθμό τον νεαρό βασιλιά Κωνσταντίνο.

Μετά το αποτυχημένο αντικίνημα του Κωνσταντίνου (13 Δεκεμβρίου 1967) για την ανατροπή της δικτατορίας, ακολούθησε τη βασιλική οικογένεια στο εξωτερικό. Παρέμεινε και μετά τη μεταπολίτευση, αφού ο ελληνικός λαός με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974 κατάργησε τη μοναρχία. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ασχολήθηκε με τον μυστικισμό και τις θρησκείες της Ανατολής, πραγματοποιώντας πολλά ταξίδια στην Ινδία.

Πέθανε από καρδιακή προσβολή στα ανάκτορα Θαρθουέλα της Μαδρίτης στις 6 Φεβρουαρίου 1981, κατά τη διάρκεια εγχείρισης καταρράκτη ή ανόρθωσης βλεφαρίδων, όπως έγραψαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. Η σορός της με άδεια της κυβέρνησης Ράλλη μεταφέρθηκε και τάφηκε στο Κτήμα Τατοΐου στις 12 Φεβρουαρίου 1981. Την κηδεία παρακολούθησαν η οικογένεια της, εστεμμένοι και περίπου 3.000 φιλοβασιλικοί.

 

 


1 σχόλιο

 1. ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΝΕΤΗΣ

  Οι θεοι δεν αγαπουν τους αγνωμονες ουτε τους επιλησμονες

Σχολιάστε