"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Παράξενοι καιροί, περίεργα γεγονότα (Χ.ν., 25-6-20)

 

 

 

 

 1. ΠΑΡΑΞΕΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ, ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

 

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ καλά κρατεί σε όλο τον πλανήτη: λίγο καιρό “ξαποσταίνει” και ξανά προς το θάνατο μάς σέρνει!

 

ΤΟ ότι ζούμε μια στρεβλή ιστορική περίοδο με απρόβλεπτες εκπλήξεις σε όλους τους τομείς των ανθρωπίνων δραστηριοτών, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Τα ίδια τα γεγονότα το αποδεικνύουν κάθε μέρα:

-Ο καιρός δεν μοιάζει καθόλου με τον συνηθισμένο του Ιουνίου: απρόσμενες βροχές, χαλαζοπτώσεις και απότομες μεταβολές γίνονται πρόξενοι πολλών καταστροφών. Ένα περίεργο θέρος, ανάμικτο με ισχυρούς ανέμους, υψηλές θερμοκρασίες αλλά και πτώσεις χιλιάδων κεραυνών (Σιβηρία), καταστροφικές σεισμικές ακολουθίες σε όλο τον πλανήτη.

-Εξαφανίσεις ή αρπαγές ανήλικων παιδιών στη χώρα μας, αποτρόπαια εγκλήματα ενηλίκων (βιτριόλι), ψευτογιατροί εν δράσει, ληστείες ως συνήθως, ανακίνηση και πάλι της διαπλοκής (Novartis, ΜΜΕ κ.λπ.) Η “κανονικό τητα” σε όλο το μεγαλείο της και μάλιστα … à la grecque, όπως γράφει κι ο Νεκτάριος.

 

Η ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ του πλανήτη αντικατοπτρίζεται στη διεθνή πολιτική:

-Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ δείχνει να έχει χάσει το παιχνίδι των εκλογών μη λαμβάνοντας τα μέτρα που θα έπρεπε, ώστε να “θεραπεύσει” τις βαθιές κοινωνικές αντιθέσεις (φυλετικές, οικονομικές, ιδεολογικές. Η ακραία έκφραση διαμαρτυρίας με το γκρέμισμα ανδριάντων -ακόμη και του Κολόμβου- που θυμίζουν αποικιοκρατία ή φυλετικό μίσος, έχει γίνει μια επικίνδυνη καθημερινότητα που μεταδίδεται σε όλο τον πλανήτη.

-Η Μεσόγειος σε αναβρασμό εξαιτίας του γνωστού “ταραξία” της, της “φαταούλας” Τουρκίας. Η οποία, περιφρονώντας διεθνείς Συμφωνίες και δίκαια θαλάσσης, προβάλλει ακραίες απαιτήσεις προκειμένου να εκπληρώσει το του Καραγκιόζη, “τα δικά μου δικά μου, και τα δικά σου πάλι δικά μου!”. (Στ.Γ.Κ.)

 

———————-

 

 

 1. ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
 2. -(ενθαρρυντική κι αξιέπαινη παρέμβαση) Με ανακοίνωση του προχθές (23/6) το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έκανε γνωστό ότι προβαίνει σε μία ιδιαίτερα γενναία προσφορά προς τους βασικούς πρωταγωνιστές στη μάχη της χώρας κατά του κορωνοϊού. Το Ίδρυμα προσφέρει το ποσό των 6,9 εκατ. ευρώ ισόποσα στους πάνω από 4.600 εργαζόμενους στις μονάδες υγείας. Πράγμα που σημαίνει πως το κάθε εργαζόμενο σε νοσοκομείο στέλεχος θα πάρει περίπου 1,500 ευρώ. Έτσι, νοσηλευτές, γιατροί και εργαζόμενοι στην καθαριότητα, σε ΜΕΘ και κλινικές νοσηλείας των νοσοκομείων αναφοράς για τον COVID-19, πλην της έμπρακτης αναγνώρισης του τόσο σηματικού έργου τους, θα αισθανθούν και οι ίδιοι μια μικρή οικονομική ανακούφιση. Περιμένουμε και την πολιτεία να τηρήσει τα υπεσχημένα της απέναντι σε αυτούς που ονόμαζε “ήρωες” επί τόσο καιρό.
 3. -(η αμίλητη ομορφιά) Κι όμως, η φύση μη λογαριάζοντας “παραξενιές” του καιρού, κορωνοϊούς και “ταραξίες” της γειτονιάς μας, συνεχίζει να δένει σιωπηλά την ομορφιά σε υπέροχους καρπούς: Μια κρητική ρογδιά “ντυμένη” στο καταπράσινο της αισιοδοξίας προβάλλει προκλητικά τα κόκκινα άνθη της, μικρά στίγματα καλοδουλεμένα (φωτό, 1).

 4. Χωρίς φανφάρες, θορύβους και ιαχές, απολαμβάνει τη ζωή της.
 5. -(μας λείπει) Περνώντας τακτικά μπροστά από το εγκαταλειμένο πια (χρόνια τώρα) βιβλιοπωλείο “Το σχήμα” (φωτό, 2), το μόνο που αισθάνεται κανείς είναι μια πίκρα και μελαγχολία.


 6. Πώς είναι δυνατόν, ένα τόσο σημαντικό πνευματικό στέκι της πόλης και του νομού να έχει αυτή τη μοίρα! Υπάρχει προοπτική να ανοίξει; Αν ναι, πότε; Αν όχι, τι έγιναν τα τόσο σπουδαία και ενδιαφέροντα βιβλία του; Νομίζουμε πως και οι κτήτορές του “από ψηλά”, δεν θα ήθελαν να το βλέπουν σε αυτή την κατάσταση…
 7. -(εστία μόλυνσης στο κέντρο) Υποτίθεται ότι το κέντρο των Χανίων είναι -ή θα έπρεπε να είναι- η βιτρίνα της πόλης. Κι όμως υπάρχουν σημεία (φωτό, 3) που μάλλον δυσφημούν την πόλη αντί να την ομορφαίνουν. Το ερείπιο της φωτογραφίας, εδώ και πολλά χρόνια, εκτός του ότι εγκυμονεί ένα σωρό κινδύνους (κατάρρευση, σκουπίδια, μολύνσεις κ.λπ.), δεν είναι κι ό,τι καλύτερο για τους ξένους.

 8. Σκοπεύει να κάνει τίποτε ο Δήμος;
 9. -(η ντοπιολαλιά) “Αν χαιρόμαστε ένα πράγμα στην εφημερίδα”, όπως μου ομολογούν πολλοί, “είναι τα κείμενα τα γραμμένα στην ντοπιολαλιά -στην κρητική διάλεκτο” (φωτό, 4). Εκτός από τον πλούτο ωραίων “παλαιών” λέξεων και εκφράσεων, εκτός από την επαφή του τώρα με το τότε, τα κείμενα αυτά αποτελούν μια ζωντανή συνέχεια της μιας με την άλλη γενιά. Αντιπεριφέρεια και Δήμος, τώρα που η κρητική διάλεκτος διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (Ρέθυμνο), σκοπεύουν να βρουν τρόπους ώστε να την υποστηρίξουν και έμπρακτα; (Στ.Γ.Κ., www. stcloris.gr)

 


  Σχολιάστε