"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Της πόλης και Agimus gratias (Χ.ν., 29-5-20)

 

 

 

 

  1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΕΣ (ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΕΣ… ΒΡΑΔΥΠΟΡΙΕΣ)
  2. Μια ακόμη διάκριση για το Ρέθυμνο αποτέλεσε η κατάκτηση της 2ης θέσης, στα Βραβεία Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  3. Η τελετή βράβευσης είχε προγραμματιστεί για τις 30 Μαΐου, στις Βρυξέλες αλλά ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας. Ωστόσο ανακοινώθηκαν οι νικήτριες πόλεις του θεσμού Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019: με το Ρέθυμνο να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια πόλη στο περπάτημα και την ποδηλασία. Το θέμα της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 3.135 ευρωπαϊκές πόλεις, ήταν «Ασφαλές περπάτημα–ασφαλής ποδηλασία». Η γειτονική πόλη διακρίθηκε στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων και η Καρδίτσα στην κατηγορία των μικρών πόλεων.
  4. Όσο για τα Χανιά, δεκαετίες τώρα ακούμε για ποδηλατόδρομους, αποσυμφόρηση του κέντρου κ.λπ. Κάνουν συχνές παρεμβάσεις οι “ποδηΛάτρεις”, αλλά ποδηλατόδρομους ή δρόμους περιπάτου στην πόλη, δεν βλέπουμε. Πλην αυτού του υποτυπώδους της Πειραιώς. Λέγεται ότι κάτι πάει να γίνει, κι από ό,τι βλέπουμε στη δυτική τάφρο γίνονται έργα, αλλά σε κεντρικούς δρόμους μια δραστική παρέμβαση που θα έπρεπε να είχε γίνει δεν βλέπουμε. Ακόμη και το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, δεκαετίες τώρα, παραμένει δυσπρόσιτο, “πέτρινο”, μια μικρή “τσιμεντούπολη” απρόσιτη στο πολύ κοινό.
  5. Κάποτε επίσης (επί δημαρχίας Βιρβιδάκη) υπήρχε ειδικό μικρό λεωφορείο μισθωμένο από το Δήμο, που κατέβαζε δωρεάν τους πολίτες από τις γειτονές στο κέντρο. Για αποσυμφόρηση από τα αυτοκίνητα, όπως λεγόταν… “Καινοτομία” φυσικά, είναι και τα ελάχιστα ποδήλατα του Δήμου σε διάφορα σημεία της πόλης. Αλλά δεν αρκούν. Χρειάζονται ποδηλατόδρομοι που δεν υπάρχουν.
  6. Το όφελος θα ήταν πολλαπλό. Η πόλη θα προσήλκυε περισσότερους εραστές της ποδηλασίας, οι Χανιώτες θα άφηναν τα αυτοκίνητά τους, τα ΜΜΜ αλλά και οι πεζοί θα μπορούσαν να κυκλοφορούν πιο άνετα, ενώ και η πόλη θα είχε λιγότερο καυσαέριο. (Στ.Γ.Κ.)

——————————————————————————

 

 

Gratias agimus (=Ευχαριστίες απευθύνουμε) (σκίτσο Τσιόδρα)

  • «Με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια, την ομάδα μου και την ανεκτίμητη βοήθεια προσπάθησα να δίνω χρήσιμες πληροφορίες, να απαντώ στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για να βοηθήσω τους πολίτες. Δεν αισθάνθηκα τίποτα διαφορετικό από όλους σας… Αισθάνθηκα κοντά σας και ας μην επικοινωνούσαμε με φυσικό τρόπο» (Σωτήρης Τσιόδρας, 26-5-20).

ΜΕΤΑ από 72 μέρες στην “εντατική” ήρθε η στιγμή να ευχαριστήσουμε ως λαός και άτομα τους λίγους γενναίους που βοήθησαν τη χώρα να βγει αλώβητη, ή με ελάχιστα θύματα, από την πανδημία. Το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ μας τόσο στους κ.κ. Τσιόδρα, Χαρδαλιά, τους άλλους επιστήμονες της Επιτροπής, όσο και στους εκατοντάδες αφανείς γιατρούς, εντατικολόγους, λοιμωξιολόγους, νοσηλευτικό προσωπικό, στελέχη Προστασίας του Πολίτη, εθελοντές, ερυθροσταυρίτες, προσωπικό καθαριότητας κ.λπ., είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από αυτούς,

-εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους και επί μέρες και μήνες εργάστηκαν υπεράνθρωπα διακινδυνεύοντας τους εαυτούς τους

-για εβδομάδες ήταν σταθεροί και συνεπείς στο ραντεβού, τής βασισμένης μόνο σε επιστημονικά δεδομένα, ενημέρωσης των 6 μ.μ.

-υπήρξαν η αιτία, φυσικά με το λαό, να καταστεί η Ελλάδα υπόδειγμα αντιμετώπισης μιας τόσο σοβαρής υγιειονομικής κατάστασης-μάλιστα παγκοσμίου επιπέδου.

ΤΟΥΣ ευχαριστούμε γιατί θα μπορούσε η χώρα, αν είχε μια πιο χαλαρή αντιμετώπιση του κορωνοϊού, σε σχέση με τον πληθυσμό και σε σύγκριση με παρόμοιες χώρες, να είχε τουλάχιστον 13.000 θανάτους!

 


ΤΟΥΣ ευχαριστούμε γιατί δεν παρασύρθηκαν στα “κομματικά παιχνίδια” που επεδίωξαν ζηλόφθονα ορισμένοι “ταγοί” μας. Ήταν εκείνοι που κρυφίως επιθυμούσαν να υπάρξουν περισσότερα θύματα, να καταρρεύσει το ΕΣΥ, να διαλυθούν τα νοσοκομεία, να γεμίσουν χωριά και πόλεις από νεκρούς-για να “δικαιωθούν”!

ΤΟΥΣ ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφεραν στη διάρκεια της καραντίνας. Τώρα δε που τα φώτα της δημοσιότητας αποσύρονται από τα πρόσωπά τους, καθώς και από εκείνα των νοσοκομείων-και επειδή εμείς οι άνθρωποι είμαστε ευμετάβολοι- ας μη τους λησμονήσουμε. Καλές βέβαια οι ευχαριστίες, καλά τα “ζήτω” και τα χειροκροτήματα, σημαντικότερο όμως από αυτά είναι η πολιτεία να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο θεσμό “δημόσια υγεία”. Ας μη φεισθεί χρημάτων και διορισμών, ώστε ο θεσμός να κρατηθεί όρθιος. Ο κορωνοϊός δεν τέλειωσε… (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε