"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ελληνοτουρκικά… (Χ.ν., 19-5-20)

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

 

 1. η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες ανακυκλώνει συστηματικά τα ίδια ζητήματα “προωθώντας” όπου μπορεί τα συμφέροντά της καταπατώντας το διεθνές δίκαιο περί συμβίωσης των λαών, αλλά και το δίκαιο της θάλασσας.
 2.  
 3. Απώτερος στόχος της είναι η διαμόρφωση μιας “νέας” εικόνας γενικευμένης αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών (που πολλές τους φέρουν και τη δική της υπογραφή). Στο ανύπαρκτο θέμα των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, με τις εναέριες παραβιάσεις του ελληνικού FIR θέλει να προσθέσει κι άλλες-αυτή τη φορά “τρώγοντας” από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας (Αγαθονήσι κ.λπ.)
 4.  
 5. Πιστεύει πως “πες, πες, πες” στο τέλεος κάτι θα κεδίσει με το να μας σύρει-είτε μετά από “ατύχημα”, είτε μετά από “κοινή συμφωνία”!- στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 6. Παγιωμένη η νοοτροπία ενός δικτάτορα τύπου Ερντογάν: μια συνολική αναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος στο Αιγαίο- και των εν γένει ελληνοτουρκικών σχέσεων “υπό την πίεση” του “στρατιωτικά” ισχυρότερου.
 7.  
 8. Περιέργως βέβαια-όχι όμως και ανεξήγητα-τελευταία έχουν σταματήσει οι πυκνές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, ενώ πριν λίγς μέρες είχαμε την κοινή ανακοίνωση της ΕΕ εις βάρος των [παρανομιών της Τουρκίας. Προηγήθηκε και η Κοινή Διακήρυξη από τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελλάδα για τον EastMed που θα ξεκινά από Κύπρο-Κρήτη-Ελλάδα και θα καταλήγει στην ΕΕ. Βέβαια τα προβλήματα δεν λύνονται μόνο με κοινές διακηρύξεις.
 9.  
 10. Κάθε εξέλιξη στη διπλωματία έχει τη σημασία της. Κι εδώ τονίζουμε τη δραστηριότητα που δείχνει η εξωτερική ελληνική πολιτική για τη θωράκιση των ελληνικών συμφερόντων με τη σύναψη συμμαχιών. Οι ακυρώσεις από τις δυο χώρες μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων και η τελευταία (17/5) μετακίνηση του Τούρκου αντιναυάρχου Γιαϊτζί (του εμπνευστή της “Γαλάζιας Πατρίδας”!) σε άλλη θέση, πιθανόν να αποτελούν σημεία “αλλαγής τακτικής” της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πλην του κορωνοϊού, έχει να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στη χώρα αφότου ανέλαβε την εξουσία (2003).
 11.  
 12. Ισως, η “μεγαλεπίβολη προοπτική της Ιστορίας μιας χώρας” (νεο-οθωμανισμός) πέφτει θύμα όχι μόνο μιας απρόβλεπτης πανδημίας αλλά και-κυρίως-της παραπαίουσας οικονομίας της. (Στ.Γ.Κ.)
 13.  
 14.  
 15.  
 16.  
 17. ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΗΓΕΤΕΣ (φωτό)
 18.  

ΔΕΝ είναι μόνο οι οικονομικές κρίσεις που δοκιμάζουν την ποιότητα και τις αντοχές των κυβερνώντων στις μεγάλες χώρες αλλά και τις μικρες, όπως η Ελλάδα. Είναι και οι πανδημίες -ο κορωνοϊός είναι η πρώτη του 21ου αι.- στη διάρκεια των οποίων φαίνεται ποιοι από τους ηγέτες στέκονται στο ύψος των περιστάσεων (υπεράσπιση της ζωής των συμπολιτών τους) και ποιοι άλλοι ενεργούν κυνικά, μόνο με οδηγό τη λέξη οικονομία. Δική τους ή της χώρας τους.

 

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ βρίσκεται σε έξαρση και τα θύματα αυξάνονται. Ωστόσο, δεν λείπουν οι ηγέτες χωρών (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Βραζιλία, Ρωσία, Τουρκία, Ουγγαρία κ.λπ.) που πολιτεύονται με “ιδιότυπες αρχές”. Στη Βραζιλία του Μπολσονάρου, για παράδειγμα, τα κρούσματα ξεπέρασαν αυτά της Ιταλίας και της Ισπανίας- η χώρα βρίσκεται στην 4η θέση παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως ο βραζιλιανός πρόεδρος “ζει” στον κόσμο του!

 

ΗΓΕΤΕΣ που εμφορούνται από αυταπάτες (ή καθοδηγούνται από κακούς/κόλακες συμβούλους) οδηγούν τους λαούς τους στην καταστροφή. Ο κορωνοϊός είτε από εργαστήρι της Κίνας βγήκε (Τραμπ), είτε είναι αθώος λόγω της “ανοσίας της αγέλης” (Τζόνσον) ή άλλες δοξασίες (Ερντογάν), είναι μια σκληρή πραγματικότητα. Και καμιά πραγματικότητα δεν υποτάσσεται σε ιδεοληψίες-πολιτικές ή θρησκευτικές. Το επικίνδυνο είναι ότι με την ευκαιρία της παντοδυναμίας τους, δυστυχώς άρχισαν να χειρίζονται τη δημοκρατία και τους θεσμούς της χώρας τους, ολοένα και πιο αυταρχικά (Ερντογάν, Όρμπαν), ολοένα και πιο αντιδημοκρατικά.

 

ΑΛΛΑ, ο κορωνοϊός δεν λογαριάζει εξουσίες και σκοπιμότητες. Δεν γνωρίζει ιδεολογίες, ούτε υποτάσσεται σε καμιά από αυτές. Η αντιμετώπιση όμως των τρομακτικών συνεπειών του, είναι θέμα ανθρωπισμού (πρώτα ο άνθρωπος, έπειτα η οικονομία). Αυτό πράττουν οι σωστοί ηγέτες. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

«Πάνω απ’ όλα, αυτή η πανδημία έκανε να καταρρεύσει η ιδέα ότι πολλοί από όσους είναι υπεύθυνοι γνωρίζουν τι κάνουν»!

 

Αυτά είπε ο Μπαράκ Ομπάμα δημόσια “καρφώνοντας” τον Τραμπ. «Πολλοί εξ αυτών δεν επιδιώκουν καν να προσποιηθούν ότι είναι υπεύθυνοι» συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

… Μοιραίοι και άβουλοι ψηφοφόροι, ή μήπως ήδη μπήκαμε σε κόσμους οργουελικούς και δεν το καταλάβαμε;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε