"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Γιατί προτιμήθηκαν…;

 

 

 

 

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

 

ΤΟ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ που συνέβη στη διάρκεια της υγιεινομικής κρίσης και εξακολουθεί εν μέρει να ισχύει, είναι η σωστή αξιοποίηση από την παρούσα κυβέρνηση των ειδημόνων (στην περίπτωση του κορωνοϊού, των λοιμωξιολόγων).

 

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στην συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων (11/5), αφού τους ευχαρίστησε πλειστάκις, αναφέρθηκε στη “νικηφόρα” μάχη που έχει δοθεί μέχρι τώρα, αλλά και στο τί πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να δίνει το λόγο στους ειδικούς. Ελπίζουμε και σε άλλους τομείς.

 

ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως αισθανθήκαμε το φόβο του αγνώστου να μας διατρέχει ακούγοντας για τη θανατηφόρα επιδημία στην αρχή, και πολύ σύντομα πανδημία. Κι όλοι-και οι πολιτικοί-είχαμε την ανάγκη να ακούσουμε τα πράγματα με το σωστό τους όνομα και όχι με όρους πολιτικαντισμού. Διότι οι πολιτικοί, όντες επαγγελματίες του ψεύδους, της διόγκωσης των πραγμάτων, της παραπλάνησης και της πρόκλησης (οιουδήποτε) φόβου για δικούς τους λόγους, δημιουργούν ανασφάλεια στα πλήθη ή και πανικό. Το ζήσαμε πολλές φορές αυτό.

Η αβεβαιότητα είναι η πρώτη τέχνη τους.

 

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ της καθημερινής ενημέρωσής μας (Τσιόδρας, Χαρδαλιάς κ.ά.) ήξεραν καλά το αντικείμενό τους, δεν είχαν να κάνουν με ψηφοφόρους τους, γι αυτό και έλεγαν την “ψυχρή αλήθεια” έστω κι αν γίνονταν δυσάρεστοι. Έδειχναν απόλυτο επαγγελματισμό, με ανθρώπινο όμως πρόσωπο. Έπειθαν και τους πιο κακόπιστους.

 

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ πως εφεξής θα πρέπει να ακούμε πρώτα τους ειδήμονες και να πειθαρχούμε στις οδηγίες τους, έπειτα τους πολιτικούς που θα είναι υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων -για το καλό όλων- να υλοποιούν τους σχεδιασμούς των ειδικών. Για να μη θρηνούμε θύματα.

 

ΠΟΛΛΟΙ θεωρούν ότι ο κορωνοϊός τελειώνει κοινωνικά (ήδη οι αγορές και οι μετακινήσεις άνοιξαν), ενώ αυτός δεν έχε τελειώσει ιατρικά (συνεχίζουμε να έχουμε κρούσματα και νεκρούς σε όλο τον κόσμο). Αρκετοί συμπολίτες μας, ίσως κουρασμένοι από τους περιορισμούς, ήδη τον έχουν ξεχάσει, ενώ αυτός συνεχίζει να “διαβρώνει” πληθυσμούς ανά τον κόσμο. Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμη το εμβόλιο. Νομίζουμε όμως δίπλα στις κοινωνικές και ιατρικές συνέπειες που πολύ σύντομα θα ζήσουμε, θα έχουμε και πολιτικές αλλαγές. Σε χώρες όπου κυρίως καταγράφηκαν υψηλά ποσοστά θυμάτων. (Στ.Γ.Κ.)

 

———————————————————————–

 

ΟΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΣ (ένα παλιό έθιμο δικαιοσύνης)

Θυμάμαι τον πεθερό μου στην Κάντανο, ένα έντιμο κι αξιοσέβαστο άτομο: Κάθε φορά που υπήρχε μια διαμάχη ανάμεσα σε συγγενικά του πρόσωπα ή άλλους κατοίκους της γενέτειράς του (Καμάρια) “λάβαινε ειδοποίηση” να πάει να “συβιβάσει” τα πράγματα. Ήταν άνθρωπος του “σασμού”: πανέξυπνος, ήξερε γράμματα και νόμους και είχε κύρος. Με τον τρόπο του έπειθε…

 

Όταν ξεσπάσει μια βεντέτα ή δημιουργηθούν κτηματικές ή άλλες διαφορές ανάμεσα σε άτομα ή οικογένειες σε πολλά χωριά της Κρήτης-και όχι μόνο- υπήρξαν και υπάρχουν και σήμερα ακόμη- άτομα γενικής αποδοχής και εκτίμησης. Συνήθως πρόκειται για σεβάσμιους ηλικιωμένους που έχουν πολλές γνώσεις και εμπειρίες. Ή διαθέτουν … διπλωματία λόγου και πειθούς!

 

Ο ρόλος αυτός των «μεσιτών» είναι σωτήριος, όταν τα αντιμαχόμενα άτομα δεν θέλουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη (για ποικίλους λόγους), ή θεωρούν πως ο “λόγος” του άλλου ενώπιον του “μεσάζοντος”, είναι βαρύτερος! Αυτοί οι “γεφυροποιοί” των διαφορών σιγά-σιγά εκλείπουν, επειδή οι άνθρωποι σήμερα είναι πιο μορφωμένοι αλλά και η δικαισούνη αποδίδεται στα δικαστήρια. Οι αυτοδικίες σπανίζουν…

 

Σήμερα είναι νομικά κατοχυρωμένος ο “εξωδικαστικός συμβιβασμός” και πολλοί δικηγόροι προσφέρουν τις καλές υπηρεσίες τους σε πολίτες που δεν επιθυμούν να λύσουν τις διαφορές τους στα εδώλια των δικαστηρίων. Όμως οι παλιοί άνθρωποι του “σασμού” παραμένουν στα χωριά: αποτελούν τους Νέστορες των τοπικών κοινωνιών. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 

 


Σχολιάστε