"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Επιτυχία και φθόνος

 

 

 

 

 

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ Ο ΦΘΟΝΟΣ

Η επιτυχία τη Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι απόρροια τριών παραγόντων:

 

-της σύμπνοιας της πολιτικής ηγεσίας (και της στάσης της αντιπολίτευσης που ήταν ήπια)

 

-της επιλογής ενός άριστου επιστημονικού επιτελείου, αλλά και πολιτικών που χειρίστηκαν ομού τα επί μέρους θέματα, με τρόπο πειστικό κι αποτελεσματικό, και φυσικά

 

-της πειθαρχίας (αυτοπειθαρχίας), ομοψυχίας και ενότητας του ελληνικού λαού που συνειδητοποίησε την κατάσταση, υπάκουσε και υπόμεινε κατά συντριπτική πλειοψηφία τον εγκλωβισμό.

 

Αλλά, κάθε επιτυχία δεν ακολουθείται πάντα κι από φθόνο; Τα όσα αρνητικά σχόλια διαδίδονται στο fb, δήθεν “από επίσημες πηγές” και ανωνύμως εναντίον “προσώπων” και σχετικών “δηλώσεων”, δεν αποσκοπούν, άραγε, στην έκφραση μιας ζηλοφθονίας για ένα αποτέλεσμα που δεν περίμενε κανείς από μια χώρα διαλυμένη κυριολεκτικά; Που μόλις είχε βγει από μια δεκαετή βαριά οικονομική κρίση;

 

Αυτοί που πίστευαν πως ο κορωνοϊός θα μας “αποτέλειωνε” δεν διαψεύστηκαν, άραγε οικτρά, μη μπορώντας να χωνέψουν μια τόσο μεγάλη επιτυχία ενός τόσο μικρού και “άτακτου” κατά τα άλλα λαού; (Στ.Γ.Κ.)

——————————————

 

ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ!

 

Το θέμα επισήμνε ο δημοσιογράφος Γ. Κώνστας σε χθεσινό του σχόλιο. Επανερχόμαστε, λόγω πολλών παραπόνων συμπολιτών μας. “Πας να αγορασεις, λόγω της υγιειονομικής κρίσης και των εντολών της κυβέρνησης, αντισηπτικό, γάντια, μάσκες κ.λπ. και το κάθε φαρμακείο έχει διαφορετικές τιμές!”, μου λένε. Και συμπληρώνουν: “Όταν μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται πλήθος από μάσκες μιας χρήσης ή και πάνινες, τις μεν πρώτες (της μιας χρήσης που άλλοτε κόστιζαν ελάχιστα λεπτά) σήμερα τις βρίσκεις γύρω στο 1 ευρώ. Όσο για τις πάνινες, δύσκολα θα τις βρεις κάτω από 5 ευρώ τη μία!”

 

Και η απορία όλων. Γιατί το κράτος, ενώ γνώριζε πολύ καλά ότι η ζήτηση αυτών των ειδών θα αυξανόταν στις αρχές του Μάη (με τη β’ φάση αντιμετώπισης του κορωνοϊού), δεν φρόντισε να βάλει ελεγκτικούς μηχανισμούς στις προμήθειες και στη διακίνησή τους; Με τέτοια οικονομική κρίση πού θα βρεθούν τόσα λεφτά για την αγορά των έτσι κι αλλιώς αναγκαίων αυτών ειδών; (Στ.Γ.Κ.)

 

——————————————

 

 

 

ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

 

Κάθε “παγκοσμιοποίηση” φέρνει και τις ανάλογες (άλλοτε ήπιες, άλλοτε τρομακτικές) αλλαγές στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Εφεξής τίποτε δεν θα μας θυμίζει την προ κορωνοϊού εποχή, όπως τίποτε δεν θύμιζε κάθε νέα εποχή που γεννιόταν, μετά από ένα πόλεμο.

 

Από χθές, λοιπόν (4/5), υποχρεωτικές οι μάσκες σε κλειστούς χώρους, οι αποστάσεις ασφαλείας στο 1,5 με 2 μ., αντισηπτικό πάνω μας ή μαντιλάκια μιας χρήσης, και… σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων. Όσο γι αυτά που άνοιξαν, πρέπει να τηρούν με ευλάβεια τους όρους. Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά.

 

Έτσι, μπαίνουμε σε μια «κανονικότητα» καθόλου κανονική, όπως την ξέραμε: από χθες ο κάθε συνάνθρωπός μας, όπως κι εμείς φυσικά, είναι δυνητικά φορέας του ιού. Επομένως, η καχυποψία πάλι στα ύψη, οι προφυλάξεις στο έπακρο, οι κουβέντες μας περιορισμένες.

 

Εντάξει, τέρμα η καραντίνα με τις “γραπτές” (ή με sms) άδειες εξόδου. Ίσως έχουμε λιγότερες ενημερώσεις για την πορεία του κορωνοϊού, αλλά το ποια “κανονικότητα” διαμορφώνεται από δω και πέρα, ο χρόνος θα δείξει και η τήρηση των μέτρων.

 

Η νέα περίοδος σίγουρα μας επιφυλάσσει πολλά αρνητικά που για την ώρα είναι και απρόβλεπτα: ας πούμε τί εξελίξεις θα έχουμε στην αγορά εργασίας ειδικά στον τουρισμό, πού θα κυμνθεί το ποσοσστό ανεργίας, πως θα διαμορφωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων, πως θα εργαζόμαστε (τηλεργασία;), ποιες θα είναι οι νέες καταναλωτικές συνήθειες, πως θα ιεραρχηθούν οι προτεραιότητές μας, αν θα μπορούμε να κάνουμε διακοπές και πώς; Και πάνω απ΄όλα τι μορφες επικοινωνίας και διασκέδασης θα έχουμε.

Πολλοί ελπίζουν πως αυτός ο κακός ‘εφιάλτης’ θα λήξει σύντομα και όλα θα επανέλθουν στη προηγούμενη μορφή τους. Αμ δε… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε