"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα; (Χ.ν., 30-4-20)

 

 

 

 

  1. ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;
  2. ΣΤΗΝ εποχή μας, δυστυχώς- κι αυτό αποδείχτηκε περίτρανα με τον κορωνοϊό- πατριωτισμός είναι να εκτελείς το (αυτονόητο) καθήκον σου, σε όποιο πόστο κι αν βρίσκεσαι.
  3. ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΜΕ -και καλώς- γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που, εδώ που τα λέμε, ανέκαθεν έπρατταν, μάλιστα υπεράνθρωπα, το καθήκον τους.
  4. ΑΠΛΑ, εμείς τώρα αντιληφθήκαμε συλλογικά πόσο πολύτιμη είναι η υγεία, πόσο κοντινός είναι ο θάνατος, πόσο αναγκαίοι είναι οι συντελεστές της σωτηρίας μας και πόσο ανεκτίμητη είναι κάθε προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
  5. Η ΛΕΞΗ “καθήκον” είναι μια λέξη λησμονημένη και παραπεταμένη από τους παλαιοπολιτικούς και τον λαϊκισμό τους (ανεξαρτήτου χρώματος και ιδεολογίας).
  6. Η ΙΔΙΑ λέξη “τσαλαπατήθηκε” κι από εμάς τους ψηφοφόρους που την αντικαταστήσαμε με τη “λογική” του “δε βαριέσαι, εγώ θα σώσω το γκουβέρνο”; Έλα, όμως που ήρθε το “γκουβέρνο” και με οργάνωση, επιλογή αξιόλογων και έγκυρων συνεργατών, αξιοπιστία και κυρίως με την απόλυτη εφαρμογή των μέτρων του, έσωσε και σώζει!
  7. ΑΝ μη τι άλλο, η περιπέτεια του κορωνοϊού έθεσε στην πρώτη γραμμή τις δυο λέξεις: καθήκον και ευθύνη. Κι αυτές παραδόξως λειτούργησαν αποτελεσματικά τόσο από την πλευρά της πολιτείας (καθήκον της να σώσει τις ζωές των πολιτών) όσο κι από μας (καθήκον και ευθύνη να υπακούσουμε στις κρατικές εντολές για το καλό μας).
  8. ΕΤΣΙ, για άλλη μια φορά “άξιον εστι” να πούμε τη σωστή κουβέντα για όλους όσοι εργάστηκαν (και εργάζονται) ακούραστα, ώστε να φθάσουμε στο σημείο να μιλάμε για “χαλάρωση των μέτρων”. Μόνο αν δούμε τι συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες, πλουσιότερες και πιο οργανωμένες, με δυνατότερα συστήματα υγείας και ερευνητικά κέντρα- όμως με αδύναμες κυβερνήσεις (ΗΠΑ, ΕΕ, ΗΒ κ.λπ.) κι όπου ο θάνατος θερίζει, μπορούμε να εκτιμήσουμε τη δουλειά που έχει γίνει σστη χώρα μας.

ΜΑΚΑΡΙ η υγιειονομική κρίση να μας μας οδηγήσει από την ατομική και εθνική αυτογνωσία σε μία νέα συναντίληψη της ζωής. Σε μια νέα σχέση με το κράτος (που για πρώτη φορά μετεπαναστατικά δεν αποδείχτηκε “μπάχαλο”). Σε μια νέα σχέση με τους λειτουργούς του. Θα είναι προς όφελος όλων, αλλά και μια ευκαιρία για νέα “εκκίνηση”. (Στ.Γ.Κ.)

——————————————————————-

ΑΝΟΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ” ΚΑΙ “ΑΓΕΛΑΙΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ”

 

ΤΟ ΟΤΙ οι πολιτικές ηγεσίες σε ΕΕ και ΗΠΑ δεν στάθηκαν στο ύψος τους στην αντιμετώπιση του κοινού κινδύνου (πανδημία) αποδεικνύεται από τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων (παγκοσμίως ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια-μόνο στις ΗΠΑ το ένα τρίτο!) καθώς κι από τον ανατριχιαστικό αριθμό των νεκρών (ξεπέρασαν τις 210.000 με τα δύο τρίτα στην ΕΕ).

 

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ στην Αμερική του Τραμπ, μέχρι την ώρα αυτή 58.365 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19. Έτσι οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα της πανδημίας στον πλανήτη. Και σ΄αυτό φυσικά έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη η κυβέρνηση κι ο ασόβαρος πρόεδρος της χώρας, ο κ. Τραμπ, που αλλάζει υπουργούς, ιδέες, απόψεις και συνεργάτες κατά το δοκούν.

 

ΜΑΣ ΘΛΙΒΕΙ το γεγονός πως οι θάνατοι στις ΗΠΑ από τον κορωνοϊό-όπως απέδειξε το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς- είναι περισσότεροι (!) από τους 58.220 αμερικανούς νεκρούς στρατιώτες στον πόλεμο του Βιετνάμ (1955-1975)!

 

ΕΤΣΙ, οι θεωρίες της “ανοσίας της αγέλης” (κυρίως στο ΗΒ) αλλά και στην… ηγέτιδα του Δυτικού Κόσμου Αμερική, με τις σε ημερήσια βάση (ακατανόητες για μας) δηλώσεις του Τραμπ, καταντούν να γίνονται “αγελαίες ανοησίες” που όμως στοιχίζουν σε ζωές.

 

ΑΛΛΑ, εξίσου “αγελαία” νοοτροπία δεν έδειξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δυο άλλους καίριους παγκόσμιους τομείς; Πρώτα στη Συμφωνία του Παρισιού για τη κλιματική αλλαγή (από την οποία αποχώρησε επιδεικτικά) και έπειτα στην τωρινή συγκυρία που, κατηγορώντας την ΠΟΥ (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) για “απόκρυψη στοιχείων”, αρνείται ως χώρα να την χρηματοδοτήσει; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε