"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Κορωνοϊού θετικά! (Χ.ν., 24-4-20)

 

 

 

 

ΜΕΡΙΚΑ ΘΕΤΙΚΑ

 

ΥΠΗΡΞΑΝ στην ιστορία του κόσμου τόσες πανδημίες όσοι και πόλεμοι. Κι όμως, πάντα ο κόσμος -όπως τώρα με τον κορωνοϊό (Covid-19)- βρίσκεται ανέτοιμος όταν ενσκήψει είτε πόλεμος είτε πανδημία.

Ευτυχώς η χώρα μας αντέδρασε έγκαιρα και, μέχρι τα σημερινά δεδομένα, μάλλον με επιτυχία.

 

ΜΕΡΙΚΑ από τα γενικά θετικά του “εγκλεισμού” μας (“Μένουμε σπίτι”):

 

-(η μείωση της ρύπανσης) Αξιοσημείωτη υποχώρηση εμφανίζει η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, μετά τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και δραστηριότητες λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με μετρήσεις της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι οποίες γίνονται στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου, στο Θησείο. Αλλά και οι σεισμοί που καταγράφηκαν ήταν εμφανώς λιγότεροι σε όλη την επικράτεια.

[Χρειάζεται και η γη “μια βαθιά αναπνοή” και μια στιγμή “ανάπαυσης”. Ήταν και η 50η επέτειος της Ημέρας του πλανήτη μας, χθες-σύμφωνα με τις διεθνείς ημέρες]

 

-(η ομοθυμία) Επιστήμονες καταξιωμένοι, με πολυετή εμπειρία ο καθένας στο πεδίο του (Μόσιαλος, Τσιόδρας, Σύψας κ.λπ.), επικοινώνησαν, συζήτησαν, κατέθεσαν τις ιδέες τους, χάραξαν στρατηγική.

Μαζί με τους πολιτικούς.

Η γνώμη τους λήφθηκε σοβαρά υπόψη και εφαρμόστηκε κατά γράμμα. Γιατροί όλων των νοσοκομείων της χώρας συντονίστηκαν και συνεργάστηκαν για τον ίδιο σκοπό. Νοσηλευτικό προσωπικό, ΕΚΑΒ, αστυνομία, δημόσιες υπηρεσίες και Υπουργεία έπραξαν το καθήκον τους.

Κάτι που αποδεικνύει πως μόνο όταν διακατεχόμαστε από το πνεύμα της συνεργασίας (ειδημόνων και πολιτείας) μεγαλουργούμε.

Όμως, η επιτυχής έξοδος από την υγειονομική κρίση, με τη σύμπνοια κυβέρνησης, λαού και ειδημόνων θα μπορούσε, ως σχήμα, να εφαρμοστεί αντίστοιχα στην καθημαγμένη οικονομία. Έτσι κι αλλιώς όλοι αισθανόμαστε πως ναι μεν η επιδημία μπορεί να υποχωρεί, το φάσμα όμως της οικονομικής κρίσης είναι ήδη ορατό.(Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε