"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Υβριδικοί πόλεμοι, “Η Εφημερίς των Κυριών” (Χ.ν., 5-3-20)

 

 

 

 

ΑΛΛΙΩΤΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

  • Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, μιλώντας στο ΑΝΤ1 και  αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή του Έβρου κάνει λόγο για “οργανωμένη επίθεση με drones”, τονίζοντας ότι «η τουρκική προπαγάνδα έχει οργιάσει, μιλούν για νεκρούς που δεν υπάρχουν, για βία που δεν ασκείται” (Ο Τύπος).

ΟΙ προ του Διαδικτύου (Internet) πόλεμοι ήταν πιο ξεκάθαροι: προειδοποιήσεις, απειλές, οικονομικοί αποκλεισμοί (embargo), βομβαρδισμοί, ρίψη “προκηρύξεων” με προπαγανδιστικό περιεχόμενο, αποβάσεις στρατευμάτων, μάχες, ανθρώπινα θύματα…

 

ΣΗΜΕΡΑ, με το διδίκτυο ως “εργαλείο πολέμου”, με την κινητή τηλεφωνία στο χέρι, με τα fake news (“ψευδοειδήσεις”) στην ημερήσια διάταξη και τον αποπροσανατολισμό από τα ΜΜΕ και τον Τύπο, ζούμε καθημερινά έναν άλλο -υβριδικό θα λέγαμε- πόλεμο με τους Τούρκους. Επιπλέον έχουμε drones (με χημικά), Hackers και “ρίξιμο” κυβερνητικών σελίδων, ΜΑΤ και αστυνομία, ηλεκτρονικά μηνύματα (απειλητικά ή ψευδή) κ.λπ.

 

ΕΚΤΥΛΙΣΣΕΤΑΙ ήδη ένας ψυχολογικός πόλεμος, με “μπαλάκι” τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προέρχονται ακόμη κι από χώρες που δεν έχουν καμιά σχέση με τη Συρία(Αφγανιστάν, Σομαλία).

 

ΣΤΑ σύνορά μας (Έβρος, νησιά Αιγαίου, Κρήτη) αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο (Καστελόριζο, Κύπρος) συναντάμε την αντιπαράθεση των άλλοτε πρωταγωνιστών του Ψυχρού Πολέμου (τώρα και της Τουρκίας) προκειμένου να αποκτήσουν πλεονεκτήματα σε κρίσιμους γεωστρατηγικούς χώρους (Συρία) που εξασφαλίζουν τον έλεγχο πηγών ενέργειας καθώς και τον έλεγχο της Β. Αφρικής.

 

ΠΟΛΛΟΙ από τους αλλοδαπούς που συνελήφθησαν  τα τελευταία 24ωρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα (Έβρος) δεν είχαν προφανώς καμιά σχέση με τις μάχες του Ιντλίμπ, παρά τα όσα υποστηρίζει το τουρκικό καθεστώς. Μάλιστα κατά πληροφορίες άλλων, τα 2/3 των “προσφύγων” είναι άσχετοι με τη Συρία. Αποτελούν “πιόνια” στα γεωπολιτικά σχέδια της Τουρκίας και μάλιστα εις βάρος ολόκληρης της Ευρώπης.

ΟΛΑ τα παραπάνω καθιστούν τους “μοντέρνους” πολέμους -έστω κι ακήρυχτους- “υποθέσεις” για πολιτικούς με γερά νεύρα, ψυχραιμία στο έπακρο και άριστη προετοιμασία- όλων μας- για κάθε ενδεχόμενο. Δυστυχώς, ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει τί ακριβώς συμβαίνει, αφού η αντιπολίτευση (αντί να συντάσσεται, προ του εθνικού κινδύνου, με την κυβέρνηση) λέει τα “δικά της” προς άγραν ψήφων. Έχουμε μια αντιπολίτευση που μάλλον συσκοτίζει τα πράγματα. Και δεν είναι αυτός ο ρόλος της.

 

Η “ΗΓΕΣΙΑ” της Ε.Ε. ήλθε, είδε το πρόβλημα και απήλθε. Σ’ εμάς- μόνους- εναπόκειται η ευθύνη της οργάνωσης ικανής αποτρεπτικής δύναμης. Αν η ΕΕ θεωρεί τα σύνορά μας και δικά της, θα πρέπει να συμβάλλει ενεργα στην προστασία τους. Μπορεί ο Ερντογάν να ονειρεύεται “κατάκτηση της Ευρώπης”, μέσω των μουσουλμάνων προσφύγων πολέμου που σμπρώχνει προς τη χώρα μας, μπορεί να επιδιώκει “κέρδη”, όμως και η ΕΕ οφείλει να αντιληφθεί ότι με επισκέψεις αβροφροσύνης και “ευχολόγια” δεν λύνονται τα καυτά προβλήματα. Αν δεν τα λύσει σήμερα, αύριο θα τα έχει στην πόρτα της. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

———————————————

 

Η “ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ” (φωτό)

  • Με την γλυκείαν και αρωματώδη της ανοίξεως εμφάνισιν, με το πρώτον άσμα της εκ των μακρών ταξειδίων της επανακαμπτούσης χελιδόνος, με το πρώτον θαλπερόν του ζεφύρου προς το δειλόν ίον φίλημα, με τον πρώτον βομβώδη ύμνον της εκ της κυψέλης αφιπταμένης μελίσσης, εχαιρέτισε τον φιλολογικόν κόσμο προ εξαετίας η “Εφημερίς των Κυριών” (…)

ME τα παραπάνω ποιητικά και σε άπταιστη καθαρεύουσα λόγια, η Διευθύντρια της εφημερίδας Καλλιρρόη Παρρέν χαιρέτησε τα 7 (επτά) πρώτα συναπτά έτη έκδοσης της πρώτης “φεμινιστικής” εφημερίδας στην Ελλάδα!

ΟΚΤΑΣΕΛΙΔΗ, καλοτυπωμένη και με ενδιαφέροντα (για την εποχή) θέματα, η εβδομαδιαία “Εφημερίς των Kυριών” δημιουργήθηκε από γυναίκες και για τις γυναίκες. Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στις 9 Μαρτίου 1888 και το τελευταίο το 1917. Συνολικά κυκλοφόρησαν 1106 τεύχη! Στο 290 τεύχος (1895, φωτό), εκτός από το επετειακό και πολύ λυρικό άρθρο της δ/ντριας Καλλιρρόης Παρρέν, υπήρχαν θέματα για το “έαρ”, για την υγεία, το θέατρο και τη γυμναστική, για συναυλίες, βιβλία, συνταγές, συμβουλές, αλλά και ειδική σελίδα, ως παράρτημα, για τη γυναίκα και τα του οίκου της (“Οικιακή Εφημερίς”). Στα περίπου 30 χρόνια της έκδοσής της η “Εφημερίς των Κυριών” συνέβαλε σημαντικά στη χειραφέτηση της Ελληνίδας γυναίκας, αγωνιζόμενη για πλήρη δικαιώματα στον τομέα της εκπαίδευσης και την εργασία… Μια Έκθεση των τευχών της “Εφημερίδος των Κυριών”, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε