"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Προσφυγικό-Καθαρά Δευτέρα (Χ.ν., 3-3-20)

 

 

 

 

Η ΟΞΥΜΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

 

ΑΠΟ τη μια, η Τουρκία κι ο Ερντογάν να αμφισβητούν το status quo της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, την ΑΟΖ της Κύπρου και της Κρήτης· από την άλλη, να έχουμε υπερόξυνση -και μάλιστα επί τούτου του προσφυγικού από την ακραία (ή μήπως απονενοημένη;) πολιτική της Τουρκίας (τόσο στα νησιά όσο και στον Έβρο), έπληξε τη χώρα κι ο κορωνοϊός, οπότε νά ΄μαστε πάλι στα πρόθυρα ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

 

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά το “κατευθύνουν” στη χώρα μας! Και επειδή ακριβώς μας έτυχε ένας κακόπιστος γείτονας, επηρμένος και επικίνδυνος, θα πρέπει να κάνουμε προσεκτικές κινήσεις. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε -και διαιωνίζεται- από τους ληστρικούς πολέμους των μεγάλων δυνάμεων σε περιοχές όπου συγκρούονται τα συμφέροντά τους. Αυτοί πρέπει να το λύσουν.

 

ΣΗΜΕΡΑ το προσφυγικό έχει πηγή τη Συρία. Στη χώρα μας διογκώθηκε από τη δοτική -δήθεν “ανθρωπιστική”- πολιτική του “αριστερού” ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αδικαιολόγητη αδράνεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και ενώ είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα (καθόσον η ΕΕ έρχεται σε απευθείας επαφή με τον Ερντογάν για τη σωστή διαχείρησή του, με το αζημίωτο φυσικά), η ίδια η ΕΕ θέλει να το «ξεφορτωθεί» πληρώνοντας και αρνούμενη να κάνει ποσόστωση προσφύγων, ώστε το βάρος να κατανεμηθεί δίκαια σε όλες τις χώρες-μέλη της.

 

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, προτιμά -κι αυτό κάνει- να μετατρέψει τη χώρα μας (μέλος της), σε «αποθήκη ψυχών» (δηλαδή, ένα απέρνατο hot spot), επιτρέποντας έτσι στην Τουρκία να χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως “μοχλό” πίεσης για ανοχή από τη Δύση κάθε ανομίας της (τουρκολιβυκό συνυποσχετικό για κοινή ΑΟΖ) κ.λπ.

 

ΤΟ προσφυγικό, όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Συρία (ή τη Λιβύη ή το Αφγανιστάν ή αλλού), θα είναι μια ασύμμετρη απειλή για την ΕΕ-και πρωτίστως για τη χώρα μας. Ένα πρόβλημα διεθνές/πανευρωπαϊκό δεν λύνεται με ΜΑΤ και δρακόντεια μέτρα στα σύνορα (Έβρος-νησιά). Χρειάζεται εξειδικευμένη και συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική-κυρίως εφαρμογή της πάση θυσία. Η δε ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει με κάθε τρόπο εναλλακτικές για την αποσυμφόρηση των νησιών, όσο είναι καιρός. Διαφορετικά, οποιαδήποτε άλλη λύση θα είναι εις βάρος όλων μας. (Στ.Γ.Κ.)

————————–

 

 

Η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

 

ΚΑΙ πάλι οι Άγιοι Απόστολοι γέμισαν -όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα-από πλήθος κόσμου. Που ξέδωσε με νηστήσιμα, λαγάνες, χαρταετούς και-για τους χειμερινούς κολυμβητές-μπάνιο!

 

Η ΚΑΘΑΡΑ Δευτέρα στους Αγίους Αποστόλους έχει γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες σημείο αναφοράς των Χανιωτών. Με το Δήμο Χανίων να συμμετέχει και να συμβάλλει στον εορτασμό της ημέρας, μαζί με όσους Χανιώτες δεν θέλουν να απομακρυνθούν από την πόλη. Εξάλλου, πού αλλού θα βρουν καλύτερα;

ΤΗΝ “καθαρά Δευτέρα” σύμφωνα με την Εκκλησία μας, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί «καθαρίζονται» -κατά το τελετουργικό της Σαρακοστής- πνευματικά και σωματικά. Είναι η πρώτη μέρα των Νηστειών και είναι αργία. Η νηστεία διαρκεί 40 μέρες, όσες ήταν οι μέρες νηστείας του Χριστού. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης. Υποτίθεται ότι, από την Καθαρά Δευτέρα κι έπειτα, αφήνουμε πίσω όλες τις “αμαρτωλές” συνήθειες, “καθαρίζοντας” με τον τρόπο αυτό την ψυχή και το σώμα μας.

ΕΙΝΑΙ επιστημονικά αποδεδειγμένο πως, κατά την περίοδο “γέννησης” της άνοιξης απαιτείται ένας “καθαρμός” του οργανισμού μας από τις τοξίνες που συσσώρευσαν σε αυτόν τα λιπαρά του χειμώνα. Να η ευκαιρία…

ΙΙ.-ΠΟΛΛΑ τα έθιμα της ημέρας: η λαγάνα, ο χαλβάς, τα θαλασσινά, ο ταραμάς, τα κρεμμύδια, οι ελιές, η φασολάδα, τα “ξανάστροφα” (=οι βωμολοχίες), τα ανέκδοτα κ.ά. Είναι η μέρα του χαρταετού και της ανάτασης της ψυχής. Αξιόλογα και πολλά επίσης τα δρώμενα της ημέρας σε όλη την Ελλάδα. Μερικά από αυτά:

 

-Στην Κάρπαθο λειτουργεί το Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων (!). Κάποιοι κάνουν άσχημες χειρονομίες σε κάποιους άλλους και συλλαμβάνονται από τους “χωροφύλακες” για να οδηγηθούν στο Δικαστήριο, που το αποτελούν οι σεβάσμιοι του νησιού. Τα αυτοσχέδια αστεία και τα γέλια ακολουθούνται από ένα ξέφρενο γλέντι.

 

-Στα χωριά Μέρωνα και Μελιδόνια του Ρεθύμνου αναβιώνουν έθιμα όπως το κλέψιμο της νύφης και το μουντζούρωμα, τα οποία, σε συνδυασμό με το καλό κρασί και τους ήχους της λύρας, αποτελούν μια μοναδική εμπειρία.

Καλή νηστεία, Καλή Σαρακοστή! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε