"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Κορωνοϊός-Ελλάδα και Τουρκία (Χ.ν., 27-2-20)

 

 

 

 

ΜΑΣΤΙΓΕΣ ΚΑΙ ΙΟΙ

Ι.-ΟΙ ΙΩΣΕΙΣ και οι πανδημίες ποτέ δεν έλειψαν από τον πλανήτη. Συνυπάρχουμε με τα μικρόβια, και είναι εντυπωσιακό πως στις μάχες μας με αυτά, σχεδόν πάντα βγαίνουν νικητές αυτά εξολοθρεύοντας μεγάλα ποσοστά ανθρώπινων ζωών.

ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ η πανούκλα (πανώλη), γνωστή μας από την εποχή του Περικλή, ήταν ενδημική νόσος. “Εφόνευσε” δε πολλά εκατομμύρια ανθρώπων. Στα νεότερα χρόνια, μεταξύ 1918-1920, η “ισπανική γρίππη” προκάλεσε περίπου 50 με 100 εκατομμύρια νεκρούς! Πράγμα που σημαίνει πως η πανδημία εκείνη είχε τρείς με έξι φορές περισσότερους νεκρούς από όσους ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος! Κι όμως, αυτό το ανθρώπινο δράμα (των πανδημιών) μένει στο περιθώριο σε ό,τι αφορά την ιστορική μας γνώση για τον 20ο αιώνα! Φυσικά δεν είμαστε στο Μεσαίωνα και ο πόλεμος εναντίον των πανδημιών και ιώσεων είναι συνεχής και απηνής.

 

ΙΙ.- ΟΣΟ για τον κορωνοϊό που εξαπλώνεται ταχύτατα παντού, ας μη πανικοβαλλόμαστε. Η εύρεση εμβολίου είναι θέμα χρόνου. Εξάλλου, εδώ στη χώρα μας η εποχική γρίππη ήδη μετράει πάνω από 60 θύματα! Και δεν πολυδίνουμε σημασία!

ΣΙΓΟΥΡΑ είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι στη γειτονική μας Ιταλία ο κορωνοϊός έχει ήδη αφήσει 11 θύματα, και είναι αρκετοι λοιμωξιολόγοι που φοβούνται για μια πανδημία. Στηρίζουν αυτή την εικασία τους στο ότι “έχουμε σήμερα συνεχιζόμενα κρούσματα από άνθρωπο σε άνθρωπο, “χωρίς να ανευρίσκεται η πηγή αυτών των περιστατικών”.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ετοιμότητα απαιτείται από Δήμους, Περιφέρειες και κυρίως Νοσοκομεία. Είναι ευτύχημα ότι στην ΕΕ συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός μηχανισμού αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης των μελών της, αλλά και τρίτων χωρών, εάν παραστεί ανάγκη.

ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ εξαιτίας του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως έχουν υπερβεί τους 2.500, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (24/2), τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο είναι γύρω στις 80.000. Υπάρχει ο φόβος στους επιστήμονες μήπως ο κορωνοϊός εξελιχθεί σε «ασθένεια Χ», όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ασθένεια θα μπορούσε να τεθεί εκτός ελέγχου και να λάβει διαστάσεις πανδημίας επιφέροντας το θάνατο ακόμη και δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

ΤΙ κάνουμε; Δεν βρισκόμαστε στον Μεσαίωνα. Δε αρκούν μόνον τα “κατεπείγοντα έκτακτα μέτρα” των κυβερνήσεων. Οφείλουμε κι εμείς να τηρούμε ευλαβικά τους βασικούς και σωτήριους προληπτικούς όρους υγιεινής και καθαριότητας. Είναι στο χέρι μας! Αισιοδοξούμε δε πως το εμβόλιο θα βρεθεί πολύ σύντομα. Είναι θέμα χρόνου. Εργάζονται γι αυτό χιλιάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. (Στ.Γ.Κ.)

 

——————————————————————————————————————————————–

 

(ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ)

 

ΤΟ ΞΕΔΙΠΛΩΜΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ

 

ΣΤΗΝ αρχή ήταν το Καστελόριζο: το μήλον της έριδος για τους Τούρκους. Σήμερα, αφού η Τουρκία “κατάπιε” το Καστελόριζο με το τουρκολιβυκό σύμφωνο και την κατάθεση από κοινού με τη Λιβύη αυθαίρετων και παράνομων “χαρτών” ΑΟΖ στον ΟΗΕ, οι απαιτήσεις της προσεγγίζουν την… Κρήτη! Για τον Ερντογάν και την ομάδα του η Κρήτη δεν… υπάρχει στο χάρτη ως ελληνικό νησί. Και ακριβώς με τον τρόπο που “κατάπιε” το Καστελόριζο επιδιώκει το ίδιο, για τη Μεγαλόνησο.

 

ΔΕΝ πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ούτε για τουρκικά σχέδια επί χάρτου. Ο κίνδυνος της de facto πολιτικής της Τουρκίας είναι ήδη ορατός, η δε παρουσία ενος υποβρυχίου και μιας πολεμικής φρεγάτας στη Σούδα, δεν είναι άσχετα γεγονότα.

 

ΑΝ πράγματι η Κρήτη αποτελεί τα νοτιότερα σύνορα της Ε.Ε., αυτό ας γίνει συνείδηση και της ΕΕ. Η οποία θα πρέπει να αντιληφθεί πως τα οικονομικά συμφέροντά της δεν μπορούν να ταυτίζονται με τα στρατηγικά και επεκτατικά συμφέροντα της Τουρκίας.

 

Η ΤΟΥΡΚΙΑ έχει παύσει προ πολλού να είναι δημοκρατική χώρα (θα μου πείτε και πότε ήταν;). Συνεπώς, αν η ΕΕ κόπτεται για τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης που διακηρύσσει, δεν είναι, άραγε, αυτά που οφείλει να υποστηρίζει πάση θυσία;

 

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ επανειλημμένα διατείνονται πως Αιγαίο Πέλαγος και ελληνικά νησιά “βρίσκονται σε λάθος (!) γεωγραφική θέση”. Έστω κι αν ιστορικά, το Αιγαίο με τα νησιά του, η Κρήτη με την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και η Κύπρος ήταν και είναι ελληνικές περιοχές, πολλούς αιώνες πριν εμφανιστούν οι Τουρκοι στο προσκήνιο της ιστορίας. (Στ.Γ.Κ.)

 

  1.  

 

 

 


Σχολιάστε