"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Της Ημέρας (14-2-20)

 

 

 

 

ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (φωτό, έρως)

 

ΔΕΝ είναι μόνο ο -δυτικός βαλεντίνειος- Έρωτας που γιορτάζει αύριο (14/2). Γιορτάζουν κι όλα τα “λουλουδάδικα”, “γκαντζετάδικα” (τί λέξη κι αυτή!), κέντρα διασκέδασης, ζαχαροπλαστεία και γενικά το εμπορικό δαιμόνιο!

 

ΔΕΝ είναι κακό αυτό! Η μεταφορά όμως μιας γιορτής που δεν ταιριάζει στην ελληνική νοοτροπία (εμπορευματοποίηση της αγάπης) δεν φαίνεται να έχει και πολλούς οπαδούς: Οι νέοι το διασκεδάζουν με sms στα κινητα και μερικές μικροαγορές (στο κάτω-κάτω, δεν έχουν ανάγκη από κάποιον να τους υπενθυμίζει τον έρωτα)· οι της μέσης ηλικίας μάλλον εντυπωσιάζονται λιγότερο, ενώ οι υπόλοιποι περνούν τη μέρα περίπου αδιάφορα.

 

ΕΤΣΙ κι αλλιώς ο θόρυβος της ημέρας υπάρχει. Πολλοί “νεόκοποι” ποιητές θα γράψουν ερωτικούς στίχους, κείμενα “αγάπης” θα εμφανιστούν στον Τύπο ή το θέατρο, ενώ και φωτογραφίες από τη μέρα του”Αγίου Βαλεντίνου” θα δημοσιοποιηθούν στο διαδίκτυο (ιδιαίτερα στο fb).

 

ΓΙΑ την αυριανή, λοιπόν, ημέρα μια απλή υπενθύμιση με πραγματική ποίηση, όπως είναι οι κρητικές μαντινάδες.

 

ΔΥΟ από τις πολλές που είναι αφιερωμένες στην αγάπη (καινούργια και παλιά) είναι οι παρακάτω του Ηρακλειώτη Μ. Σταυρακάκη:

 

  • Η πρώτη αγάπη στην καρδιά πολλά σημάδια αφήνει

γιατί ΄ν΄ αρχή κι ο έρωντας αμάλαγη τη βρίνει”

 

  • Η πρώτη μ΄αγαπητικιά κι η γ΄ύστερη ομάδι

η μια τσ’ αλλής συντράμουνε να γοργομπώ στον Άδη”

 

ΚΑΙ του χρόνου, λοιπόν, αλλά χωρίς κορωνοϊούς και άλλες ιώσεις, αρνητικές για την αγάπη (πρώτη ή τελευταία, δεν έχει σημασία). (Στ.Γ.Κ.)

 

————————————————————————-

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (φωτό, εφημερίδα) (αδημ)

 

 

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ μας, έντυπες εφημερίδες διαβάζουν συνήθως τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα τα οποία δεν έχουν εξοικειωθεί ακόμη με την ηλεκτρονική τεχνολογία.

ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΕΣ γενιές έχουν άμεση πρόσβαση, μέσω του κινητού τους ή του Tablet, στο παγκόσμιο “γίγνεσθαι”. Μάλιστα αυτοστιγμεί, με μικροβίντεο και εικόνες! Η ενημέρωση γίνεται για τα πάντα, όπου κι αν βρίσκονται.

ΕΤΣΙ, το μέλλον της ηλεκτρονικής εφημερίδας δεν είναι μόνο το PC, αλλά οι οθόνες των tablets και των smartphones: πράγμα που σημαίνει μετακύληση σε ηλεκτρονική μοφή και της έντυπης διαφήμισης!

Η ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ, με το να μετακυλίεται από το χαρτί στην οθόνη, σημαίνει αύξηση της κυκλοφορίας και της διάχυσης της ενημέρωσης. Ίσως όχι απαραίτητα εμβάθυνση στην είδηση, λόγω της ταχύτητας της ενημέρωσης και της έλλειψης χρόνου-και υπομονής-για την ανάγνωση πολιτικών άρθρων.

ΣΙΓΟΥΡΑ, οι έντυπες εκδόσεις των εφημερίδων θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολλά-πολλά ακόμη χρόνια. Κι αυτό, επειδή η επέκταση του διαδικτύου θα σκοντάφτει σε “ολοκληρωτικές” πολιτικές (Ερντογάν, δικτατορίες, Πούτιν, Κίνα κ.λπ.) ή σε γεωτεχνικά προβλήματα (φυσιολογία εδάφους). Και όσο τμήματα της επαρχίας δεν θα έχουν ακόμη πρόσβαση σε γρήγορο-ή και απλό-ίντερνετ, τόσο η παλιά καλή έντυπη εφημερίδα θα επιβιώνει!

ΟΙ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ποιοτικές εφημερίδες, καθημερινές ή κυριακάτικες, θα συνεχίσουν να παίζουν για αρκετά χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο: όχι μόνο στον τομέα “επικαιρότητα”, αλλά κυρίως στη διαμόρφωση πολιτικής άποψης, μέσω μιας σωστής και αντικειμενικής-με επιχείρημα-αρθρογραφίας καθώς και στην “πνευματική καλλιέργεια” με τα ένθετα και τα βιβλία τους.

ΚΙ ΟΜΩΣ, αυτή την απλή πραγματικότητα σχετικά με την έντυπη ενημέρωση, η ελληνική κυβέρνηση -όχι μόνο η τωρινή- την αγνοεί επιδεικτικά, αρνούμενη μια στοιχειώδη επιδότηση (όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες), τουλάχιστον στα επαρχιακά “φύλλα” που επιβιώνουν. Επιπλέον, αρνείται και την παροχή μέρους της κρατικής διαφήμισης που παίρνει ο αθηναϊκός Τύπος. (Στ.Γ.Κ.)

 

———————–

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Οι Γιάννης Δραγασάκης, Αριστείδης Μπαλτάς και Θοδωρής Δρίτσας ανέλαβαν να παρουσιάσουν το Σχέδιο Απολογισμού-μια αυτοκριτική δηλαδή- στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σχέδιο εμπεριέχεται η προσπάθεια δικαιολόγησης των όσων συνέβησαν στο κόμμα κατά το κρίσιμο διάστημα από το 2012 έως την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ (7 Ιουλίου 2019).

Ένα από τα πολλά “συμπεράσματα” της αυτοκριτικής συνοψίζεται στην παραλλαγμένη παλαιοπολιτική φράση:

  • δεν μας φταίει ο αντίπαλος που νίκησε, αλλά φταίμε εμείς που χάσαμε”!

 

… Τί δεν καταλάβατε;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε