"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σκέψεις των ημερών

ΑΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ είναι μέρες περίσκεψης για την ανανέωση του ανθρώπου, το Πάσχα αντίθετα χαρίζει μέρες στοχασμού για την ύπαρξη του Ανθρώπου και του Θεού.

Η υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου κορυφώνεται με τα Πάθη του Χριστού και την ατιμωτική Σταύρωση, ενώ η Ανάσταση δίνει κάποια, έστω μεταφυσική, λύση στην αγωνία μας.

Η ΘΕΙΑ Λειτουργία, όσοι αιώνες κι αν περάσουν, όσα πολιτικά συστήματα κι αν γνωρίσει ο Άνθρωπος, θα παραμένει -όπως έλεγε ο Γ. Τσαρούχης-”η μόνη θεατρική παράσταση που πάντα έχει μια αίθουσα-την εκκλησία-γεμάτη από κοινό”

“…ΑΥΤΗ η αιώνια επανάληψη του θείου δράματος με τη μετατροπή του άρτου και του οίνου σε σώμα και αίμα ενός Θεού (Θεανθρώπου) του οποίου ο μαρτυρικός σταυρικός θάνατος και η υπέρλαμπρη Ανάστασή Του δηλώνουν πάντα το πέρασμα απ΄ τη «στενή πύλη»  του Άδη στην Αιωνιότητα, ανέκαθεν αιχμαλώτιζε τις ψυχές μας: τόσο για το ακατανόητο αλλά συναρπαστικό θέμα της «αναπαράστασης» του Θείου Δράματος, όσο και για το υπερβατικό και θεμελιώδες μήνυμα της Ανάστασης… Και είναι αυτό το μετέωρο του πνεύματος ανάμεσα στην αλήθεια του γεγονότος και στη μυθοποίησή του απ΄ τους Ευαγγελιστές και τον απόστολο Παύλο, που κάνει την Ορθόδοξη Πίστη μας να μη δέχεται καμιά ανθρώπινη λογική εξήγηση. Επειδή απλούστατα, η πίστη-όπως και τα αισθήματα της καρδιάς- έχουν τη δική τους λογική που  άλλη Λογική δεν μπορεί να ερμηνεύσει…” (όπως γράψαμε στα “Χ.Ν.”, 18-4-11, στην εβδομαδιαία στήλη μας, με τίτλο “ΠΕΡΙ-ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ)

… Να είστε καλά.

Στ.Γ.Κ.


Σχολιάστε