"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Πρωθυπουργοί και βιβλία (Χ.ν., 28-1-2020)

 

 

 

 

 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ

 

ΔΕΝ είναι συνηθισμένο, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, η γραπτή ενασχόληση των πρωθυπουργών με τη λογοτεχνία ή το ιστορικό βιβλίο.

 

ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ Έλληνες πρωθυπουργοί ασχολήθηκαν με την ενδελεχή, ιστορική “ανάγνωση” του γίγνεσθαι στον περιβάλλοντα χώρο, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και τη Μεσόγειο.

 

ΕΝΑΣ από αυτούς υπήρξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος εκτός από τις δημοσιογραφικές ικανότητές του (δεν άφηνε αναπάντητη οιαδήποτε νύξη εις βάρος του), είχε και στενές σχέσεις με τους πνευματικούς ανθρώπους της εποχής του. Επίσης, εκτός του ότι υπήρξε βαθύτατα γνώστης των εντός και εκτός Ελλάδας τεκταινομένων, υπήρξε και σπουδαίος μεταφραστής του Θουκυδίδη.

 

… ΤΟ ΠΟΣΟ, λοιπόν, σημαντική υπήρξε η επανέκδοση (σε γ’ έκδοση) του σπουδαίου έργου του κ. Ν. Παπαδάκη (Παπαδή), Γενικού Δ/ντή του Εθνικού Ιρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελ. Κ. Βενιζέλος” (Χανιά), με τον τίτλο “Ελευθέριος Βενιζέλος-ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης”, δεν είναι αναγκη να ξανατονισθεί.

 

ΕΤΣΙ κι αλλιώς, τη σπουδαιότητά του αναδεικνύουν τα ίδια τα γεγονότα:

-πρώτον ότι την επανέκδοσή του ανέλαβε η εφημερίδα “Καθημερινή” (παλαιότερα “ορκισμένη” εχθρός του Βενιζελισμού), και

-δεύτερον ότι ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με άρθρο του στην τελευταία κυριακάτικη “Καθημερινή”(26/1/2020), εκθειάζοντας το έργο του κ. Παπαδάκη, καταλήγει σε πολύ επίκαιρα “διδάγματα” για τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση που διέρχεται η χώρα.

 

… ΜΑΘΗΤΗΣ του Δημοτικού σχολείου στις υπώρειες του Βερμίου, θυμάμαι πολύ καλά το μεγάλο χάρτη της “Μεγάλης Ελλάδος” “των δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσών” με τον Βενιζέλο στο άκρο αριστερό μέρος του και δεξιά τη ρήση: “Η Ελλάς προώρισται να ζήση και θα ζήση”. Θυμάμαι και τη μεγάλη κουβέντα του δασκάλου μας που έλεγε, στα μέσα της δεκαετίας του 1950, πως ο Βενιζέλος κατέστησε την Ελλάδα “σεβαστή στους φίλους της και τρομεράν εις τους εχθρούς της”.

 


 

ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ τον Βενιζέλο του κ. Παπαδάκη αναρωτιέμαι γιατί ο Δήμος και η Περιφέρεια Κρήτης ή άλλοι φορείς-Αθηνών και Κρήτης, δεν το προτείνουν για βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών. Θα είναι μια ελάχιστη αναγνώριση της βαρύτητας ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 

 

———————————————————————————————–

Μικρά πολιτικά

 

-(Ο ΟΗΕ κι ο διεθνής ταραξίας) Η Τουρκία εξελίσσεται σε διεθνή “ταραξία”: λογαριάζει το διεθνές δίκαιο εκεί που τη συμφέρει (αποστρατικοποίηση 16 ελληνικών νησιών!) και το καταπατεί εκεί που δεν τη συμφέρει (υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ νησιών)… Το χειρότερο: αυτοί που υποτίθεται ότι είναι εντεταλμένοι για την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και των κανόνων σεβασμού των συνόρων κάθε χώρας (ΟΗΕ, Συμβούλιο Ασφαλείας) “κάνουν τα στραβά μάτια” στις παρανομίες της γείτονος χώρας. Συγκεκριμένα, ο σημερινός γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έδειξε να αγνοεί (;) τα περίπου 10 ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ, στα οποία οι προκάτοχοί του καταδικάζουν την τουρκική εισβολή και κατοχή του 38% της κυπριακής επικράτειας καθώς επίσης και την ανακήρυξη των κατεχομένων στην Κύπρο σε ψευδοκράτος-μαϊμού-της λεγόμενης και ΤΚΔΒΚ (Τουρκοκυπριακής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου). Δεν είναι παράλογο ο κ. Γκουτέρες να βλέπει την Τουρκία να ετοιμάζεται να κάνει γεωτρήσεις στην καθαρή ΑΟΖ (νότια) της Κύπρου (τεμάχιο 8) και να μη συγκαλεί το Σ.Α. του ΟΗΕ; Αλλά και η ΕΕ (Μέρκελ), ενώ βλέπει το προκεχωρημένο των τουρκικών προκλήσεων στα νότια της Κύπρου (χώρας-μέλους της Ε.Ε.), γιατί δεν θέτει σε εφαρμογή τα ήδη ψηφισμένα οικονομικά μέτρα εις βάρος της Τουρκίας; Επιπλέον, αν δεν αποτραπεί η παρανομία στην ΑΟΖ της Κύπρου, ας περιμένουμε δεκάδες παρανομίες στο Αιγαίο και νότια της Κρήτης-ατιμωρητί! Μήπως θα έπρεπε να κινητοποιηθούν όλοι ομού οι Έλληνες ευρωβουλευτές ενοχλώντας νυχθημερόν το Ευρωκοινοβούλιο με ένα και μόνο θέμα, τις παρανομίες της Τουρκίας;

 

 

-(υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ των ελληνικών νησιών) Στο άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) ξεκαθαρίζεται σαφώς ότι τα νησιά, ανεξάρτητα του μεγέθους τους, διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Συνεπώς οι θαλάσσιες περιοχές των νησιών-είτε για το Καστελόριζο πρόκειται είτε για την Κρήτη-θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την οριοθέτηση των ΑΟΖ. Εξάλλου, η Τουρκία δεν μπορεί να προβάλλει ως νομικά δεσμευτικό τον ισχυρισμό της ότι τα σχετικά με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (σύμφωνα με το οποίο ακόμη και τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ) δεν τη δεσμεύουν, αφού η ίδια δεν έχει επικυρώσει τη σύμβαση! Ναι, αλλά σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο, ακόμη και τρίτα κράτη που δεν έχουν προσχωρήσει και επικυρώσει τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύονται από αυτό. Έτσι, είναι αυταπόδεικτο ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το αναγνωρισμένο εθιμικό δίκαιο των ελληνικών νησιών. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε