"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

EAST MED: Μια διπλωματική επιτυχία διεθνούς εμβέλειας (Χ.ν., 9-1-2020)

 

 

 

 

EAST MED: Μια διπλωματική επιτυχία διεθνούς εμβέλειας.

 

  • «Πολιτική είναι η τέχνη να στήνεις έτσι το «παιχνίδι» σου, ώστε και το μη εφικτό να πραγματοποιείται»!

 

Ι.-Ο ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ αγωγός East-Med (φωτό) που αφορά άμεσα γεωπολιτικά και οικονομικά την Κρήτη, σχεδιάζεται σχεδόν επί μία δεκαετία (2011). Με την υπογραφή του, έχουμε τη σημαντικότερη πολιτική εξέλιξη στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

 

Η ΜΕ γοργούς ρυθμούς επίσπευση της υπογραφής της συμφωνίας υπαγορεύθηκε από την απόφαση της Άγκυρας να… υποχρεώσει τη Λιβύη στη συνυπογραφή για την -“γεωγραφικά γελοία” (κατά τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη)- ενοποίηση των υποτιθέμενων ΑΟΖ δύο χωρών τόσο απομακρυσμένων μεταξύ τους! Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ούτως ή άλλως, δημιούργησε πρόβλημα στην περιοχή: τόσο για το ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή στα διεθνή περί ΑΟΖ ενέργεια, όσο και γιατί νομικά -σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο- είναι παράνομη αφού καταπατεί δικαιώματα ενδιάμεσων κυρίαρχων κρατών (Ελλάδα-Κύπρος).

 

ΕΙΝΑ προφανές πως μοναδικός στόχος της ενέργειας Τουρκίας-Λιβύης είναι να ενισχύσει τα «επιχειρήματα» της Τουρκίας ότι της ανήκει ολόκληρη (!) η Ν.Α Μεσόγειος, αφού έτσι με μια μονοκοντυλιά καταργεί τα ελληνικά νησιά για τα οποία η Τουρκία ισχυρίζεται πως δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, ούτε ΑΟΖ. Κι όλα αυτά υπό την απειλή ότι όποιος τολμήσει να κάνει έρευνες στην “έτσι-θελω” περιοχή της Τουρκίας, θα’ χει να κάνει με τον στόλο και την αεροπορία της! Δηλαδή, ο διεθνής τσαμπουκάς σε όλο του το μεγαλείο, από μια “σύμμαχο” χώρα του ΝΑΤΟ που θέλει να λέγεται και…ευρωπαϊκή!

 

ΙΙ.-ΑΝΤΙΘΕΤΑ, η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ (αγωγός «East-Med»), ικανοποίησε την ΕΕ που χρηματοδοτεί τις μελέτες για την κατασκευή του έργου, αλλά και τις ΗΠΑ (με επαμφοτερίζουσα τη στάση του “απρόβλεπτου” Τράμπ). Επίσης, τη Ρωσία καθώς και τις μη φανατικά ριζοσπαστικές αραβικές χώρες που δεν βλέπουν με καλό μάτι τον “κυρίαρχο” ρόλο που επιφυλάσσει στον εαυτό της η Τουρκία σχετικά με το Ισλάμ στη Μεσόγειο.

 

Η ΜΕ τον συνήθη τρόπο αντίδραση της Τουρκίας στο εγχείρημα των τριών χωρών (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ), του εκφοβισμού δηλαδή, μάλλον δείχνει να της δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα. Στη διεθνή πολιτική σκηνή κερδίζει αυτός που δημιουργεί γερές συμμαχίες, όχι αυτός που απειλεί και απομονώνεται.

 

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ του EastMed, διαμηνύεται ξεκάθαρα προς την Άγκυρα ότι τα κράτη της περιοχής συνεργάζονται μεταξύ τους, και πως αν η Τουρκία επιλέγει την “απομόνωση” βασιζόμενη στη στρατιωτική της ισχύ, αυτό δεν σημαίνει πως οι άλλοι θα ακολουθήσουν το δικό της “δίκαιο”: Υπάρχουν οι διεθνείς κανόνες δικαίου που υπερισχύουν και εφαρμόζονται-έστω κι αν η Τουρκία δεν τους αποδέχεται.

 

ΙΙΙ.-ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ προσφυγής στη Χάγη Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου, μια υπογραφή κοινού συνυποσχετικού θα πρέπει εκ των προτέρων να είναι ισοβαρής. Όχι ετεροβαρής -κάτι που θα επιδιώξει οπωσδήποτε η Τουρκία, ώστε ούτως ή άλλως να βγει κερδισμένη. Στο συνυποσχετικό θα πρέπει να υπάρχουν αμοιβαίες συναντιλήψεις βασισμένες μόνο στο διεθνές δίκαιο.

 

Η ΤΟΥΡΚΙΑ δεν μπορεί να επιφυλάσσει στον εαυτό της το ρόλο του “κυρίαρχου” του παιχνιδιού στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και μάλιστα επιθετικά προσβάλλοντας κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών (Κύπρος-Ελλάδα). Ζούμε στον 21ο αιώνα και όχι στο Μεσαίωνα. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

——————————————

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΙ ΑΒΑΣΤΑΧΤΑ

 

-(μια άστοχη και κρίσιμη δολοφονία) Το 2020 μπήκε βίαια συνεχίζοντας την αστάθεια και αβεβαιότητα του 2019. Ο νέος χρόνος, με το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του Ιρανού αντιστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, μιας σεβαστής προσωπικότητας της Τεχεράνης με ευρύτατη συμμετοχή στα κρίσιμα μέτωπα του Ιράκ, συνολικά του αραβικού κόσμου, ήδη έχει φέρει τα πάνω κάτω στην εύφλεκτη Μέση Ανατολή. Το χειρότερο είναι ότι η δολοφονία αυτή που πραγματοποιήθηκε κατόπιν εντολής του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ, αποτελεί έναυσμα για πολέμους και αστάθεια στην περιοχή. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειές της στα υπόλοιπα όμορα κράτη και τη Μεσόγειο.

-(η κακοκαιρία “Ηφαιστίων”) Και πάλι τα Χανιά αποδεικνύονται “ανοχύρωτα” μπροστά στις καιρικές συνθήκες. Οι καταστροφικές εικόνες στο λιμάνι και τον ΒΟΑΚ που έκαναν το γύρο του κόσμου (κατολισθήσεις, καταστροφές σε καταστήματα και λιμάνι, διακοπές ρεύματος-νερού κ.ά.) θέτουν το αιώνιο ερώτημα: είναι στη μοίρα μας να υφιστάμεθα τις έτσι κι αλλιώς προβλέψιμες συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Κρήτη; Τα περσινά παθήματα δεν έγιναν σε κανέναν μάθημα;

 

-(μια ιδιαίτερη τιμή για τον κ. Ν. Παπαδάκη, το Ιδρυμα Ελ. Βενιζέλος, τα Χανιά και την Κρήτη) Στο πόσο σημαντικό έργο αναδεικνύεται η δίτομη έκδοση της γλαφυρής βιογραφίας του Ελ. Βενιζέλου (φωτό), γραμμένη με πολύ φροντίδα και μεράκι από τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος κ. Νικόλαο Παπαδάκη (Παπαδή), δεν φαίνεται μόνο από τη β’ έκδοση του σπουδαίου αυτού έργου. Ούτε κι από την συνεχή προβολή του στην Αθήνα, την Αυστραλία και αλλού.

Αποδεικνύεται κι από την επικείμενη επανέκδοσή του σε μικρούς (τέσσερις) ένθετους τόμους, μέσω της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας “Η Καθημερινή”, ώστε ο βίος, το έργο και κυρίως η πολιτική σκέψη του Εθνάρχη να φτάσει και στο τελευταίο ελληνικό σπίτι. Το έχει ανάγκη ο τόπος, το έχουμε ανάγκη όλοι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

 

Καλό και αίσιο και το “νέο ταξίδι” σας κε Παπαδάκη… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε