"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Χριστούγεννα, κόσμος, Χανιά (Χ.ν., 24-12-19)

 

 

 

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2019 (η Γέννηση, Γκρέκο)

 

-ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ που συμβαίνουν αδιάκοπα πάνω στον πλανήτη δέν γνωρίζουν διακοπές! Άλλα αλλάζουν με την παρέμβασή μας (πολιτική), άλλα δεν αλλάζουν (κλιματική αλλαγή).

 

-ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ Χριστούγεννα διαφέρουν από εκείνα των περασμένων χρόνων. Έχουμε μια γρήγορη εναλλαγή γεγονότων στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Θα έλεγε κανείς πως βρισκόμαστε σε ένα “μαραθώνιο” του ποιος θα προλάβει να δημιουργήσει τετελεσμένα, πριν από τον άλλο: εμείς (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ) ή η Τουρκία με τη Λιβύη;

 

-ΑΠΟ ΠΡΟΧΘΕΣ (χειμερινή ισημερία) αρχίζουν οι μέρες να μεγαλώνουν, ενώ οι νύχτες να μικραίνουν. Αυξάνεται το φώς, αρχίζει η αναγέννηση της φύσης, ελπίζουμε στην ανανέωσή μας, στο “φωτισμό” μας! Δεν είναι τυχαίες οι παλιές τελετουργικές ευχές των ημερών, όπως η παρακάτω επτανησιακή- για το φως που φέρνει η Γέννηση και το βάφτισμα της φωτιάς τη μέρα των Χριστουγέννων:

Χριστός γεννάται,

το φως αξαίνει

και το σκοτάδι μικραίνει”, λένε.

Κι έτσι γίνεται χιλιάδες χρόνια.

 

-ΒΕΒΑΙΑ, οι νέοι τρόποι ζωής και επικοινωνίας έχουν καταργήσει πολλές ωραίες δοξασίες ή συνήθειες του παλιού καλού καιρού, όπως οι καλικάντζαροι του δωδεκαήμερου ή κι αυτό ακόμη το τελείως τυπικό να στέλνουμε ευχετήριες κάρτες. Σήμερα, το κινητό έχει αντικαταστήσει πολλές παλιές συνήθειες. Επειδή δε, οι μέρες αυτές από παλιά θεωρούνται μέρες ανάπαυλας και χαράς, υπάρχει χρόνος για την ανάπτυξη ή την εξέλιξη των εθίμων που ήταν κι ένας τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων: μια ωραία αφορμή να βρεθούν κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα, να βιώσουν “το συναπάντημα”, την αγάπη-κρυφή ή φανερή.

 

-ΣΗΜΕΡΑ, οι πόλεις βαριοστολίζονται, οι βιτρίνες παίρνουν γιορτινό χρώμα, τα αγαθά στις αγορές πληθαίνουν. Όμως για πολλούς τα Χριστούγεννα παραμένουν μέρες πίκρας και θλίψης: οικονομική δυσπραγία, χρέη (κόκκινα δάνεια”), απλήρωτοι λογαριασμοί, ανεργία, μετανάστευση παιδιών, εφιαλτικό προσφυγικό…, να κι ο Τούρκος από απέναντι που μας προκαλεί απειλώντας μας με πόλεμο.

-ΤΟ ΜΟΝΟ στοιχείο που κάθε χρόνο αυτές τις μέρες “εκσυγχρονίζεται” είναι η συνεχής μετατροπή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε περίοδο υπερβολικής κατανάλωσης υλικών αγαθών. Με πολλούς που συζητάμε γι αυτό το θέμα, μου εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τη “μετάλλαξη” αυτών των άλλοτε ταπεινών γιορτών της αθωότητας, σε άχρωμες, άχαρες ανούσιες μέρες αγορών. Λες και πέρα από την κατανάλωση δεν υπάρχει τίποτε άλλο…

 

-ΑΝ, λοιπόν, ευχόμαστε να υπάρξει μια αλλαγή των ημερών, αυτή θα πρέπει να είναι η επανανοηματοδότησή τους: με την επαναφορά, δηλαδή, της πραγματικής σημασίας τους. Αυτή η φροντίδα για το ποιός θα κλέψει τις εντυπώσεις στην αγορά προκειμένου να εξασφαλίσει τα μεγαλύτερα κέρδη, νομίζουμε πως έχει επιφέρει την απομάκρυνση των ανθρώπων από το αυθεντικό νόημα των ημερών: την ειρήνη με τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας και την αγάπη προς τον πλησίον! Τα Χανιά πρέπει να είναι υπερήφανα, ότι τουλάχιστον στον τομέα της αλληλεγγύης προπορεύονται από πολλές άλλες πόλεις (και δεν είναι μόνο οι SantaRun). Το αποδεικνύουν περίτρανα αυτές τις μέρες με πολλούς και ωραίους τρόπους, οι πολλοί και δραστήριοι σύλλογοι προσφοράς.

 

Καλά Χριστούγεννα! (Στ.Γ.Κ.)

——————————————-

 

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

-Κανείς δεν έχει αντίρρηση να ξαναφτιάχνονται οι δρόμοι, με νέες προδιαγραφές, νέα υλικά, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, φροντίδα για τα ΑμΕΑ κ.λπ. Θα περίμενε όμως ο κάτοικος της γύρω περιοχής (φωτό 1, Βαλαωρίτου) να μπει και κανένα δεντράκι.

 

 

Που δεν θα ομορφαίνει απλά μόνο το δρόμο, αλλά θα είναι και μια ενίσχυση του πράσινου. Κόντρα στην τσιμεντοποίηση της πόλης.

 

-Μιλάμε συνεχώς για αλλοίωση των εορτών, με μια “βαθιά” στροφή τους στον καταναλωτισμό. Απόδειξη;

 

 

 

Η αφίσα (φωτό, 2) που κυκλοφόρησε και στα Χανιά μεγάλη εταιρία αναψυκτικών η οποία και “υιοθέτησε”-από την εποχή του Μεσοπολέμου κιόλας- τον Άγιο Βασίλη (Santa Claus-για τους Δυτικούς) ως ελκυστικό όχημα της κερδοφορίας της. Εν ονόματι φυσικά του χρήματος… (Στ.Γ.Κ.)

 

———————–

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

«Κατήργησα την ομάδα Δέλτα γιατί ήταν οι μπαχαλάκηδες (!) από την πλευρά του κράτους», δήλωσε κυνικά, σε εκπομπή του ANT1, ο πρώην υπουργός Προστασίας (!) του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

 

… Ο ίδιος φυσικά, θα γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι οι μπαχαλάκηδες “της άλλης πλευράς”, αλλά δεν μας το λέει.

Έχει πείρα ο χαμός” που λέει και η ποιήτρια.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε