"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Της πόλης και των ημερών (Χ.ν., 3-12-19)

 

 

 

 

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

 

-(επίδειξη αξιοσύνης και όχι μόνο) Με την εκπληκτική αεροπορική επίδειξη από τον επισμηναγό Γ. Παπαδάκη της ομάδας “ΖΕΥΣ” ολοκληρώθηκαν το πρωί της Κυριακής (προχθές) στα Χανιά οι επετειακές εκδηλώσεις για την 106η επέτειο από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ενώπιον του ΠτΔ. Πλήθος κόσμου που βρισκόταν στο παλιό λιμάνι λόγω της ημέρας απαθανάτιζε τις επικίνδυνες “ακροβασίες” του πιλότου (φωτο 1 και 2) πάνω από το Φιρκά.

 

 

(φωτό,  Στ.Γ.Κ.)

Μάλιστα κάποια στιγμή ο Γ. Παπαδάκης ανέφερε τη μαντινάδα «Κρήτη πατρίς του Μίνωα, του Βενιζέλου η μάνα, σαν σήμερα ενώθηκες με τη μητέρα Ελλάδα» δηλώνοντας έτσι και το σεβασμό του για τη μέρα...

(φωτό,  Στ.Γ.Κ.)

Από τη μια, η Τουρκία του Ερντογάν να καταπατά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου σε βάρος της Κύπρου και της χώρας μας, από την άλλη η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ να “νίπτουν τας χείρας” των μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις, η αποδεδειγμένα δεινή ικανότητα των αεροπόρων μας στους ουρανούς, είναι όχι μόνο παρήγορη, αλλά και ενθαρρυντική για τη μαχητικότητα και αποφασιστικότητά μας.

 

-(επιλεκτικό διεθνές δίκαιο) “… Όσο η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αγνοεί την ουσία της προϋπόθεσης αυτής, θα αντιλαμβάνεται, ολοένα ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε και τη βούληση και τη δύναμη να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας ως εγγυητών της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας. Απέναντι στις ψευδαισθήσεις του δικαίου του ισχυρού θα αντιτάσσουμε πάντοτε, με φρόνηση και αποτελεσματικότητα, την ισχύ του Δικαίου». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο ΠτΔ κ. Πρ. Παυλόπουλος, ευρισκόμενος στα Χανιά (1-12-19). Βέβαια οι Τούρκοι κάθε άλλο παρά έχουν “ψευδαισθήσεις του δικαίου”. Γι αυτούς υπερισχύει “το δίκαιο της πυγμής” μια και πιστεύουν στη δύναμη των όπλων (Κούρδοι, Συρία). Επειδή δε όλα δείχνουν πως η Τουρκία του Ερντογαν είναι αποφασισμένη να τραβήξει την υπόθεση των προκλήσεων μέχρι τέλους (σύγκρουση), είναι να απορεί κανείς με την αδράνεια των υποτιθεμένων τηρητών της διεθνούς Ειρήνης και του Δικαίου! Με μια Ε.Ε. να βρίσκεται σε σύγχυση με το Brexit και την ακολουθητέα πορεία της, με τις ΗΠΑ σε πλήρη εσωστρέφεια και με ένα ΝΑΤΟ “εγκεφαλικά νεκρό” -κατά τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν- οι Τούρκοι αισθάνονται να έχουν λυμένα τα χέρια τους ώστε να πραγματοποιήσουν αυτά που σχεδιάζουν δεκαετίες τώρα. Τόσο στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και την Κύπρο, όσο και στο Αιγαίο. Όσο για τη Ρωσία του Πούτιν είναι με το μέρος του Ερντογάν όσο υπάρχουν συμφέροντα στη Λιβύη… Το θέμα για μας είναι πόσο έτοιμοι είμαστε για όλα αυτά, πόσο τα έχουμε προβλέψει, πώς αντιδρούμε, με ποιές χώρες έχουμε συμφωνήσει για ΑΟΖ, ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις μας και επιπλέον πόσο ενωμένοι είμαστε…

 

-(το στρατόπεδο Τζανακάκη) Ένα φάντασμα “περιπλανιέται” στην είσοδο των Χανίων. Δεν ξέρουμε για πόσα χρόνια ακόμη και για πόσες θητείες δημάρχων θα βλέπουμε αυτή την κατάσταση (φωτό, 3).

 

(φωτό,  Στ.Γ.Κ.)

 

Ωστόσο τα εκατομμύρια που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), μάλλον κανείς δεν ξέρει τι γίνοντα, σε ποιο “κωδικό” καταχωρίστηκαν ή αν τελικά δεν ήταν μια ακόμη “πολιτική υπόσχεση”!Έρχεται και χειμώνας… (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

———————–


ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ

 

Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ των Τούρκων επικοινωνιολόγων είναι πρωτοφανής: διστρεβλώνουν τα πάντα κατα το δοκούν, ενώ εμείς χρόνια τώρα παραμένουμε αδρανείς. Μόλις τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιδρά σε μια συμφωνία παγίδα (Λιβύη-Τουρκια). Για την οποία φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα έγραφε προκλητικά: «Με τη συμφωνία αυτή, η προσπάθεια (sic) της Ελλάδας να εισβάλλει (!) στη Μεσόγειο θα πέσει στο κενό, ενώ Τουρκία και Λιβύη θα αποκτήσουν θαλάσσιες αρμοδιότητες στην περιοχή νότια της Κρήτης και γύρω από την Κύπρο»! Και πρόσθετε: «μετά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», εξαφανίζοντας από το χάρτη καστελόριζο, Ρόδο και Κρήτη!

Η ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ των Τούρκων δεν έχει όρια. Σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα, η συμφωνία με τη Λιβύη (28-11-19) έχει, λέει, στόχο την προστασία των δικαιωμάτων (νότια της Κρήτης!) της Τουρκίας «βάσει του διεθνούς δικαίου»! Αλλά μια χώρα, όπως η Τουρκία του Ερντογάν, που αναγνωρίζει επιλεκτικά (όπου τη συμφέρει, δηλαδή) το διεθνές δίκαιο, πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι εν γένει στις σχέσεις της με τις άλλες χώρες; Και για ποιο “διεθνές δίκαιο” κάνει λόγο αυτή η χώρα, όταν πολύ καλά γνωρίζουμε ότι στη διεθνή πολιτική το διεθνές δίκαιο το επικαλείται και το εφαρμόζει ο πιο ισχυρός; Ή, μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε