"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Υποσχέσεις και πραγματικότητα (Χ.ν., 28-11-19)

 

 

 

 

 

Υποσχέσεις και πραγματικότητα

ΣΥΜΦΩΝΑ με έρευνα του Συνδέσμου Εταιρειών Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), με την επιστημονική υποστήριξη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) [”Κ”, 26/11 και “Χ.ν.” 27/11], το 44% του μηνιαίου εισοδήματος των Ελλήνων εργαζομένων διατίθεται για πληρωμή λογαριασμών (νερό, φως, τηλέφωνο) και φόρων (κάθε είδους). Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για αγορές προϊόντων οι καταναλωτές διαθέτουν κατά μέσο όρο το 25% του εισοδήματός τους, ενώ για την αγορά και χρήση υπηρεσιών το 15%. ΤΟ

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ που προκύπτει από την παραπάνω έρευνα είναι ότι οι καταναλωτές εκτιμούν πως και οι δύο κατηγορίες δαπανών (λογαριασμοί-φόροι) θα αυξηθούν το επόμενο εξάμηνο! Η εκτίμηση αυτή, ακόμη και αν δεν αποδειχθεί ορθή, λειτουργεί ανασταλτικά στην πραγματοποίηση άλλων αγορών και επομένως επιδρά αρνητικά στη πολύφερνη και πολυθρυλούμενη “ανάπτυξη”.

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ την καχυποψία που τρέφουμε έναντι κάθε πολιτικής εξαγγελίας περί “ενίσχυσης” του εισοδήματος ή “ελάφρυνσης” των φόρων, θεωρείται πολύ δύσκολο να… ανακάμψει η αισιοδοξία στην ελληνική κοινωνία. Πόσο μάλλον η τάση για ανάπτυξη. Σκεφθείτε μόνο πως, μετά από τόσες δικαστικές αποφάσεις υπέρ των συνταξιούχων, τι θα εισπράξουν τελικά αυτοί από τα αγρίως “κλαπέντα” της σύνταξής τους!

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες έτσι, είναι μάλλον ψυχολογικά έτοιμοι να δουν και νέες “Kolotumbes” (διαψεύσεις) στα υπεσχημένα της (οποιασδήποτε) κυβέρνησης, παρά να πειστούν για την ειλικρίνεια των καθημερινά λεγομένων από τον (εκάστοτε) πρωθυπουργό και τους αρμόδιους για την οικονομία υπουργούς του. Εχουμε άσχημη εμπειρία από τους προηγούμενους (Συριζανελίτες). ΜΕΤΑ δε από μια φοβερή οικονομική κρίση η οποία “ρούφηξε” κυριολεκτικά ανθρώπους, περιουσίες, μισθούς και συντάξεις, βρισκόμαστε -στο θέμα της αισιοδοξίας που προσπαθεί να μας εμφυσήσει ο Κ. Μητσοτάκης- στο σημείο να λέμε «εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν»! Πιθανόν τότε να πεισθούμε ότι κάτι αλλάζει, ότι κάπως διορθώθηκαν οι οικονομικοί δείκτες, ότι βελτιώνεται λίγο η ζωή μας. Οσο για αναπλήρωση των χαμένων χρημάτων (και ευκαιριών), ας μη το συζητούμε…

———————————————————–

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

Έθεσε λοιπόν veto ο Γάλλος πρόεδρος κ. Μακρόν στο θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε., από χώρες της Βαλκανικής.

 

Μάλιστα, προσδιόρισε και τα επτά (7) επίπεδα που πρέπει να διανύσουν οι χώρες αυτές (Αλβανία, Β. Μακεδονία κ.ά.) προκειμένου να γίνουν δεκτές στην Ε.Ε.

 

… Ούτε οι “εφτά ουρανοί” του χριστιανικού Παραδείσου να ήταν. Και μιλάμε για τον τόσο αμφιλεγόμενο “παράδεισο” της Ε.Ε.!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε