"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια (Χ.ν., 26-11-19)

 

 

 

 

 

ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑTA ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (25/11)

 

Η ΒΙΑ είναι διάχυτη στη φύση και γύρω μας. Υπάρχει η φυσική βία στον ζωικό κόσμο για την επιβίωση των ειδών, η οποία όμως υπακούει στην οικονομία της ίδιας της φύσης.

 

ΣΤΙΣ ανθρώπινες κοινωνίες, η βία έχει ποικίλες μορφές: εγκληματική, (μονοπωλιακή) κρατική, πολιτική (με τα κόμματα), οικονομική (μνημόνια, embargo), παθολογική (ανάμεσα σε άτομα), λεκτική που καταλήγει όχι σπάνια σε σωματική, εργασιακή, σεξουαλική κ.λπ. Η ενδοοικογενειακή βία συνήθως έχει ώς θύματα τα παιδιά και τις γυναίκες…

 

ΣΗΜΕΡΑ, η στατιστική της βίας κατά των γυναικών είναι θλιβερή: Έχει αποδειχθεί-σε παγκόσμιο επίπεδο- πως 1 στις 3 γυναίκες, κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Επίσης, 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, ενώ και ένα ποσοστό περί το 40% με 50% των γυναικών στην Ε.Ε. Επισημαίνει πως έχει δεχθεί κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

 

ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά τη χώρα μας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ (23/11): «Βάσει των στατιστικών στοιχείων που έχουν προκύψει από έρευνες, ποσοστό 70%-75% των θυμάτων σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες». Αυτά τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αστυνόμος β’ (προϊστάμενος του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης) κ. Χρ. Δημητρακόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι, την περίοδο 2014-2018, ένα ποσοστό 66,32% των θυμάτων αφορά γυναίκες. Αυξημένη κατά 34,45% είναι και η ενδοοικογενειακή βία πανελλαδικά από το 2014-2018.

 


 

ΒΕΒΑΙΑ, οι αριθμοί στις στατιστικές είναι ψυχροί και δεν αποδίδουν την πραγματικότητα η οποία είναι συνήθως πιο δραματική. Είναι όμως ενδεικτικοί του γεγονότος ότι η βία κατά των γυναικών, αντί να ελαττώνεται (“ισότητα των δυο φύλων”), παρουσιάζει αυξητική τάση. Κι αν για κάτι τέτοιο πολλοί ως αιτία θέλουν την παρατεταμένη κρίση, το γεγονός και μόνον ότι υπάρχουν άνθρωποι που “λύνουν” τα (οποιαδήποτε) προβλήματά τους με τη βία εις βάρος πιο αδύναμων (παιδιά, γυναίκες), δεν περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στο ανθρώπινο γένος. Η βία δεν είναι επιχείρημα. Είναι αδυναμία… (Στ.Γ.Κ.,

 

————————————————

ΜΙΚΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

 

-(ημέρα των Χανίων) Κάθε χρόνο τα Χανιά έχουν την τιμητική τους την 21 Νοεμβρίου -ημέρα των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου που είναι και πολιούχος της πόλης. Φέτος γιορτάστηκαν μαζί με την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων (συνεορτασμός που καθιερώθηκε μετά το 1975), με πλήθος κόσμου και επισήμων. Η δε περιφορά της Εικόνας της Παναγίας στους δρόμους της πόλης ήταν για άλλη μια φορά λαμπρή (φωτό, 1).

 

Μακάρι η Παναγία να φωτίζει τους πολιτικούς μας να αποφασίζουν για το καλό της καταταλαιπωρημένης πατρίδας μας.

 

-(Γοργοπόταμος, 1942) Ένα από τα σημαντικότερα επεισόδια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε η Μάχη του Γοργοπόταμου και η ανατίναξη της γέφυράς του (φωτό, 2, σε χαρακτικό του Τάσσου).

Η 25η Νοεμβρίου του 1942 και η σύμπραξη Βρετανών και ανταρτών αποτέλεσε τη μοναδική -και τελευταία- συνεργασία των τότε αντιστασιακών οργανώσεων ΕΔΕΣ (Ναπολέων Ζέρβας) και ΕΛΑΣ (Άρης Βελουχιώτης). Τη γέφυρα-κόμβο ανεφοδιασμού των Γερμανών προς την Αφρική, φύλαγαν ιταλικές και γερμανικές δυνάμεις. Η ανατίναξη της γέφυρας (στην οποία συμμετείχαν και Κρήτες αντιστασικοί) αποτέλεσε μια πρώτη επιτυχία Ελλήνων και Βρετανών εναντίον του μέχρι τότε “αήττητου” Άξονα. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 86 αντάρτες του ΕΛΑΣ, 52 του ΕΔΕΣ και 14 Αγγλοι κομάντος, ενώ τη γέφυρα υπερασπιζόταν μια φρουρά αποτελούμενη από εκατό Ιταλούς στρατιώτες και πέντε Γερμανούς που διέθεταν βαρύ οπλισμό. Για την επιτυχία της επιχείρησης, συνεργάστηκαν οι δύο μεγαλύτερες αντιστασιακές (και ιδεολογικά αντίπαλες) οργανώσεις με τους ηγέτες τους. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του Βρετανού υπαρχηγού της επιχείρησης, Κρις Γουντχάουζ, που τονίζει ότι «χωρίς τον Ζέρβα δεν θα γινόταν η επιχείρηση, χωρίς τον Βελουχιώτη δεν θα πετύχαινε». Το 1982 (ΠΑΣΟΚ), με τον Νόμο 1285, καθιερώθηκε η 25η Νοεμβίου κάθε χρόνου ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης… Όπου και όταν οι Έλληνες ενώνονται, θριαμβεύουν. Σήμερα;

 

-(ο καιρός) Περίεργο φθινόπωρο που προμηνύει μάλλον άσχημο χειμώνα Προεόρτιά του οι ξαφνικές φθινοπωρινές καταιγίδες με ασύμμετρες πάλι πλημμύρες. Μετά τη “Βικτωρία”, έχουμε τον “Γηρυόνη” και ποιος ξέρει ποια άλλα ονόματα θα ακολουθήσουν. Αλλά και ο ίδιος ο χανιώτικος ουρανός (φωτό, 3) δεν παρουσιάζει πια τις συνηθισμένες του εικόνες.

 

Ο Π. Καμμένος ισχυριζόταν με τους ΑΝΕΛίτες του -ώσπου φυσικά να… κυβερνήσει- πως ξένα αεροπλάνα μάς “ψεκάζουν”! Εδώ βλέπουμε “καρχαρίες” στους ουρανούς μας. Τί άλλο θα δούμε ακόμη; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε