"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ειδήσεις απ΄το παρελθόν (Αντ. Βενέτης)-Παρουσίαση βιβλίου Κ. Γκάνια

 

Ο Γ. Γεμιστός – Πλήθων, ο Έζρα Πάουντ και η Ταξιαρχία του Ρίμινι

Κύριε διευθυντά
Η ολοσέλιδη αναφορά της «Κ» της 22.9.2019 στη μάχη και κατάληψη της μικρής πόλης του Ρίμινι της Ιταλίας που κατείχαν οι Γερμανοί, από τους Ελληνες μαχητές της Γ΄ Ορεινής Ταξιαρχίας, με διοικητή τον συνταγματάρχη Θρασύβουλο Τσακαλώτο, τον Σεπτέμβριο του 1944, μου δίνει την αφορμή να αναφερθώ σε ένα ασυνήθιστο, θα έλεγα, άγνωστο περιστατικό, το οποίο αλίευσα από το μηνιαίο, ιστορικής ύλης, περιοδικό «ΤΟΤΕ», τχ. Σεπτ. 2004, το οποίο εξέδιδε ο Δημοσθένης Κούκουνας.

Το 1464 μ.Χ. ο άρχοντας του Ρίμινι Σιγισμούνδος Μαλατέστα, θαυμαστής και πιστός οπαδός του μεγάλου Ελληνα φιλοσόφου Πλήθωνα Γεμιστού, έφθασε στον Μυστρά, όπου είχε ενταφιασθεί λίγο πριν από την Αλωση της Κωνσταντινουπόλεως ο Πλήθων Γεμιστός, και μετέφερε τα οστά του στο Ρίμινι. Τα τοποθέτησε σε ωραία σαρκοφάγο, η οποία εντοιχίστηκε στο εξωτερικό μέρος τού εκεί καθεδρικού ναού. Τα ελληνικά βλήματα έπληξαν το μαυσωλείο όπου εφυλάσσοντο τα λείψανα του Γεωργίου Γεμιστού – Πλήθωνα, το οποίο μεταπολεμικά αποκαταστάθηκε. Αυτό εξόργισε τον μεγάλο Αμερικανό ποιητή Εζρα Πάουντ (1885-1972), που παρακολουθούσε την εξέλιξη της μάχης, και κατέγραψε το γεγονός με παράπονο, αλλά και επιθετικά σχόλια για τους σύγχρονους Νεοέλληνες, σε ένα από τα (απαγορευμένα) «Κάντος». Είναι βεβαίως γνωστό ότι ο κορυφαίος  ποιητής του 20ού αιώνα υπήρξε ένθερμος θαυμαστής του Μουσολίνι. Γι’ αυτό το παρακάτω Κάντο, μέρος του οποίου παραθέτω, πρωτογράφτηκε σ’ ένα φασιστικό έντυπο, που υποστήριζε τη μουσολινική Δημοκρατία του Σαλό.

«Το Ρίμινι καμένο και ρημαγμένο το Φορλί,
ποιος θα δει τώρα το μνήμα του Γεμιστού,
που τόσο σοφός υπήρξε αν και Ελληνας;» (…)

Τέλος, στο βιβλίο του Παν. Κανελλόπουλου «Τα χρόνια του μεγάλου πολέμου 1939-1944», αναφέρονται όλοι οι αξιωματικοί της Ταξιαρχίας του Ρίμινι, μεταξύ των οποίων: ο συνταγματάρχης Κων. Παπαδόπουλος (παππούς), ο λοχαγός Κων. Λιάνης, ο ταγματάρχης Σοφοκλής Τζανετής, ο συνταγματάρχης Στ. Μανιδάκης, ο αντισυνταγματάρχης Αθ. Λασπιάς, ο λοχαγός Ι. Στεφανάκης (φονευθείς).

Ακόμα σημειώνω ότι ο ποιητής Εζρα Πάουντ επεσκέφθη την Αθήνα τον Νοέμβριο το 1965 και συναντήθηκε με τον Γεώργιο Σεφέρη και τον Ζήσιμο Λορεντζάτο.

Σχετικό κείμενο, αναφερόμενος στην παραμονή του ποιητή στην Αθήνα, γράφτηκε από τον Σ.Ι. Αρτεμάκη στην «Κ» της 3.11.1965.

Αντωνης Ν. Βενετης,
Μοναστηράκι Δωρίδος

 

 

 

———————————————————–

Μια ιστορία από το Τείχος του Βερολίνου

 

Κύριε διευθυντά
Η πολυσέλιδη αναφορά της «Κ» της 3.11.2019 στην επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, τον Νοέμβριο του 1989, μου δίνει την αφορμή να αναφερθώ σε μια άγνωστη πτυχή των συνεπειών της εμφύλιας διαμάχης στην Ελλάδα, η οποία σχετίζεται με το Τείχος του Βερολίνου.

 

Ετσι, στην Ανατολική Γερμανία η ηγεσία του ΚΚΕ προωθούσε παιδιά ηλικίας 12 με 16 χρόνων, χωρίς να συνοδεύονται από τους γονείς τους. Αυτό συνέβη διότι η αντίληψη και η πεποίθηση της τότε ηγεσίας του ΚΚΕ ήταν ότι τα παιδιά αυτά, χωρίς την παρουσία των γονέων τους, θα εξελίσσοντο σε επίλεκτα μέλη του κόμματος, τα οποία εμφορούμενα από τις ολοκληρωτικές ιδέες των μπολσεβίκων, χωρίς «μικροαστικές» αντιλήψεις, θα αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος του ΚΚΕ για μια επιστροφή στην Ελλάδα με την «κόκκινη σημαία».

Αυτή ήταν η περίπτωση τεσσάρων παιδιών, αυτής της ηλικίας, του μακαρίτη θείου μου Αναστασίου Βενέτη, πιστού κομμουνιστή από το 1928. Ετσι, τέσσερα από τα παιδιά του μεταφέρονται το 1949 στην Ανατολική Γερμανία από την Αλβανία.

Οι γονείς τους, Τάσος και Ολγα Βενέτη, μεταφέρονται στην πόλη Ζγκορζέλετς της Πολωνίας, που δεν απείχε ούτε 200 χλμ. από τον τόπο διαμονής των παιδιών τους στην Ανατ. Γερμανία. Παρά τις προσπάθειες, εκκλήσεις και διαβήματα του πατέρα τους, η επαφή μεταξύ τους κατέστη ανέφικτη.

Μόλις το 1956 μπόρεσαν τα παιδιά να επισκεφθούν τους γονείς τους.

Πολύ αργότερα, ένας εγγονός του μακαρίτη θείου μου, γιος της κόρης του και εξαδέλφης μου Ελπίδας, ο Τάσσος Trentzsch, επεχείρησε, πριν βεβαίως από την πτώση του Τείχους, να αποδράσει με αερόστατο από την Ανατολική Γερμανία στη Δύση. Συνελήφθη και κατεδικάσθη εις τετραετή φυλάκιση. Κατά την πτώση του Τείχους ευρίσκετο ακόμη εις τη φυλακή και βεβαίως απεφυλακίσθη αμέσως μετά.

Αντωνης Ν. Βενετης,
Μοναστηράκι Δωρίδος

 

 

———————————————————————————————–

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΚΑΝΙΑ:

https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=-kmWzaLCUwQ&feature=youtu.be

Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις στις 19/11/2019 παρουσίασαν το βιβλίο του Κώστα Γκάνια:”Κώστας, η ιστορία μου”. Ομιλητές: Τάκης Λαζαρίδης, συγγραφέας, Αντώνης Βενέτης, συγγραφέας– επ. δικηγόρος, Πέτρος Βενέτης, διαφημιστής – συγγραφέας, Φωτεινή Σπανού–Βεργωτή, μεταφράστρια-δικηγόρος και ο συγγραφέας του βιβλίου, Κώστας Γκάνιας. Συντονιστής: Γ.Καραμπελιάς, εκδότης – συγγραφέας, στον χώρο πολιτισμού και πολιτικής, “Ρήγας Βελεστινλής”, Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα, Αθήνα.-

 

 


Σχολιάστε