"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Χανιά-Προβλήματα και προτάσεις (Χ.ν., 19-11-19)

 

 

 

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

ΣΤΑ “Χανιώτικα νέα” της περασμένης Παρασκευής (15-11-19) δημοσιεύτηκαν μερικές αξιοπρόσεκτες και- ως επί το πλείστον- εφικτές προτάσεις για τα Χανιά, από τον δρ Ε.Μ. Παπαδάκη, γιατρό παθολόγο-νεφρολόγο, επί χρόνια πρόεδρο του ΙΣΧ καθώς και παλιό πολιτευτή σε Δήμο και Νομαρχία (σημερινή Αντιπεριφέρεια).

 

ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ από αυτές τις προτάσεις, συμπληρωματικά θα προσθέταμε:

 

-(για την ανακαίνιση του Νοσοκομείου) Ένα ίδρυμα, όπως το Νοσοκομείο, για τη δημόσια υγεία, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι εστία οιασδήποτε μορφής μολύνσεων. Γι αυτό και η απολύμανση καθώς και η ανακαίνισή των χώρων του (φωτό, 1) είναι -ή θα πρέπει να είναι- σε καθημερινή βάση. Τώρα ειδικά που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εξοικονομεί κάποιο “πλεόνασμα”, θα μπορούσαν να βρεθούν τα ανάλογα χρήματα. Όσο για τη “συμπλήρωση του -ελλείποντος- προσωπικού” είναι κάτι το απολύτως αναγκαίο, όπως επισημαίνεται τακτικά και από την εφημερίδα.


 

-(για τα νεώρια) Πράγματι, εδώ και δεκαετίες (για να μη πούμε εκατονταετίες!) τα βενετσιάνιακα αυτά κτίσματα βιώνουν αφρόντιστα την παρακμή και τη φθορά τους. Ο χρόνος δυστυχώς είναι αμείλικτος. Πριν μερικά χρόνια η κα Εμμυ Παπαβασιλείου είχε κάνει “μεστές” προτάσεις για την πολιτιστική αξιοποίηση και χρήση του καθενός από τα εναπομείναντα νεώρια (φωτό, 2), χαρίζοντας μάλιστα στα εννέα από αυτά τα ονόματα των Μουσών!

 

Είναι στο πρόγραμμα της Περιφέρειας η αποκατάστασή τους όπως, τόσο σωστά προτείνει και ο κ. Παπαδάκης, ή θα τα αφήνουμε εσαεί για… αργότερα; Η αξιοποίησή τους θα κάλυπτε πολλές ανάγκες των Χανίων, τόσο εμπορικές (εκθέσεις προϊόντων), όσο και πολιτιστικές (ποικίλες εκδηλώσεις).

 

-(το παλιό Θεραπευτήριο ψυχικών παθήσεων) Μια έκταση 120 στρεμάτων σχεδόν μέσα στα Χανιά, χρόνια τώρα μένει αναξιοποίητη. Το κτίσιμο εκεί ενός “Δικαστικού Μεγάρου”, με πάρκινγκ, και η μεταφορά όλων των δικαστικών υπηρεσιών, όπως προτείνεται από τον κ. Παπαδάκη, θα έλυνε δυο βασικά προβλήματα: την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας (πιθανόν και άλλων φορέων που “στενάζουν”) και, με τον περιορισμό των αυτοκινήτων, θα συντελούσε στην έστω μερική επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη. (Στ.Γ.Κ.)

—————————-

 

ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ

 

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια χρονιά, η επέτειος του Πολυτεχνείου 1973 (φωτό, 3) σημαδεύτηκε από έκτροπα. Χαρακτηριστικό της ημέρας (17/11) ήταν η πρωτοφανής συμμετοχή του κόσμου στην πορεία (περί τις 20.000 άτομα) στην Αθήνα, ενώ ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, νυν αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα που “διαδήλωσε” με το μπλοκ της νεολαίας του κόμματός του.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, πάλι… πρωταγωνίστησαν γύρω από τα Εξάρχεια και το Πολυτεχνείο, οι “γνωστοί άγνωστοι” κουκουλοφόροι (ποιος να φανταζόταν “κουκουλοφόρους” στην εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973; Εκεί τα πρόσωπα ήταν ολοκάθαρα). Από τη μία λοιπόν, οι αντιεξουσιαστές με φωτιές σε πρόχειρα οδοφράγματα, με πέτρες και κομμάτια από μάρμαρα, με μολότοφ και… λέιζερ, κι από την άλλη τα ΜΑΤ και η γνωστή κρατική βία. Με προσαγωγές, συλλήψεις και δακρυγόνα.

 

ΒΕΒΑΙΑ, το εύλογο “ούτε ανομία, ούτε αστυνομία” του κ. Χρυσοχοϊδη (εφημ. “Το Βήμα”, 17/11/19) προϋποθέτει ώριμη πολιτική ηγεσία και ωριμότερη κοινωνία για να επιτευχθεί. Όσο για τη συνεχιζόμενη βία, η πρόταση της κας Διαμαντοπούλου (14/11) για το ότι «η λύση του προβλήματος της βίας και ανομίας θα γίνει και με την Αστυνομία αλλά όχι από την Αστυνομία», μάλλον συσχετίζεται με τα προαναφερόμενά μας. Μήπως τα κόμματα- και γενικά η πολιτική που ασκείται- πρέπει να αλλάξουν τακτική; Να δουν δηλαδή, τις γενεσιουργές αιτίες της βίας, αντί της βίαιης καταστολής της;

 

ΠΑΕΙ πολύ! Σαρανταεξι χρόνια μετά, το να παραμένει κυρίαρχο στοιχείο των ημερών του Πολυτεχνείου η “τυφλή βία” και η καταστροφή, δεν περιποιεί ιδιαίτερη τιμή σε μια δημοκρατία. Έστω κι αν εφέτος, παρά τις ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, τα έκτροπα ήταν περιορισμένα. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε