"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Προσφυγικό-2019 (Χ.ν., 7-11-19)

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-2019

ΠΑΡΑ την καταγραφόμενη στις δημοσκοπήσεις μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά που ξεπερνάει το 18%, το μεταναστευτικό/προσφυγικό αποτελεί μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια δοκιμάσία υψίστης σημασίας.

Η ΠΛΗΜΜΥΡΙΔΑ των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας, δεν είναι κάτι που λύνεται μόνο με καλές προθέσεις, ευχολόγια και παραινέσεις. Ούτε πολύ περισσότερο με το να βασιζόμαστε στα χρήματα της Ε.Ε., που κανείς τελικά δεν ξέρει πού πάνε και πώς ξοδεύονται.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ της Ν.Δ. δεν πρέπει να επαναπαύεται στο ότι καταγράφει θετικά αποτελέσματα στο πεδίο της οικονομίας, της ασφάλειας και της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη. Το προσφυγικό από μόνο του αποτελεί μια δυναμίτιδα που μπορεί να ανατρέψει και τις πιο ευνοϊκές γι αυτήν καταστάσεις. Ήδη πολλοί δήμοι διάκεινται εχθρικά προς τους πρόσφυγες αρνούμενοι να τους δεχτούν, επειδή ακριβώς κανείς δεν έχει προβλέψει να προηγηθούν στοιχειώδεις υποδομές υποδοχής.

 


Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι τα τελευταία χρόνια και ενώ το πρόβλημα ήταν εμφανές, η προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), δεν έκανε και πολλά για τη δημιουργία νέων χώρων υποδοχής. Όχι μόνο στα νησιά αλλά σε όλη την Ελλάδα.

ΤΟ να επαφίεται κανείς στην καλή προαίρεση των δήμων και των δημοτών, σημαίνει ότι δεν έχει και πολλή σχέση με την πραγματικότητα. Αγνοεί πιθανόν ότι ναι μεν καλή (και δεδομένη) είναι η καλοσύνη των Ελλήνων προς τους πρόσφυγες (φυσικά με εξαιρέσεις έντονες), όμως καλύτερη είναι η οργάνωση και δημιουργία υποδομών, πριν από την οποιαδήποτε κατανομή προσφύγων. Δεν υπάρχουν. Γι αυτό και οι ποικίλες αντιδράσεις…

Η ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ, η ξενοφοβία και η καχυποψία καραδοκούν σε πολλούς συμπολίτες μας. Και αν δεν διασκεδασθούν αυτές οι τάσεις, τότε είναι πολύ πιθανόν να ξαναδούμε να ξαναγεννιέται το πρόσωπο του ρατσισμού-φασισμού. Η “Χρυσή Αυγή” εξοβελίστηκε από τη Βουλή, με την ψήφο του λαού. Ας μη την ξαναφέρουμε από την πίσω πόρτα.

ΔΕΝ αρκούν συνεπώς οι εκκλήσεις που γίνονται από κορυφαίους υπουργούς για αλλαγή στάσης των τοπικών κοινωνιών και αποδοχή των προσφύγων και μεταναστών. Απαιτείται δουλειά-που δεν έχει γίνει. Απαιτείται μια πιο συστηματική και πολυπληθέστερη συμμετοχή της Ε.Ε. στη φύλαξη των συνόρων μας, όπως και να πεισθούν οι υπόλοιπες χώρες να επωμισθούν κι αυτές αναλογικά με τον πληθυσμό τους μέρος των προσφύγων. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)
———————————————————————————————-

ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ της χώρας, παλιά και νέα, ιδιωτικά και δημόσια, έπαψαν να είναι απλοί μουσειακοί χώροι “αραχνιασμένοι”. Μιμούμενα πιθανόν και ξένα ανάλογα πρότυπα, τα περισσότερα επιφυλάσσουν στους επισκέπτες τους εκπλήξεις και δραστηριότητες-ειδικά για τις μικρές ηλικίες.

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ τέτοια “ζωντανά” Μουσεία είναι αυτό της Τυπογραφίας των Ελένης και Γιάννη Γαρεδάκη (ΒΙΟΠΑΧ), το Μουσείο-οικία του Ελ. Βενιζέλου (Χαλέπα) και λιγότερο τα άλλα. Κάθε δε Μουσείο έχει και “Βιβλίο Επισκέψεων” στο οποίο καταγράφονται οι εντυπώσεις των ποικίλων επισκεπτών του.

ΤΥΧΑΙΑ περνώντας με φίλους και συγγενείς από το Μουσείο-οικία Ελευθ. Βενιζέλου και ώσπου να ξεναγηθούν (ή να “αυτοξεναγηθούν” με tablet) αυτοί, ξεφύλλισα ένα από τα τελευταία βιβλία εντυπώσεων. Πλήθος οι καταγραφές, από όλα τα μέρη της χώρας κι από όλες τις χώρες του κόσμου.

ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΟΥΜΕ τυχαία τρεις εντυπώσεις σε μια σελίδα:

-“Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν και συμβάλλουν στη λειτουργία του μουσείου. Το μουσείο αποτελεί την αναδρομή τόσο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας όσο και στην προσωπικότητα του Βενιζέλου” (Χρήστος Μπ., Αλεξανδρούπολη)

-”Συγχαρητήρια στο “Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών” για την συγκρότηση και διατήρηση του Μουσείου-οικία Ελ. Βενιζέλου. Η αναδρομή στον Εθνάρχη Ελ.Βενιζέλο ανατάσσει την υπερηφάνεια των Ελλήνων και εύχομαι να βρεθούν όμοιοι συνεχιστές της ιστορίας της Ελλάδας” (Ιωάννης Φ., Θεσσαλονίκη)

-”Νιώθουμε μεγάλη σσυγκίνηση ως Κύπριοι που μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα προσωπικό κομμάτι ενός σπουδαίου άνδρα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας μας” (Μαρία Εκτ., Κύπρος)

ΦΥΣΙΚΑ, το “Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών” Ελ. Κ. Βενιζέλος δεν έχει ανάγκη από αναγνώριση της προσφοράς του: αυτή έχει αποδειχθεί-και αποδεικνύεται καθημερινά από το πλήθος και την ποιότητα των δραστηριοτήτων του. Όμως, οι καλύτερες καταγραμμένες εντυπώσεις, οι πιο πρωτότυπες και ουσιαστικές, θα μπορούσαν -κατά τη γνώμη μας- να παρουσιάζονται διαδοχικά στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος ή να εκδοθούν σε βιβλίο! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

———————

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

«Ολες οι χώρες πρέπει να δηλώσουν ότι τα πυρηνικά όπλα πρέπει να καταστραφούν. Αυτό θα μας επιτρέψει να σωθούμε, εμείς και ο πλανήτης μας».

 

Τα παραπάνω δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC, ο άλλοτε σπουδαίος και καθοριστικός για την πορεία της χώρας του ηγέτης της Ρωσίας Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

 

Αλλά με δεδομένη την τάση απομονωτισμού των ΗΠΑ του Τραμπ, αποχώρησής του από πολλές διεθνείς συμφωνίες, ποιος να ακούσει μια τόσο σημαντική έκκληση για τον πλανήτη; Συγκυριακά γιορτάζεται και η 30η επέτειος από την πτώση του τοίχους του Βερολίνου. Αλλά παραδόξως βλέπουμε στη θέση του να υψώνονται άλλα “τείχη”-κυρίως εναντίον των μεταναστών και προσφύγων.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 


Σχολιάστε