"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σκοτεινιάζει… (Χ.ν., 31-10-19)

 

 

 

 

ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΖΕΙ…”

  • Αναφερόμενος σε ομιλία του στη διεθνή κατάσταση ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, είπε ότι “έχουμε περάσει σε φάση αυξανόμενης αβεβαιότητας που επιτείνεται από τη συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ που εγείρει ερωτηματικά συνέπειας και αξιοπιστίας”.

 

Ι.- ΟΤΙ τα πράγματα δεν “βαίνουν καλώς” τόσο στην περιοχή μας, όσο και σε όλο τον πλανήτη, αποδεικνύεται κάθε μέρα από τις ειδήσεις.

 

ΔΕΝ θέλουμε να είμαστε απαισιόδοξοι αλλά, όπως επισημάνθηκε και στην ομιλία τού πρώην πρωθυπουργού (Θεσσαλονίκη-“Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών”, 27/10), η εικόνα γύρω μας “σκοτεινιάζει”:

 

«Ανταγωνισμοί, περιφερειακές συγκρούσεις, εμπορικοί πόλεμοι και συχνές μεταβολές δυνάμεων, συμπεριφορών και ευθυγραμμίσεων καθιστούν τη διεθνή σκηνή πολύ πιο ασταθή από οποιαδήποτε άλλη φάση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται με ιδιαίτερη ενάργεια στην ευρύτερη γειτονιά μας, τον χώρο δηλαδή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής».

 

ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑΜΕ στις καίριες παραπάνω επισημάνσεις πως, ενώ ο κόσμος γύρω μοιάζει έτοιμος να εκραγεί, δεν υπάρχουν διεθνείς προσωπικότητες που να εμπνέουν στοιχειώδη εμπιστοσύνη για αποτροπή του επερχόμενου…

 

ΙΙ.- ΟΜΩΣ, επείγει να βρεθούν “ηγέτες”, όχι απλοί διαχειριστές των καταστάσεων. Κάποιοι που να πάρουν και τις σωστές αποφάσεις (για την οικονομία, το διεθνές δίκαιο, το περιβάλλον, το έλειμμα δημοκρατίας κ.ά.) βάζοντας φρένο σε όσους έμαθαν, ή αφέθηκαν σκόπιμα από τους “μεγάλους” να διεκδικούν τα πάντα παραβιάζοντας τη διεθνή νομιμότητα και κηρύσσοντας πολέμους γεωπολιτικής απληστίας.

 

ΟΥΤΕ φυσικά μπορεί να βασίζεται η ευμάρεια ορισμένων δυτικών χωρών με το να καθίσταται εφιαλτική και περιπλανώμενη η ζωή κάποιων άλλων ασιατικών, αφρικανικών ή νοτιοαμερικανικών χωρών. Από τις οποίες, με την ισχύ των όπλων, υφαρπάζεται ο ενεργειακός πλούτος από τις “μεγάλες” δυνάμεις ενώ οι λαοί τους, όσοι επιβιώνουν, ακολουθούν το δρόμο της προσφυγιάς.

 

ΕΝΤΑΞΕΙ! Ποτέ ο κόσμος δεν ήταν δίκαιος. Κι ούτε φαίνεται πως θα αλλάξει σύντομα αυτό. Είναι μάλλον στη μοίρα των απλών ανθρώπων να αγωνίζονται διαρκώς για την “αλλαγή”.

IV.- ΑΛΛΑ, η πρωτοφανής έκρηξη του ακραίου νεοφιλελευθερισμού δεν ευνοεί μακροπρόθεσμα τον ίδιο, αφού εγκυμονεί αναπόφευκτα βίαιες εξεγέρσεις. Ζώντας μιαν αποθέωση του κυνισμού διεθνώς, οφείλουμε να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση. Επιπλέον (όπως κατέληξε επιλογικά ο κ. Καραμανλής) οφείλουμε να έχουμε διαμορφώσεισυγκροτημένες πολιτικές” (εσωτερικό και εξωτερικό), “αποφασιστικότητα και τόλμη”, ομοψυχία και εθνική ενότητα. Ούτως ή άλλως, θα χρειαστεί να πάρουμε “δύσκολες αποφάσεις” τις οποίες θα πρέπει και να “εφαρμόσουμε”…

ΑΛΛΑ, για όλα αυτά την ευθύνη πραγματοποίησής τους δεν την έχει το κόμμα που μας κυβερνάει; (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

—————————-

ΜΙΚΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

 

-(κινηματογραφοφιλία) Από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα που συμβαίνουν στα Χανιά αυτές τις μέρες είναι οι κινηματογραφικές προβολές στα πλαίσια του 7ου Chania film festival στο Πολιτιστικό Κέντρο Χανίων. Μια “γιορτή του κινηματογράφου” (όχι μόνο για τους “σινεφίλ”), με πληθώρα ταινιών και παράλληλων “εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων” για όλες τις ηλικίες. Μια ωραία και τολμηρή ιδέα του πάντα “ανήσυχου” Ματθαίου Φραντζεσκάκη, που φέτος εκτός από την πραγματοποίησή της στα Χανιά, αποκτά και πρόσωπο εκτός Κρήτης.

 

-(“από την αφαίρεση στην αναπαράσταση”) Με τον τίτλο αυτό εκτίθενται στη Δημοτική Πινακοθήκη πολλά αξιόλογα έργα ζωγραφικής (φωτό, 1) του πρόωρα χαμένου Χανιώτη ζωγράφου -και αγαπητού συνάδελφου εκπαιδευτικού στο Α’ Γυμνάσιο Χανίων- Νίκου Γεωργόπουλου (1954-2003).

Μια πολύ σπουδαία πρωτοβουλία της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, για την ανάδειξη και προβολή των Καλλιτεχνών του τόπου μας. Πρωτοβουλία που θα πρέπει να είναι συνεχής…

 

-(έκδοση συλλογής δωρηθέντων πινάκων) Σχετικό με το προηγούμενο θέμα είναι και το παρακάτω: Παλιά μαθήτριά μας από το Κιλκίς, κατά τη θερινή επίσκεψή και διαμονή της στα Χανιά, είχε την καλοσύνη να μας δωρήσει ένα τόμο (φωτο, 2) της “Καλλιτεχνικής Εταιρείας Κιλκίς “ΤΕΧΝΗ”, που περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής δωρηθέντα -και εκτιθέμενα μονίμως- στην πινακοθήκη του Κιλκίς (Μεταλλικό).

 

Υπάρχει ανάλογη σκέψη της εδώ Πινακοθήκης; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 


Σχολιάστε