"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Τουρκία, Συρία, Ελλάδα, Κόσμος (Χ.ν., 15-10-19)

 

 

 

 

ΤΟΥΡΚΙΑ, ΣΥΡΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΣΜΟΣ!

 

Ι.-ΑΝΕΚΑΘΕΝ τόσο η διεθνής διπλωματία, όσο και οι πόλεμοι αποτελούσαν πολύπλοκες υποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση ένας πόλεμος δεν είναι απλή διένεξη μόνο μεταξύ δυο χωρών. Εμπλέκονται συμφέροντα και άλλων…

 

ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ κρατών ευκαιριακές στήνονται για τον έλεγχο ή την καταστροφή ενεργειακών πηγών και εμπορικών περασμάτων, είναι απότοκες γεωπολιτικών “παιχνιδιών” και πάντα καταλήγουν σε βαρύ φόρο αίματος κυρίως των αμάχων. Και όλα αυτά μεταφράζονται σε αγώνες δήθεν “κατά της τρομοκρατίας”, σε δήθεν “απελευθερώσεις” ή προστασίες λαών, σε δήθεν “αποκατάσταση” της δημοκρατίας και άλλα ωραία!

 

 

ΙΙ.-Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ της Τουρκίας στη Συρία (με τις ευλογίες των ΗΠΑ, Ρωσίας, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. κ.λπ.) θέτει μια σειρά από ερωτήματα:

-Πώς θα διαμορφωθούν άραγε οι συσχετισμοί σε μια περιοχή (Συρία) όπου Ουάσιγκτον, Μόσχα, Τεχεράνη, Τελ Αβιβ και Παρίσι έχουν ζωτικά συμφέροντα αλλά δεν επεμβαίνουν;

-Η τουρκική επέμβαση δεν θα δώσει ανάσα στις νικημένες δυνάμεις του ισλαμικού χαλιφάτου (ISIS), ώστε να αναβιώσει ο τζιχαντιστικός κίνδυνος; (Ήδη με τους τουρκικούς βομβαρδισμούς απελευθέρωθηκαν πάνω από 700 τζιχαντιστές και ο κίνδυνος απειλής της Ευρώπης με τρομοκρατικά χτυπήματα είναι ορατός).

όσο κινδυνεύει η Τουρκία να εμπλακεί σε ένα νέο «βρώμικο πόλεμο» στο κουρδικό μέτωπο;

-Ποιοι θησαυρίζουν πουλώντας όπλα στους μεν και στους δε;

-Πόσο αποθρασύνεται η Τουρκία, ώστε να επέμβει μετά κι αλλού;

-Πόσο πραγματική είναι η απειλή ενός νέου, μεγάλου κύματος προσφύγων (“ανθρωπιστική κρίση”) από τις εμπόλεμες περιοχές προς τη χώρα μας;

ΙΙΙ.-ΣΤΗ διεθνή διπλωματία δεν υπάρχουν “φιλίες”. Ούτε μόνιμες “συμμαχίες”. Οι χθεσινοί εχθροί γίνονται σύμμαχοι και οι χθεσινοί φίλοι γίνονται εχθροί όταν τα συμφέροντα αποκλίνουν ή συμπίπτουν. Η Τουρκία ούσα βουλιμική χώρα, έχει ως στόχο την ανασύσταση της παλιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Διαθέτει τον καλύτερα εμπειροπόλεμο οργανωμένο στρατό στο ΝΑΤΟ (ήδη γίνεται ο “κριός” του), περιφρονεί διεθνείς συμφωνίες και διεθνή δίκαια (ΑΟΖ, Λωζάννη), προβάλλει αξιώσεις για ανύπαρκτες τουρκικές μειονότητες (Ρόδος, Κως) και θεωρεί το Κουρδικό ζήτημα θέμα “τρομοκρατίας” και όχι έναν αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας ενός λαού για την ίδρυση κουρδικού κράτους.

Η ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ σιωπή των λεγόμενων “μεγάλων” λέει πολλά. Τα “ψελλίσματά τους” (Μέρκελ-Μακρόν) είναι για το θεαθήναι. Μήπως οι ίδιοι δεν σιωπούσαν, όταν εκδιώχθηκαν βίαια οι Έλληνες (1955) από την Πόλη; Οι ίδιοι, οι “μεγάλοι” (ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ, ΕΕ) δεν ετήρησαν σιγήν ιχθύος με τους Αττίλες Ι και ΙΙ της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου το 1974;

ΕΛΛΑΔΑ και Τουρκία υποτίθεται ότι ανήκουν σε “κοινή” συμμαχία, το ΝΑΤΟ. Όμως, σε περίπτωση που η Τουρκία, με την ολοένα αυξανόμενη ένταση των προκλήσεών της σε Αιγαίο και ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, κατορθώσει να δημιουργήσει στρατιωτική εμπλοκή, αμφιβάλλει κανείς για τη στάση (“των ίσων αποστάσεων”) που θα κρατήσουν απέναντι στη χώρα μας και την Κύπρο;

ΙV.-ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ήδη ένας οργουελικός κόσμος γύρω μας στον οποίον κυρίαρχο στοιχείο είναι ο κυνισμός. Κι αλίμονο στις ανίσχυρες χώρες. Με τις ΗΠΑ να αποσύρονται σιγά σιγά από καίρια σημεία του πλανήτη, με ασυνάρτητη την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. εν αναμονή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, με τη Ρωσία να καιροφυλακτεί, έχουμε ήδη εισέλθει σε μια χρονική περίοδο που μας “υπόσχεται” μάλλον έναν ζοφερό και επικίνδυνο κόσμο. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

——————–

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε

Ακόμη και η ψήφος των αποδήμων μπαίνει στο κομματικό παιχνίδι! Έτσι, σύμφωνα με το καθημερινό Τύπο:

Κρίσιμο θεωρείται το στοιχείο της επιστολικής ψήφου για την οποία είναι θετικό το Κίνημα Αλλαγής, αλλά φέρονται να διαφωνούν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με προβληματισμό και αμηχανία τη στάση του ΚΚΕ στην εν εξελίξει συζήτηση και είναι έτοιμοι, όπως κατηγορούν το Κίνημα Αλλαγής για σύμπλευση με τη Ν.Δ., να κατηγορήσουν το ΚΚΕ ότι αν συμφωνήσει θα συνταχθεί με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ ελπίζουν ότι τελικά δεν θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ”!!

… Όταν, εκεί που υπάρχει εφικτή λύση, το πολιτικό σύστημα προσθέτει προβλήματα!

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

—————————————————————

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ:

 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-toerkia-den-mplofarei

 

ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΚΕΙΜΕΝΟ του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκου στην προσωπική του σελίδα στο Facebook:

Μια προσωπική προσέγγιση για την τουρκική συμπεριφορά.

Δεν είμαι ειδικός τουρκολόγος. Ούτε και πολιτικός αναλυτής ή ακαδημαϊκός γεωπολιτικός επιστήμων, και φυσικά δεν διαθέτω περισσότερες ή «ειδικές» πληροφορίες από τα αρμόδια και υπεύθυνα για αυτό, όργανα. Επειδή όμως στα 45 χρόνια της στρατιωτικής μου καριέρας ασχολήθηκα, ως όφειλα, με τον δυνητικό και διαχρονικό αντίπαλο της χώρας μας, την Τουρκία, θεωρώ ότι απέκτησα κάποια γνώση για τη χώρα, την οποία αυτή γνώση, είχα την τύχη και την τιμή, να την εμπλουτίσω με την εμπειρία μου στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Κατέληξα λοιπόν σε επτά σημεία που περιγράφουν κατά τη γνώμη μου σε ικανοποιητικό βαθμό την τουρκική συμπεριφορά, αντίληψη και νοοτροπία.

1. Η Τουρκία δεν μπλοφάρει. Οι προθέσεις και οι επιθυμίες της ανακοινώνονται ξεκάθαρα και καταβάλλεται διαχρονικά άοκνη, σταθερή και συνεχής προσπάθεια να υλοποιηθούν. Διαπραγματεύεται αλλά δεν μπλοφάρει. Αυτά που λέει θα τα πραγματοποιήσει.

2. Η Τουρκία δεν έφυγε ποτέ με την πέννα από εκεί όπου ο στρατός της μπήκε με τη ξιφολόγχη. Η τήρηση των διεθνών συνθηκών ή των προβλέψεων του διεθνούς δικαίου ποτέ δεν εμπόδισε τη Τουρκία από το να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της για την επιδίωξη των στόχων της. Η διεθνής κατάσταση και οι διεθνείς σχέσεις για την Τουρκία δεν στηρίζονται σε αρχές και αξίες αλλά αποκλειστικά στην ισχύ και στην επιβολή της. Η εισβολή στη Βόρεια Συρία είναι μια κατάφωρη καταπάτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που καθορίζει τα σύνορα της Τουρκίας. Όποιος καταπατά τόσο βάναυσα τα νότια σύνορα του, τι είναι αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε ή να ελπίζουμε, ότι θα σεβαστεί τα δυτικά θαλάσσια και χερσαία σύνορα του με την Ελλάδα;

3. Οι Τουρκικές ενέργειες είναι πάντα προβλέψιμες. Ακολουθούν και σέβονται τις διαδικασίες και τον βασικό και αρχικό σχεδιασμό. Η Άγκυρα εκτελεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και εμμένει στον αρχικό σκοπό και στους αρχικούς στόχους χωρίς να παρεκκλίνει από αυτούς, ανεξαρτήτως αντιδράσεων. Δεν επιδιώκονται και δεν ενθαρρύνονται εκπλήξεις ή αυτοσχεδιασμοί. Η πρόθεση δημιουργίας ζώνης ασφαλείας για τους πρόσφυγες στη Βόρειο Συρία ανακοινώθηκε στους Αμερικανούς από την Τουρκία ήδη από το 2014. Παρά τις αντιδράσεις των Αμερικανών και της διεθνούς κοινότητος υλοποιείται το 2019. Όλες οι πρόσφατες ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Όρκου του 1920 που πρόσφατα «ανανέωσε» η τουρκική ηγεσία. Αφορούσε στην επανάκτηση των εδαφών της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

4. Η Τουρκία στις σχέσεις της στην εσωτερική πολιτική σκηνή αλλά και στο διεθνή χώρο δεν είναι φιλική, ούτε διαλεκτική, συμφιλιωτική ή συναινετική. Είναι μόνιμα και αποκλειστικά συγκρουσιακή προς όλους όσους έχουν αντίθετη γνώμη ή αντίθετα συμφέροντα. Εφόσον είσαι αντίπαλος δεν επιθυμεί να σου δώσει το χέρι και να έρθετε σε συνεννόηση. Επιθυμεί να σε ρίξει από το βράχο για να τελειώσει η αντιπαράθεση μαζί σου. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία παρόλη την προσπάθεια της να φανεί ως τέτοια, δεν είναι και ενδεχομένως να μην μπορεί ποτέ να γίνει, μια δυτικού τύπου χώρα. Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι δεν πέρασε από το αμόνι του ανθρωπισμού, της χριστιανικής ηθικής, της δημοκρατίας και των προβλέψεων του κράτους δικαίου και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σφυρηλάτησαν τις δυτικές δημοκρατίες. Παρόλη τη δυτικόστροφη πορεία της όσο επικρατούσαν τα κεμαλικά ριζοσπαστικά ιδεώδη η Τουρκία είναι διαφορετική. Δεν ενδιαφέρεται -παρά τα όσα λέει – για λύσεις αμοιβαίου κέρδους (win – win). Επιδιώκει και αναγνωρίζει μόνο λύσεις μηδενικού αθροίσματος (zero sum) όπου αυτή θα είναι ο αποκλειστικός νικητής. Δεν συνδιαλέγεται παρά μόνο με τους όρους της. Προσπαθεί πάντα να περιορίζει τον αντίπαλο της, αφήνοντας του δυο μόνο βασικές επιλογές: συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ή κρίση και ενδεχομένως πόλεμο με τις πολυπληθείς και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις της.

5. Ο Ερντογάν επιδιώκει κάποιες μεγάλες επιτυχίες, κατά κύριο λόγο εδαφικές, αλλά και οικονομικές/επενδυτικές, οι οποίες κατά τον εορτασμό των 100 ετών της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023, θα του προσδώσουν το ανάλογο κύρος αλλά και το προσωπικό «αφήγημα» που θα του εξασφαλίσει τη θέση του νέου Εθνάρχη – Πατέρα των Τούρκων σε διαδοχή και αντικατάσταση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ή τα έργα υποδομής δεν επαρκούν. Απαιτείται απόκτηση εδάφους. Οι εδαφικές φιλοδοξίες του δεν είναι καινούργιες. Ξαναήρθαν στο προσκήνιο με την αναβίωση του Εθνικού Όρκου. Το θέμα των υδρογονανθράκων, χωρίς να υποτιμάται η επενδυτική του αξία, είναι απλά η πρόφαση που βρήκε και εκμεταλλεύεται προκειμένου να διεκδικήσει παλαιά οθωμανικά εδάφη, δικαιώματα, αναβαθμισμένο ρόλο και χώρο ελιγμών και κυριαρχίας. Η ανάδυση της Τουρκίας σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στις μέρες μας, ξεκίνησε από τον Τουργκούτ Οζάλ και συνεχίζεται από τον Ερντογάν.

6. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ότι, η τουρκική κοινωνία είναι «εκπαιδευμένη» στον εθνικιστικό αναθεωρητισμό και τις μαξιμαλιστικές εθνικιστικές επιδιώξεις. Αυτό συνεπάγεται μια συνεχή ψυχολογική εξοικείωση με το ενδεχόμενο σύρραξης με τα γειτονικά κράτη. Αυτό εξυπηρετεί η κατά καιρούς αναβίωση των απαιτήσεων για τα ελληνικά νησιά. Παράλληλα εξ αιτίας του κουρδικού ανταρτοπόλεμου, η τουρκική κοινωνία έχει εξοικειωθεί και έχει συνηθίσει στις ανθρώπινες απώλειες των στρατιωτικών της κατά τη διεξαγωγή διαφόρων επιχειρήσεων. Καταλαβαίνει επίσης ότι θα υπάρξουν απώλειες μεταξύ των αμάχων – φίλιων και εχθρών, και είναι παντελώς αδιάφορη για τυχόν ωμότητες και εγκλήματα που θα διαπράξουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ή οι σύμμαχοι τους κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων. Οι τουρκικές επιχειρήσεις και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάντα την πλήρη υποστήριξη και αγάπη του τουρκικού λαού.

7. Οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν συσσωρεύσει μεγάλη ατομική αλλά και συλλογική τακτική και επιχειρησιακή εμπειρία και γνώση από την εκτέλεση πραγματικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων. Τα στελέχη τους έχουν εξοικειωθεί πλήρως με τη διοίκηση τον έλεγχο και την εκτέλεση πολεμικών επιχειρήσεων αλλά και με τις απώλειες προσωπικού και τις συναισθηματικές δυσχέρειες και τα ψυχολογικά τραύματα που αυτές συνεπάγονται. Έχουν ζήσει σε πραγματικές πολεμικές συνθήκες. Η εκπαίδευση και η εμπειρία αυτή αντισταθμίζει κατά τη γνώμη μου σε πολύ μεγάλο βαθμό διάφορους πραγματικούς ή φανταστικούς πολλαπλασιαστές ισχύος ή σημεία υπεροχής που θεωρείται ότι έχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ως άλλοθι και αντιστάθμισμα υφισταμένων ελλείψεων σε οργάνωση επάνδρωση και εξοπλισμό.

Όσο για το σχόλιο που ακούγεται όλο και συχνότερα, ακόμη και στα ΜΜΕ, δηλαδή, για το πώς εμείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη Τουρκία, αν παραστεί ανάγκη, με τις πολλαπλάσιες στρατιωτικές της δυνατότητες, τις εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες της και τα χιλιάδες άρματα και πυροβόλα, με δεδομένο ότι είμαστε μια πολύ μικρότερη χώρα με οικονομία σε κρίση και με πολύ μικρότερες στρατιωτικές δυνατότητες και υποπολλαπλάσιο πληθυσμό και ένοπλες δυνάμεις, θα ήθελα να πω το εξής:
Την απειλή και τον αντίπαλο δεν τους επιλέγεις, απλά τους αναγνωρίζεις, τους αξιολογείς και σχεδιάζεις ψύχραιμα πως θα τους αντιμετωπίσεις. Αυτός μας έτυχε, αυτόν θα αντιμετωπίσουμε. Η παγκόσμια εμπειρία αλλά και η ιστορική διαδρομή του ελληνισμού δείχνει ότι δεν υπάρχουν απειλές που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν. Αρκεί να είμαστε ψύχραιμοι, ενωμένοι και αποφασισμένοι να νικήσουμε”.


 

 

 

 


Σχολιάστε