"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μικροπολιτικά σχόλια και όχι μόνο (Χ.ν., 10-10-19)

 

 

 

 

Μικροπολιτικά και όχι μόνο

 

-(τί είναι η πολιτική;) Όσοι πολιτικοί, άλλοι τόσοι και οι ορισμοί της πολιτικής που ασκούν. Ανάλογα με τους ανθρώπους και τις καταστάσεις πάντα. Τά όσα συμβαίνουν στους Δήμους -όχι μόνο στα Χανιά- εξαιτίας του νέου “δημοκρατικότερου” (;) νόμου της απλής αναλογικής και των πολλών αδιεξόδων που αυτός δημιουργεί, μαρτυρούν ένα πράγμα. Αυτό που έλεγε ένας Βρεττανός εκδότης και πολιτικός, ο Ερνεστ Μπεν (Ernest Benn, 1875-1954) ειρωνευόμενος πιθανόν τα του συστήματος-αλλά και προβλέποντας την κακοδαιμονία του αγγλικού Brexit:

Πολιτική είναι”, έλεγε, “η τέχνη του να θέλεις να βρεις το μπελά σου, να τον βρίσκεις όπου υπάρχει ή όχι, να τον μεταφράζεις λάθος και να εφαρμόζεις -ως εκ τούτου- ακατάλληλες θεραπείες”

 

Οπότε μη περιμένετε, με τέτοιες συνθήκες, νέο “παραγωγικό” έργο πουθενά!

 

-(τί έχεις Γιάννη; Τί είχα πάντα!) Μπαίνουμε σιγά σιγά στο χειμώνα. Μας το θύμισε η τιμή του… πετρελαίου θέρμανσης, η κατάσταση στους μεγάλους δρόμους, η μη αποκατάσταση των ζημιών από τις περσινές πλημμύρες, ο… συννεφιασμένος καιρός με τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υγρασία του, αλλά και το επιτυχημένο φωτογραφικό ρεπορτάζ από τον ΒΟΑΚ του Γιάννη Λυβιάκη προχθές (Χ.ν., 9/10/19). Για έναν, μάλιστα που ταξιδεύει συχνά, από Χανιά για Ηράκλειο, τόσο ο δρόμος ως “εθνική-και ευρωπαϊκή (!)-οδός”, όσο και τα περί αυτόν (φωτισμός, σήμανση, κατολισθήσεις, σκουπίδια, κλαδέματα κ.λπ.), δεκαετίες τώρα παραμένουν τα ίδια. Τα προβλήματα κατάντησαν χρονίζοντα… Τουλάχιστον, ώσπου να αρχίσουν τα έργα του νέου ΒΟΑΚ (αν ποτέ αρχίσουν), ας υπάρχει ένα διαρκές διαπεριφερειακό συντονιστικό όργανο του οποίου έργο θα είναι η συνεχής παρακολούθηση και επέμβαση σε όλο το ΒΟΑΚ, ώστε να προλαμβάνονται τα χειρότερα.

 

-(το “μυστηριώδες” αλσύλλιο) Έχει ξαναγραφεί και θιγεί το θέμα: πάνω από τα στιβανάδικα υπάρχει ένα περίκλειστο και άβατο στους πολίτες αλσύλλιο (φωτό) του οποίου κανείς δεν γνωρίζει την τύχη, μια και βρίσκεται πάνω ακριβώς από το παλιό ενετικό τείχος. Μαζί με την “Πύλη της Άμμου” που κι αυτή είναι, για άγνωστους λόγους, κλειστή και ανεκμετάλλευτη για χρόνια, αποτελούν ένα δίπτυχο πρασίνου που καλό θα ήταν να λάβει υπόψη του ο Δήμος σε μελλοντικούς σχεδιασμούς του.

 


 

-(η έκκληση) Γραπτή Έκκληση προς τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, να λάβουν άμεσα μέτρα για να μην ξεπαγιάσουν οι μαθητές μέσα στις σχολικές τάξεις, απηύθυναν οι διευθυντές των σχολείων της χώρας. Οι διευθυντές αναφέρουν ότι δεν θα μπορούν να πάρουν πετρέλαιο λόγω της υψηλής τιμής του, αλλά και των οικονομικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες εδώ και χρόνια.

Όσο για τα σχολεία των Σφακίων έχουν ουσιαστικότερα προβλήματα: για 50 μαθητές εφέτος υπάρχει μόνο ένας φιλόλογος! Αν είναι δυνατόν, να ξεκινά η σχολική χρονιά, να βρισκόμαστε στα μισά του δεύτερου μήνα έναρξης και να μην υπάρχει ακόμη καθηγητής για το βασικό μάθημα της γλώσσας… Πότε θα αντιληφθούν οι αρμόδιοι ότι η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό, θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε άνθρωπο, προαπαιτούμενο και δείκτης μιας σύγχρονης, δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, μέσο για την προσωπική ανέλιξη, την επαγγελματική προοπτική και τη συνεχή μόρφωση των πολιτών.

 

Βέβαια, τις καιρικές συνθήκες τις παλεύεις όπως-όπως, τη στενομυαλιά του (εκάστοτε) αρμόδιου για το θέμα στο υπουργείο Παιδείας, με τίποτε! (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

———————————————

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Για «δειλό ρεβανσισμό» -σύμφωνα με τον χθεσινό Τύπο- αλλά και για «συνειδητή ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής» (!) κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή (8/10) για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής η οποία και θα διερευνήσει πιθανές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη (υπόθεση Novartis) του πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

 

… Ποιος το είπε ότι δεν μπήκαμε στην ελληνική “κανονικότητα”; Κυνισμός και λαϊκισμός δεν ήταν ανέκαθεν τα… υπερόπλα των πολιτικών μας. Τα ίδια δεν συνέβαιναν και πριν τη δεκαετία της κρίσης και των μνημονίων; Το μια σου και μια μου, και τύφλα να΄χει ο λαός;

 

Αλλάξαμε; Αλλάζουμε; Μάλλον όχι!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 

 

 


Σχολιάστε