"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Το “είναι” και το “έχειν” του δασκάλου (Χ.ν.,

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΟ “ΕΙΝΑΙ” ΚΑΙ ΤΟ “ΕΧΕΙΝ” ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

 

 

Ι.-ΣΥΜΦΩΝΑ με το ευρωπαϊκό υπερ-πρότυπο, αλλά και το προχθεσινό εύγλωττα αναλυτικό για την πολυμέρεια ενός εκπαιδευτικού, doodle (της google) με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας εκπαιδευτικών, ένας “δάσκαλος” οφείλει:

 

-να είναι προσεκτικός στις ερωτήσεις που υποβάλλει, αλλά και στη βαθμολογία του,

-να είναι γοητευτικός, ελκυστικός και ευφάνταστος στη διδασκαλία

-να είναι ταπεινός και να διαθέτει χρόνο για τους μαθητές του

-να παρακινεί σε ευγενή άμιλλα όλους

-να αποτελεί πρότυπο συμπεριφοράς

-να είναι ενήμερος σε θέματα επικαιρότητας

-να είναι άριστος παιδαγωγός

-να είναι επικοινωνιακός, μέσα και έξω από την τάξη

-να αγαπά με πάθος τη δουλειά του

-να είναι ευδιάθετος, υπομονετικός, δυναμικός

-να μην κάνει διακρίσεις στη συμπεριφορά και τη βαθμολογία του

-να εμπνέει εμπιστοσύνη και σεβασμό

-να ακούει και να εξισορροπεί καταστάσεις μέσα στην τάξη

-να έχει ευρύτητα αντιλήψεων και “επαναστατικότητα”

-να έχει χιούμορ και ήθος (…)

 

ΙΙ.- ΚΑΙ ΟΛΑ τα παραπάνω “χαρίσματα”, σε μια -δήθεν μεταμνημονιακή- Ελλάδα στην οποία οι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων διέλυσαν την Παιδεία και τους εκπαιδευτικούς περικόπτοντας μισθούς και θέσεις εργασίας. Σήμερα διατίθεται για την ελληνική Παιδεία το χαμηλότερο ποσοστό του προϋπολογισμού εν σχέσει με τις χώρες της Ε.Ε., η δε δημόσια εκπαίδευση “συντηρείται” επί τούτου με… αναπληρωτές που πληρώνονται με το υποτριπλάσιο ενός αντίστοιχου εκπαιδευτικού του Λουξεμβούργου!

 

ΑΛΛΑ, ανέκαθεν οι κυβερνήσεις, αριστερές ή “αριστεροφανείς”, δεξιές ή σοσιαλιστικές, όσο βρίσκονται στην αντιπολίτευση ωρύονται (!) για την υποχρηματοδότηση της Παιδείας “μας”, και όταν γίνουν κυβέρνηση την “συνεχίζουν” μειώνοντάς την μάλιστα! Όσο για τις “μεταρρυθμίσεις”, αυτές διαδέχονται η μία την άλλη, σαν το γεφύρι της Άρτας: η μία “κτίζεται” για να “γκρεμιστεί” από την άλλη!

 

Αθάνατη Ελλάδα. Καημένη “νέα” κυβέρνηση! Για ποια “ανάπτυξη” μιλάτε; (Στ.Γ.Κ.)

 

——————————————————

εξευγενισμός” και οικιστική κρίση

 

ΟΙ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ μισθώσεις στην Ελλάδα, εκτός από τα οικονομικά οφέλη σε ορισμένα άτομα και τα κοινωνικά προβλήματα “στέγης” στους υπόλοιπους πολίτες, δημιουργούν και μια νέα κατάσταση αλλοίωσης της παραδοσιακής γειτονιάς.

 

ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ, “ανεπαισθήτως” που θα΄λεγε κι ο Αλεξανδρινός, με τις “ανακαινίσεις” παλαιών διαμερισμάτων και οικιών για παραχώρησή τους στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (airbnb), επιτυγχάνεται -σύμφωνα με τους υπέρμαχους του θεσμού- ένας «εξευγενισμός» των γειτονιών. Πιο απλά, έχουμε, με την εκδίωξη των παραδοσιακών κατοίκων/ενοικιαστών που δεν αντέχουν τα υψηλά ενοίκια, ένα μετασχηματισμό μιας συνοικίας σε ακριβή και απροσπέλαστη περιοχή.

 

Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ μιας μόνιμης κατοίκησης από την περιοδική τουριστική επίσκεψη/διαμονή έχει ως συνέπεια τη διάλυση του κοινωνικού και πολιτιστικού ιστού που έδινε παλαιότερα ταυτότητα σε μια γειτονιά. Καλή μεν η οικονομία, όχι όμως και εις βάρος του κοινωνικού ιστού που έτσι μάλλον διαλύεται. (Στ.Γ.Κ.)

———————————–

 

 

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η ΚΡΗΤΗ και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος: ενεργειακοί κολοσοί ερίζουν για τα οικόπεδα υποθαλάσσιας εξόρυξης υδρογονανθράκων, η Τουρκία στέλνει γεωτρύπανα στην ΑΟΖ της Κύπρου έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του Ερντογάν νέα “εισβολή” είτε σε Κύπρο είτε σε κανένα ελληνικό νησί, οι ΗΠΑ θέλουν αναβάθμιση της Βάσης στη Σούδα και εμείς, “μοιραίοι και άβουλοι” όπως πάντα, περιμένουμε απλά την εξέλιξη των γεγονότων…

 


 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ, για όλα τα παραπάνω είναι μία: Η Τουρκία έχει κατάφέρει εδώ και δεκαετίεςτον συγκερασμό συναισθήματος και σκοπού”, τον οποίο εμείς, σταδιακά, έχουμε χάσει από το 1981 και εξής επαφιέμενοι στις καλές προθέσεις των άλλων- στην Ε.Ε. ή στις ΗΠΑ. Αλλά κι ο προσανατολισμός μας σ΄αυτές τις δυνάμεις δεν έχει “συναισθηματικό-ή ιδεολογικό- αντίκρισμα” παρά μόνο οικονομικό. Εξάλλου, κανείς δεν μας εγγυάται ότι, σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης με την Τουρκία, θα μας υποστηρίξει. Τα συμφέροντα δεν υπόκεινται σε φιλίες. Το ζήσαμε στην Κύπρο, το είδαμε στα Ίμια. Στα εθνικά θέματα τουλάχιστον, εμείς, ας έχουμε κοινή εθνική γραμμή. Την έχουμε; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 


Σχολιάστε