"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αντιπολιτευτική ρευστότητα (Χ.ν., 1-10-19)

 

 

 

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

 

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, καθώς και τα όσα ελέχθησαν σ’ αυτές, ένα πράγμα αποδεικνύουν: η λεγόμενη Κεντροαριστερά στην Ελλάδα έχει υποστεί βαριά ιδεολογική και “στρατηγική” ήττα σε όλα τα επίπεδα.

 

Σ’ ΑΥΤΟ δεν φταίει μόνον το ότι δεν υπάρχουν πια πρότυπα “κεντρο-αριστεροσύνης” στην Ευρώπη (Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία κ.λπ.), ώστε να τα μιμηθούν οι ημέτεροι, ή να πάρουν ιδέες από αυτά· δεν υπάρχουν ούτε και “γοητευτικοί” ηγέτες που να παρασύρουν τα πλήθη. Έτσι, είναι ολοφάνερο ότι μια άλλοτε επικρατούσα ιδεολογία -η Κεντροαριστερά- περνά κρίση ταυτότητας: αδυνατεί να εκφράσει την κοινωνία, τα λαϊκά στρώματα και γενικά τις αγωνίες του κόσμου.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ άλλη, η ΝΔ με τις γρήγορες “διορθωτικές” κινήσεις που εφαρμόζει (ειδικά σε ό,τι “πονάει” τον απλό πολίτη, το φορολογικό), κατάφερε μέσα σε τρεις μήνες να κυριαρχήσει απόλυτα στην πολιτική σκηνή. Βοηθητική παράμετρος της επιτυχίας της, πλήν του συγκροτημένου και εφαρμοζόμενου πρόγραμματός της, είναι όπως φαίνεται η βαθιά και αξεπέραστη -μέχρι σήμερα- κρίση του ΣΥΡΙΖΑ (ψάχνει για “νέα” ταυτότητα με “παμφάγες” διακηρύξεις), καθώς και του ΚΙΝΑΛ (τί και ποιους εκπροσωπεί σήμερα αυτό;)

 

ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ περισσεύουν τα μεγάλα λόγια, με ανέφικτες προσδοκίες (του τύπου εγγραφής 150.000 νέων μελών!), ενώ και το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται αδύναμο να αντιμετωπίσει την πίεση που δέχεται από δεξιά (ΝΔ) και από αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ). Έτσι, ο Αλ. Τσίπρας, από τη μια αδυνατεί να ασκήσει ικανή αντιπολίτευση και αρκείται σε επιθέσεις κατά της κυβέρνησης με καταγγελτικό λόγο, από την άλλη, αυτός και το κόμμα του δεν έχουν κάνει καμιά αυτοκριτική για τα τραγικά λάθη της διακυβέρνησής τους, αρκούμενοι σε “μικρές δόσεις αυτοκριτικής”! Τα περί “νέας εκκίνησης”, “οργανωτικής ανασυγκροτησης”, “δραστηρίων αλλαγών στο κόμμα” κ.λπ. αποτελούν φρασεολογία παρηγορητικής διακήρυξης προς τους πρώην οπαδούς τους.

 

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι αν, τελικά, θα γίνει Ο ΣΥΡΙΖΑ “πράσινος” (με “πασοκοποίηση” ή και λόγω της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη), ή αν θα επιμείνει η παλιά “αριστερά”. Όσο για το ΚΙΝΑΛ, θα μείνει απλός “παρατηρητής” των γεγονότων γύρω του, ή θα κάνει το μεγάλο άλμα της προσαρμογής του στα κελεύσματα της εποχής;

Ο χρόνος θα δείξει…

Ο ΚΟΣΜΟΣ αλλάζει ραγδαία, “οι καιροί ου μενετοί”. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε σταθερές κυβερνήσεις με συγκροτημένες απόψεις, ομόθυμες αποφάσεις και αποτελεσματικές δράσεις. Όμως, ο τόπος έχει εξίσου ανάγκη μιας ισχυρής αντιπολίτευσης που να αποτελεί τροχοπέδη σε κυβερνητικές αλαζονικές συμπεριφορές που δεν λείπουν. (Στ.Γ.Κ.)

—————————-

ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ…

 

… Η ΕΙΔΗΣΗ: “Το ποσό της (προεκλογικής) χορηγίας που αντιστοιχεί στα 450.000 ευρώ και έλαβε το “Ποτάμι” στις 21 Ιουνίου (15 μέρες πριν τις εθνικές εκλογές) διατέθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος, τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, στο ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) για την ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, ώστε να ανακοπεί εν μέρει η μετανάστευση των νέων επιστημόνων μας”.

 

 

Η ΕΙΔΗΣΗ εκπλήσσει ως ιδέα, διότι μέχρι σήμερα κανένα μικρό (ή και μεγάλο κόμμα) δεν μας είχε συνηθίσει σε γενναιοδωρίες τέτοιου τύπου. Δηλαδή, όταν ένα κόμμα δεν εμπαινε στη Βουλή, δεν επέστρεφε και τα χρήματα που πήρε από το κρότος, ούτε τα “δώριζε” υπό μορφή χορηγίας σε κοινωφελή ιδρύματα. Πού τέτοια πράγματα…

Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ κίνηση του κ. Θεοδωράκη δείχνει και το ήθος που προσπάθησε να περάσει ο πρόεδρος του “Ποταμιού” στο πολιτικό σύστημα. Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο ίδιος, δεν είναι η πρώτη φορά που το Ποτάμι προχωράει σε χορηγίες. Μικρότερα ποσά έχουν δοθεί σε δράσεις που αφορούν την βελτίωση της ζωής παιδιών με αναπηρία αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ δεν είναι μόνο το “τσέπωμα” τεράστιων ποσών για το προεκλογικό θεαθήναι σε πλατείες και ΜΜΕ, αλλά κυρίως η συναίσθηση ότι τα χρήματα που δίδονται στα κόμματα προέρχονται από τη φορολόγηση του απλού πολίτη, και σ’ αυτόν πρέπει να επιστρέφουν… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Πολλά και ωραία ακούστηκαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ:

Η κρίση μας έχει αλλάξει όλους”, είπαν οι Συριζαίοι και πρόσθεσαν: “Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει και αυτός. Να αλλάξει όπως κάθε πολιτικός οργανισμός που επιθυμεί να αποτελεί έναν συλλογικό διανοούμενο, ένα εργαλείο κοινωνικής προόδου, ένα επιτελείο πλειοψηφίας της εποχής του…».

Αλλά, μεταξύ του ευκταίου πρέπει (με τις ωραίες λέξεις), και της ωμής πραγματικότητας, “πολλά πέλει”!

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε