"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση! (Χ.ν., 26-9-19)

 

 

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

 

Ι.-Ο ΤΟΠΟΣ απέκτησε κυβέρνηση, αλλά όχι -τουλάχιστον μέχρι σήμερα -και αντιπολίτευση.

 

ΟΙ “ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ” που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμενόμενες: Θα επιστρέψουμε, άραγε, σε ένα πολυσυλλεκτικό και εσωστρεφές κόμμα, όπως συνέβαινε την εποχή των “συνιστωσών”, ή θα πάμε σε προσεκτική “διεύρυνση” της βάσης αποσκοπώντας τόσο στην άλωση της κεντροαριστεράς όσο και της μεσαίας τάξης; Πιο απλά, θα αφήσουμε πίσω μας μια μονολιθική και ιδεοληπτική “αριστερά”;

 

ΩΣ ευρωπαϊκό πλέον κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πιστεύει και να σέβεται τους θεσμούς (ελληνικούς και ευρωπαϊκούς), επιπλέον δε να εγγυάται και την υπεράσπισή τους.

 

ΜΙΑ επανατοποθέτησή του απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα (εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα) είναι απολύτως αναγκαία. Αλλά και με δεδομένο ότι ο πλανήτης γη μπαίνει σε μια πολύ δύσκολη κλιματική αλλαγή, ας ιεραρχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλιώς τις προτεραιότητές του.

 

ΕΦΕΞΗΣ δεν δικαιολογούνται “αυταπάτες”, ούτε παρηκμασμένες ιδεοληψίες μελών του, ούτε πολύ περισσότερο βεβιασμένες και άστοχες συμφωνίες (Πρέσπες) ή πράξεις. Για να γίνει δε ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο κόμμα, οφείλει να αποκτήσει ενιαία πολιτική και “φωνή” χωρίς “παραφωνίες”. Ας εκπονήσει καινούργιο πρόγραμμα με εφικτές προτάσεις και πρακτικές κι ας εγκαταλείψει ουτοπίες όπως εκείνη του “un’ altra Europa con Tsipras”. Ή, τη διχαστική και καταστροφική (για τον ίδιο) προεκλογική ρητορική του, “Ή αυτοί ή εμείς”!

 

ΙΙ. ΑΝ θέλουν οι Συριζαίοι (ή, όπως αλλιώς πρόκειται να μετονομαστούν) να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία στην αντιπολίτευση εξελισσόμενοι σε πραγματική εναλλακτική δύναμη εξουσίας, οφείλουν,

-να αποδεχθούν λάθη και παραλείψεις που έκαναν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνηση της χώρας από αυτούς,

-να ασκήσουν με σοβαρότητα την αυτοκριτική τους

-να απευθυνθούν με απόλυτη ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό για ό,τι σκοπεύουν να κάνουν, χωρίς μελλοντικές “kolotumbes”

-να προσδιορίσουν στόχους και δυνατότητες του παρόντος και του μέλλοντος. Κι ας έχουν υπόψη τους ότι “επαναστάτες” δεν είναι αυτοί που δεν φορούν γραβάτα, αλλά εκείνοι που είναι ικανοί να αφυπνίσουν τις συνειδήσεις των συμπολιτών τους.

 

EINAI καιρός επίσης να παραμεριστούν όποιοι «ταλαιπώρησαν» το κόμμα με δηλώσεις, συνδηλώσεις και παραδηλώσεις -κυρίως με πρακτικές άστοχες, ή και ασυγχώρητες…απραξίες. Αν θέλει πράγματι να ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να αντιπολιτευθεί σοβαρά, μεθοδικά. (Στ.Γ.Κ.)

 

——————————————–

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ)

 

-(το πορτρέτο) “Καραβιές” οι τουρίστες προχθές. “Κανόνι” μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγγλικές επιχειρήσεις, η “Thomas Cook” που άφησε δεκάδες χιλιάδες τουριστών σε όλο τον κόσμο “ξεκάρφωτους”. Τα έχει αυτά ο τουρισμός, ιδιαίτερα όταν οι προσαρμογές των Τουρ Οπερέιτορς δεν είναι γρήγορες, ισοδύναμες με την τεχνολογία της εποχής…

 

 

 

Βέβαια, οι μικροί επισκέπτες στα Χανιά δεν πολυασχολούνται με τα προβλήματα των μεγάλων. Αλλά και οι γονείς τους, θέλοντας να κρατήσουν μια ανάμνηση από την επίσκεψή τους εδώ “εντάσσουν” τη μικρή κόρη τους στο χανιώτικο πλαίσιο ομορφιάς, με ένα πορτρετο (φωτό, 1): Περήφανος ο μπαμπάς με την άλλη κόρη του μαζί απέναντι, παρακαολουθούν τον πορτρετίστα να σχεδιάζει, ενώ και πολλοί άλλοι περαστικοί ή φίλοι κάνουν το ίδιο. Μια σταγόνα ομορφιάς επιπλέον…

 

-(ακτιβισμός, σημαίνει υπεράσπιση της επιβίωσης μας) Η δεκαεξάχρονη σκανδιναβή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, είχε την τύχη να ανοίξει τις εργασίες της παγκόσμιας Συνόδου για το Κλίμα που οργάνωσε ο ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (23/9). Η μικρή, θυμωμένη στο ύφος και το λόγο της, καταδίκασε τους “μεγάλους” για την ολιγωρία τους να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής. “Όλα είναι λάθος”, είπε. “Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού”, και πρόσθεσε με δυνατή φωνή: «Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας… Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;», συνέχισε, με έντονα επιτιμητικό τόνο.

 

 

 

Για να καταλήξει:“Ο κόσμος ξυπνάει και η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι. Ευχαριστώ”… Μακάρι η “αλλαγή” που ονειρεύεται η μικρή ακτιβίστρια -η συνείδηση του κόσμου- να συνεπάρει όλους τους νέους και όχι μόνο, σε μια ειρηνική επανάσταση για την αλλαγή της συμπεριφοράς μας απέναντι στη Γη. Όσο είναι καιρός, αν υπάρχει πια καιρός… (Στ.Γ.Κ.)

 

————————

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Εύγλωττο το σχόλιο φίλου:

 

Άρχισαν οι απεργίες…; Έ, μπήκαμε στην “κανονικότητα”!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 

 


Σχολιάστε