"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Επανεκτίμηση (Χ.ν., 12-9-19)

 

 

 

 

ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ι.-Η ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ κρίση δεν άφησε μόνο κάθε είδους συντρίμια. Άφησε και κάτι άλλο, έστω σε σπαργανώδη μορφή: την αλλαγή της πολιτικής συμπεριφοράς των νέων. Σε οποιεσδήποτε θέσεις εργασίας κι αν τους βρείτε, θα διαπιστώσετε πως η γνώση του αντικειμένου, η ευγενική συμπεριφορά, το χαμόγελο και η υπομονή στην αντιμετώπισή σας είναι χαρακτηριστικό τους. Είναι η νιότη; Είναι η περισσότερη πνευματική καλλιέργεια; Είναι τα πτυχία; Είναι η μια κάποια σιγουριά του μεροκάματου; Μπορεί τίποτε απ΄όλα αυτά, μπορεί και όλα μαζί. Κυρίως όμως, είναι ότι οι νέοι εργαζόμενοι (στα νοσοκομεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, στην Παιδεία κ.λπ.) έχουν συναίσθηση της θέσης τους, σέβονται τον πόνο, ή την άποψη του άλλου. Γι αυτό και εκπέμπουν αυτό το νεότερο με το οποίο οφείλουμε στο εξής ως κράτος να πορευτούμε.

ΙΙ.-ΕΠΕΙΤΑ, τα ίδια αυτά παιδιά και όλοι μας, διαπιστώνουμε ότι η συνύπαρξη με τους άλλους θέτει ως προϋπόθεση την ειρηνική «συμβίωση» με τον εαυτό μας. Τί σημαίνει αυτό; Ότι δεν χρειάζεται να εκνευριζόμαστε από δύστροπους “πελάτες” ή πολιτικούς, ούτε και πρέπει να ενοχλούμαστε με τις ρηξικέλευθες απόψεις των άλλων (σχετικά με αυτούς ή την πολιτική κατάσταση της χώρας). Υπάρχει η συζήτηση στα πλαίσια της δημοκρατίας, η γνώση και η πειθώ με επιχειρήματα από μέρους μας.

 

ΟΤΑΝ δε ο καθένας μάθει να σέβεται την (οποιαδήποτε) ετυμηγορία του λαού στις εκλογές, όταν δεν φθονεί καμιά ξένη επιτυχία οιασδήποτε μορφής, όταν δεν επιθυμεί ό,τι ανήκει στους άλλους κι ούτε φιλοδοξεί να κάτσει σε «θώκους» ματαιότητας, για ποιο λόγο να μη τα έχει καλά με τον εαυτό του;

 

ΜΙΑ επανεκκίνηση (που πολλοί πολιτικοί την ευαγγελίστηκαν και την έκαναν προεκλογικό λάβαρο) δεν ξεκινά με εγκυκλίους, ούτε με νόμους: ξεκινά σιωπηλά από τη συμπεριφορά μας τόσο σε σχέση με το κράτος όσο και με τους συμπολίτες μας. (Στ.Γ.Κ.)

———————————-

 

 

 

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

-(το τουριστικό προϊόν) Οπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ (OECD Tourism Trends & Policies 2018) που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο καιρό, η Ελλάδα είναι η 6η πιο εξαρτημένη οικονομία από τον τουρισμό, μεταξύ των 35 κρατών-μελών που παρακολουθεί ο οργανισμός. Μάλιστα, στη χώρα μας η οικονομική δραστηριότητα του τουρισμού αντιστοιχεί στο 6,3% του ΑΕΠ. Με τέτοιες προϋποθέσεις και με “ναυαρχίδα” του τουρισμού την Κρήτη, αδυνατούμε να αντιληφθούμε την παραμέληση του νησιού σε ζωτικά θέματα όπως ο ΒΟΑΚ.

-(η ισχύς του νόμου) Στην Ελλάδα υπάρχει πολυνομία, αλλά όχι πιστή εφαρμογή των νόμων. Ο νόμος συχνά αγνοείται, αναστέλλεται ή διαστρεβλώνεται από ισχυρές μειοψηφίες (οι γνωστές μας “δυναμικές μειοψηφίες”), ή μεμονωμένα συμφέροντα. Εάν οι Έλληνες, οι ξένοι, και οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές δεν δουν γρήγορα δείγματα ότι ο νόμος είναι ισχυρός και εφαρμοστέος για όλους (ισονομία), τότε οι όποιες επενδύσεις θα είναι “του άπα-κόλα” και οι επενδυτές περισσότερο “αρπακτικά” της στιγμής, παρά συνεργάτες για το μέλλον της χώρας.

-(τα ακίνητα του δήμου Χανίων)Θα πρέπει να αποτελέσει φιλόδοξο σχέδιο της νέας δημοτικής αρχής η αξιοποίηση κτηρίων που ανήκουν στο Δήμο ή είναι δυνατόν να περιέλθουν στο δήμο μετά από πίεση: το παλιό ΙΚΑ (διασταύρωση Νεάρχου και Σολωμού), οι καμένοι ιταλικοί στρατώνες (Πολεμικό Μουσείο), το Ψυγείο (δίπλα από τη δημοτική Αγορά), το στρατόπεδο Τζομπανάκη (στον Αγιο Ιωάννη) κ.λπ. Με δεδομένο ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή των Χανίων άφησε σεβαστή οικονομική “προίκα” στη νέα διοίκηση, είναι ευκαιρία να γίνει ένας σοβαρός προγραμματισμός για την περάτωση-τουλάχιστον ενός έργου κάθε χρόνο- ώστε να εκλείψουν οι “παραφωνίες” στην πόλη.

-(η αντιπολίτευση) Δεν ξέρω πώς αισθάνεστε εσείς, αλλά έχω την αίσθηση πως η αξιωματική αντιπολίτευση, μέχρι σήμερα, δεν βρήκε το βηματισμό της. Κι όμως μια ευνομούμενη πολιτεία έχει ανάγκη τόσο από μια καλή κυβέρνηση, όσο κι από μια δραστήρια αντιπολίτευση. Πιθανόν ο ρόλος της αντιπολίτευσης να είναι και σημαντικότερος από αυτόν της κυβέρνησης, γιατί αυτή (η αντιπολίτευση) θα πιέσει με τα επιχειρήματά της ή τις αποκαλύψεις της την κυβέρνηση να πάρει εκείνα τα μέτρα που πρέπει για το καλό του συνόλου. Αλλά και μια σωστή αντιπολίτευση είναι εκείνη που θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που η κυβέρνηση “πέσει” για τον άλφα ή βήτα λόγο. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε