"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Γενοκτονία Ποντίων-100 χρόνια μετά (Χ.ν., 20-8-19)

 

 

 

 

ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, που παρέστη το φετινό Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά (στην Καστανιά, Βέρμιο), μεταξύ άλλων τόνισε ότι «εδώ, στο Βέρμιο, στον Ιερό Χώρο της Παναγίας Σουμελά, αυτή η μεγάλη γιορτή- του Δεκαπενταύγουστου- αποκτά και έναν ιδιαίτερο, λαμπρό, εθνικό συμβολισμό: Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι και Ημέρα Μνήμης για τον Πόντο και τον Ποντιακό Ελληνισμό». Και πρόσθεσε πως “το έθνος των Ελλήνων, απανταχού της γης, εκπληρώνοντας στοιχειώδες χρέος απέναντι στην Ιστορία μας και εκδηλώνοντας τον διαχρονικό σεβασμό του στο ν. 2193/1994 (αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Ελληνική Βουλή), τιμά και την ιερή μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου».

ΣΤΗ συνέχεια ο ΠτΔ τόνισε: «Εμείς, οι Έλληνες (…), οφείλουμε να αγωνισθούμε, αποφασισμένοι και υπό όρους αρραγούς ενότητας, ιδίως για την επίτευξη των εξής στόχων: Πρώτον, για ν’ αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, ως στίγμα βαρβαρότητας που θα μείνει χαραγμένο για πάντα στην ανθρώπινη μνήμη. Και, δεύτερον, για ν’ αναγκασθούν οι θύτες να εκφράσουν, τουλάχιστον, μιάν ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη, αποκηρύσσοντας έτσι την ως τώρα ανίερη τακτική της αδίστακτης παραχάραξης των, κατά γενική ομολογία, αμάχητων ιστορικών τεκμηρίων».

… Η ΜΝΗΜΗ, όσο κι αν πονά, οφείλει να βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο, γιατί, αν υποσκελισθεί από τη λήθη, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας: “άξιοι” για να ξαναζούμε τα ίδια τραγικά γεγονότα όπως η Μικρασιατική Κατστροφή και η Γενοκτονία των Ποντίων, όπως ο διωγμός των Ελλήνων από την Πόλη και η κατοχή της μισής Κύπρου από τους Τούρκους. Οι Τούρκοι καιροφυλακτούν σε Κύπρο και Αιγαίο και είναι ένας λαός που δεν έχει “μπέσα”, σε ό,τι κι αν πει, σε ό,τι κι αν υποσχεθεί. (Στ.Γ.Κ.)

ENOIKIAZETAI”

ΣΕ λίγα χρόνια οι γνωστές κιτρινοκόκκινες ταμπέλες με τα “Ενοικιάζεται” (φωτό), μάλλον θα αποτελούν παρελθόν!


Η ΕΙΔΗΣΗ είναι ξεκάθαρη και αφορά την εταιρία ενοικιάσεων Airbnb που σαρώνει και στη χώρα μας φέρνοντας σε απόγνωση μισθωτούς και συνταξιούχους – που δεν έχουν σπίτι εργαζόμενοι ή διαμένοντες εκτός της έδρας τους: “Η εταιρεία ενοικίασης κατοικιών (Airbnb)με έδρα το Σαν Φρανσίσκο είχε κρατήσεις για 91 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2019”, μας πληροφορεί! Σύμφωνα δε με τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει η ίδια, αυτή τη στιγμή η Airbnb δραστηριοποιείται σε 191 χώρες, παρέχοντας διαμονή, σε πάνω από 6 εκατομμύρια σημεία, σε 100.000 πόλεις! Σε ό,τι δε αφορά τα οικονομικά της, μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με το Reuters, η εταιρία είχε έσοδα 9,4 δισ. δολάρια, πετυχαίνοντας αύξηση 31% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο!

… ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να σκέφτεται όλους τους πολίτες της και όχι μόνο τους “συμμετέχοντες” με τα σπίτια τους στην Airbnb. Έτσι, δεν είδαμε να γίνεται κάτι, ας πούμε για τους νέους φοιτητές ή τους εκπαιδευτικούς και τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους που σε λίγες μέρες θα αναγκασθούν να πάνε σε νησιά ή σε παραμεθόριες περιοχές και θα αναζητούν σπίτια “προς ενοικίαση”. Αλλά δεν θα βρίσκουν… Και πιο πολύ εννοούμε τους “νομάδες” εκπαιδευτικούς που θα είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν σε περισσότερα σχολεία για να καλύψουν το ωράριό τους. Σκέφτεται τίποτε το “καινοτόμο” επί του θέματος η νέα κυβέρνηση; Ή, οι νέες τοπικές αρχές που θα βρεθούν αντιμέτωπες με το πρόβλημα στο δήμο ή την περιφέρειά τους, έχουν κατά νου το πρόβλημα; Αναλογίζεται κανείς την απόγνωση αυτών των ανθρώπων(Στ.Γ.Κ.)

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Στόχος της κυβέρνησης”, είπε ο νεόκοπος υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας (σε συνέντευξή του στους FT, 18-8-19), “είναι μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση με τετραετή χρονικό ορίζοντα, η οποία θα ενισχύσει την ανάπτυξη. «Αναλαμβάνουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων» (!), τόνισε.

… Μα, για ποια “ιδιοκτησία προγράμματος” ομιλεί ο κ. υπουργός, όταν τα πάντα έχουν εκχωρηθεί στους δανειστές και οι ημέτεροι κυβερνώντες δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να προσϋπογράφουν τα εντελλόμενά τους;

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε