"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Eιλικρινής αυτοκριτική (Χ.ν., 13-8-19)

 

 

 

 

 

 

ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ

 

ΚΑΙ η μεν κυβέρνηση της ΝΔ τρέχει για να προλάβει το Σεπτέμβρη -αφού προμηνύεται “καυτό” φθινόπωρο!- τα δε κόμματα της αντιπολίτευσης μάλλον βρίσκονται στο στάδιο της ανασύνταξης και του αναστοχασμού στο τί θα πράξουν από δω και πέρα.

 

ΕΝΤΥΠΩΣΗ μας προκαλεί μια πρόσφατη τοποθέτηση του πρώην υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού (ΣΥΡΙΖΑ), σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών (iefimerida.gr 10-08-2019). Είπε: «Ο απλός κόσμος που μας στήριξε θέλει να καταλάβει τι συνέβη και γιατί μια κυβέρνηση η οποία όντως επιτέλεσε ένα πάρα πολύ κρίσιμο έργο, έκλεισε οριστικά τον κύκλο των μνημονίων και της δημοσιονομικής επιτροπείας και έβγαλε τη χώρα από την κρίση, γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν επιβραβεύτηκε».

 

ΩΣ μια από τις αιτίες της ήττας του κόμματός του, ο κ. Ξανθός αναγνωρίζει ότι o ΣΥΡΙΖΑ είχε θέμα επικοινωνιακό -κι αυτό είναι μια αλήθεια- για τη μη πληροφόρηση του έργου που έκανε στη διάρκεια της τετραετίας. Όμως, ακόμη και η “επικοινωνία” ενός κόμματος με το λαό αποτελεί ξεκάθαρα -όπως γενικά αναγνωρίζεται- θέμα πολιτικό. Ο ίδιος, ο πρώην Υπουργός, επεξηγεί λέγοντας, «είχαμε δυσκολία να παρακολουθήσουμε τις διεργασίες που γίνονταν στην κοινωνία, στη συνείδηση των ανθρώπων και ειδικά των μεσοστρωμάτων που ένα μέρος τους επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο».

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, χαρακτηρίζει βάσιμη την ανησυχία όσων κάνουν λόγο για ιδεολογική άλωση του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της διεύρυνσής του (με ετερόκλητα στοιχεία), και προτείνει να μπουν «δικλείδες ασφαλείας». Υπογραμμίζει δε ορθώς ότι «το αντίδοτο στον κίνδυνο της “πασοκοποίησης” του κόμματος είναι η συλλογική πολιτική λειτουργία, οι κανόνες και οι αρχές, η λογοδοσία των στελεχών, δηλαδή η Δημοκρατία».

 

ΓΕΝΙΚΕΥΟΝΤΑΣ ο κ. Ξανθός, ααφέρεται στο θέμα ότι πανευρωπαϊκά η σοσιαλδημοκρατία ηττήθηκε στρατηγικά, επειδή συνέπλευσε με την νεοφιλελεύθερη γραμμή και υιοθέτησε δεξιά -πολλές φορές ακόμα και ακροδεξιά σε θέματα όπως το μεταναστευτικό- ατζέντα, ενώ στην Ελλάδα ηττήθηκε και επειδή ταυτίστηκε με το πελατειακό σύστημα και την εκτεταμένη διαφθορά.

 

ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ οι παραπάνω διαπιστώσεις από έναν συμπαθέστατο πρώην Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Μακάρι δε αυτές να αποτελέσουν πεδίο αντιπαράθεσης απόψεων στο κόμμα, ώστε να διορθωθούν πολλά “ημαρτημενα” της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο τόπος χρειάζεται οπωσδήποτε μια αξιόπιστη και σοβαρή αντιπολίτευση, μακριά από μικροπολιτικές, παλαιοκομματισμούς και κυρίως παράταιρες ιδεoλοψίες. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

———————————————————————————-

 

 

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!

 

-(τα τροχαία) Είναι θλιβερό που από την αρχή της χρονιάς θρηνούμε στην Κρήτη 46 νεκρούς, μόνο από τροχαία! Μάλιστα όπως έχει ανακοινωθεί, πρώτη αιτία θανάτου για νέους ηλικίας 15-29 ετών είναι τα τροχαία! Η άποψή μας είναι πως, πέρα από ευχολόγια και εύλογες διαμαρτυρίες, η πολιτεία θα πρέπι να αυστηροποιήσει την έκδοση αδειών οδήγησης επαναλαμβάνοντας την εξέταση ανά δεκααετία και να μην περιμένει το 65ο ή 74ο έτος της ηλικίας για επανάκριση οδηγικής συμπεριφοράς και ικανότητας.

 

-(η αλληλεγγύη) Σε μια εποχή που κινδυνεύει ο κοινωνικός ιστός με απόλυτη διάλυση (αμφισβήτηση της παραδοσιακής οικογένειας καιτου γάμου (σύμφωνο συμβίωσης), της μητρότητας (επικίνδυνη υπογεννητικότητα) κ.λπ., το να βλέπεις στο δρόμο νεαρά παιδιά (μάλλον εγγόνια) να βοηθούν γιαγιάδες και παππούδες στην καθημερινότητά τους (φωτό,1), εκτός από συγκινητικό, είναι και ενθαρρυντικό. Δεν τέλειωσαν όλα. Υπάρχει ελπίδα για συμφιλίωση και συνύπαρξη των γενεών, υπάρχει μέλλον σ’ αυτή τη χώρα…


 

-(το παρκάρισμα)Δεν είναι μόνο οι οδηγοί που παρκάρουν σε πεζοδρόμια και χώρους για ΑμΕΑ. Είναι και εκείνοι που αγνοώντας παντελώς τους νόμους και μη σεβόμενοι κανέναν άλλο πλην του εαυτού τους, παρκάρουν τα οχήματά τους ακριβώς πάνω στις διαβάσεις για πεζούς (φωτό,2).

 

Σε μια χώρα στην οποία υπάρχουν νόμοι, αλλά δεν εφαρμόζονται, ή, εφαρμόζονται αλλά καταστρατηγούνται “καθ’ οδόν” προς τη δικαιοσύνη, ας μην ελπίζουμε και πολλά για τη βελτίωσή της. Η βελτίωση αρχίζει από την απλή, πολλές φορές αβάσταχτη καθημερινότητά μας… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 


Σχολιάστε