"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

…Των ημερών! (Χ.ν., 6-8-19)

 

 

 

 

ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

ΟΙ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ και οι καύσωνες της εποχής, μας αναγκάζουν να επιζητούμε δροσερά μέρη. Θέλουμε το χάδι της θάλασσας ή τη σκιά του φυλλώματος των δέντρων. Θέλουμε να ξαλαφρώσουμε από ρούχα, σκέψεις και κινήσεις.

 

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ μάς συνιστούν τέτοιες μέρες να κάνουμε χαλαρές κινήσεις, να πίνουμε πολλά υγρά και να τρώμε ελαφρά. Κυρίως όχι άσκοπες μετακινήσεις, όταν έξω ο ήλιος χτυπάει “κόκκινο” και άνθρωποι και ζώα επιζητούν τη ραθυμία ή τη σκιά.

 

ΠΟΥ το μυαλό για δουλειά! Τα μέλη βαραίνουν, οι πελάτες στα μαγαζιά λιγοστεύουν, ο ιδρώτας τρέχει με το νερό στο χέρι, τα δάχτυλα στα κομπιούτερ αργοπορούν, το κλιματιστικό δημιουργεί μια ψευτοατμόσφαιρα δροσιάς στο δωμάτιο. Όλα πάνε πίσω…

 

ΟΣΟ για την πολιτική, εντάξει, μπορεί η νέα κυβέρνηση (ΝΔ) να λέει πως δεν έχει “ούτε λεπτό για χάσιμο”, αλλά τα “μπάνια του λαού” είναι ιερά και μάλλον θα αναμένουμε τα σπουδαία το Σεπτέμβρη.

 

Η ΣΙΕΣΤΑ, τα μεσημέρια είναι αποχαυνωτική, τα καλοκαιρινά όνειρα τις νύχτες γίνονται πλουσιότερα σε ευφάνταστες εικόνες, οι αριστερές ιδεοληψίες έφυγαν νωρίς και όσο για τους “θεσμούς” μάλλον δεν θα μας επισκεφθούν τον Αύγουστο. Λέμε!

 

ΝΑΙ! Τον Αύγουστο, όλα συγκλίνουν στην επιθυμία να “δραπετεύσεις” και να βρεθείς στην αγκαλιά του υγρού στοιχείου. Όχι να “κολυμπάς” στα κύματα ενός χαρτοβασίλειου ανεξόφλητων λογαριασμών ή στη μέγγενη φορολογικών εγκυκλίων. Ο Εν.Φ.ι.α., όπως και οι δόσεις, ας περιμένουν. Ακόμη κι οι δημοσκόποι, στο ερώτημά τους” «ποιο είναι το πρώτο μέλημά σας το καλοκαίρι;» θα έπαιρναν ως απάντηση μάλλον “οι διακοπές, με ολίγη θάλασσα”!

 

ΚΑΛΕΣ διακοπές στους τυχερούς του Αυγούστου, με λιγότερους καύσωνες και πολύ ξεκούραση. (Στ.Γ.Κ.)

 

——————————————————————————

 

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ:ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ;

 

Ο ΠΡΟΣΦΑΤΟΣ καύσωνας που έπληξε την Ευρώπη και τη χώρα μας ξαναφερνει για πολλοστή φορά στο προσκήνιο το μείζον θέμα της ανορωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή… Ο πλανήτης Γη -το σπίτι μας- αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κατάσταση σε ό,τι αφορά τη ραγδαία αλλαγή του κλίματος αλλά και τη συχνότητα εμφάνισης ακραίων φαινομένων σε όλο τον πλανήτη.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ η απληστία ορισμένων ατόμων και κυερνήσεων νίκησε τη σωφροσύνη των πολλών. Οι λίγοι κατάφεραν να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα τον “οίκο”, το ενδιαίτημά μας, στο οποίο όλοι είμαστε ένοικοι.

 


ΗΔΗ οι πρώτοι θάνατοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης, που βασίστηκε σε περίπου 120 δημοσιευμένα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. “Υποσιτισμός, αναιμία, άλλες μολυσματικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, μέχρι κατάθλιψη αλλά και χαμηλότερος δείκτης νοημοσύνης στα μικρά παιδιά είναι μερικές από τις συνέπειες της αλλαγής που συντελείται στο κλίμα της Γης”.

Η ΕΡΕΥΝΑ επικαλείται την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)του 2018, η οποία προβλέπει ότι μεταξύ 2030 και 2050 η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα προκαλέσει επιπλέον 250.000 θανάτους ετησίως! Ωστόσο η Μίσα Κόουλμαν, μια από τους συγγραφείς της έκθεσης, τονίζει ότι οι δεκάδες θάνατοι έχουν ήδη συντελεστεί ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ότι η κλιματική αλλαγή και η κρίση που έπεται, είναι ο Γ΄ Παγκόσμιος πόλεμος, εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόσεφ Στίγκλιτς, επισημαίνοντας ότι “χρειάζεται μια τολμηρή απάντηση”. Σε παλαιότερο άρθρο του στον Guardian, o Αμερικανός οικονομολόγος αναφέρεται στην Πράσινη Νέα Συμφωνία, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: “Μπορούμε να την αντέξουμε με τις σωστές δημοσιονομικές πολιτικές και συλλογική βούληση. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να την αντέξουμε. Η κλιματική κρίση είναι ο Γ΄ Παγκόσμιος πόλεμος. Η ζωή και ο πολιτισμός μας, όπως τα γνωρίζουμε, διακυβεύονται, όπως συνέβη και στον Β΄ παγκόσμιο”…

 

ΜΗΠΩΣ θα πρέπει να ξυπνήσουμε από το βαθύ λήθαργο της δυτικής ευμάρειας και να αρχίσουμε να πιέζουμε έντονα τις κυβερνήσεις μας; Αρκούν τα “Οικολογικά κινήματα” και οι “Πράσινοι” στα Κοινοβούλια; Μάλλον όχι! (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε