"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Οικονομία… (Χ.ν., 30-7-19)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ…

 

Ι. “ΑΥΓΟΥΣΤΕ, καλέ μου μήνα…”, με τις διακοπές και τα μελτέμια σου, τις πολλές γιορτές και τα φρούτα σου.

ΔΕΝ αρκούν μόνο τα ευχολόγια και οι προσδοκίες μας. Στη ζωή μαθαίνει κανείς πως τελικά όλα είναι θέμα σωστής διαχείρισης, ιδιαίτερα της οικονομίας, ώστε να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου και με τους άλλους.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ κυβερνάει δυστυχώς και, μας αρέσει ή δεν μας αρέσει αυτό, αυτή είναι η πραγματικότητα. Τη νιώσαμε για τα καλά στο πετσί μας στα δεκα χρόνια λιτότητας και υπερφορολόγησης της ύπαρξής μας: αυτή αναδεικνύει κράτη σε ισχυρές δυνάμεις ή τα καταποντίζει. Αυτής η έλλειψη δημιουργεί κρίσεις που φέρνουν έσχατη ένδεια στους πολίτες, οδηγεί σε αυτοκτονίες, σε χρεοδουλεία ή σε εκπατρισμούς.

ΑΥΤΗ εκτρέφει και την απληστία: σκεφθείτε μόνο σε πόσα λίγα χέρια βρίσκεται ο παγκόσμιος πλούτος, αλλά και πόσο “δεμένοι” είναι πολλοί λαοί από τους λεγόμενους “δανειστές” τους. Κι ακόμη, πόσοι λαοί (όπως εμείς) εξαρτώνται από την εύθραυστη οικονομία του τουρισμού τους…(Στ.Γ.Κ.)

 

… ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 

ΙΙ.-Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ για την Ελλάδα είναι η λεγόμενη “ατμομηχανή” της οικονομίας της. Είναι η κινητήρια δύναμή της. Η δε Ρωσία, μέχρι πρόσφατα, ήταν ένας από τους καλύτερους -μάλιστα ανερχόμενους ποσοτικά- πελάτες μας. Και εδώ στην Κρήτη είχαμε άνθιση του ρώσικου τουρισμού…

Η ΠΟΡΕΙΑ μιας εθνικής πολιτικής τουρισμού βρίσκεται πάντα σε συνάρτηση με τη διεθνή πολιτική κατάσταση στην περιοχή. Έτσι, η εδώ και καιρό προσέγγιση της Τουρκίας με την Ρωσία του Πούτιν (αγορά των S-400), έχει ήδη ανατρέψει και τις τουριστικές ροές από τη Ρωσία. Σύμφωνα με την είδηση, “Η Ρωσία το 2019 ενδέχεται να σημειώσει νέο ρεκόρ ως προς τον αριθμό των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία, η οποία εφέτος μπορεί να δεχθεί περισσότερους από 6 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες” !

ΕΜΕΙΣ, με το να έχουμε προσκολληθεί αποκλειστικά στο άρμα των ΗΠΑ-σήμερα του Τραμπ- ελλείψει μιας ευέλικτης διεθνούς διπλωματίας μας-, είναι αμφίβολο αν θα εξακολουθήσουμε να έχουμε την ίδια ροή Ρώσων προς τη χώρα μας.

ΔΕΝ έχουμε, εξάλλου, αναπτύξει κάποιο σοβαρό, αξιόπιστο “τουριστικό προϊόν” και ούτε έχει αναπτυχθεί ακόμη ο “θρησκευτικός τουρισμός” μας, ώστε να προσελκύει τους ορθόδοξους θρησκευόμενους Ρώσους. Μήπως τελικά χρειαζόμαστε ένα άλλου είδους μείγμα τουρισμού, είδικά εδώ στην Κρήτη, με την πολυπολιτισμικότητα και τα ποικίλα μνημεία της; (Στ.Γ.Κ.)
———————————————

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ;

ΚΑΙ ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαίωνε, πριν ένα χρόνο, πως με το … τέλος των μνημονίων (!), η χώρα άρχισε να επιστρέφει στην κανονικότητα. Διαψεύστηκε δυστυχώς οικτρά, τόσο από την αποδειχθείσα αδράνεια ή την παντελή έλλειψη του κράτους στο Μάτι (με τους 102 νεκρούς), όσο και από τη μη μείωση κανενός βασικού δείκτη επιβίωσης του απλού απολίτη. Οι δε εκλογές επιβεβαίωσαν ότι άλλο πράγμα είναι τα λόγια των πολιτικών και άλλο η καθημερινότητα που βιώνει ο πολίτης.

ΑΥΤΟ που συμπεραίνεται από τα παραπάνω είναι ότι μια… επιστροφή στην κανονικότητα είναι αόριστη “υπόσχεση” για την επόμενη μέρα, όχι μια βεβαιότητα.

Η ΝΕΑ κυβέρνηση έχει προβεί ήδη σε μια πρακτική ανόρθωσης του κύρους των θεσμών (δικαιοσύνη, Σύνταγμα, Ασφάλεια πολιτών κ.α.), στην απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας, στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την ελάφρυνση των δυσβάσταχτων βαρών που επωμίζεται η μεσαία τάξη.

ΚΑΙ αυτή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν έχει αγγίσει το φλέγον θέμα της βαθιάς μεταρρύθμιση του κράτους, που ήταν και η βασική αιτία της κρίσης. Αντίθετα, “τα δικά της παιδιά” που καραδοκούν να καταλάβουν δημόσιες θέσεις σε υπουργεία κ.λπ.

ΑΝ, συνεπώς, μια επιστροφή στην κανονικότητα είναι η επαναφορά του παλιού πελατειακού κράτους και όχι η “ίδρυση” ενός νέου αξιόπιστου στο οποίο πρώτη θέση θα έχει η αξιοκρατία, τότε το “κράτος μπάχαλο” θα επανέλθει δριμύτερο και καταστροφικότερο. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε