"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ο «νέος» Αλέξης Τσίπρας…(Χ.ν., 16-7-19)

 

 

 

 

Ο «νέος» Αλέξης Τσίπρας…

  • «Αλλάζουμε, δυναμώνουμε, προχωράμε»!

Ι. ΑΝ υπάρχει κάποιος πολιτικός που εκ των πραγμάτων δείχνει να έχει μέλλον, αυτός είναι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο 45άρης Αλ. Τσίπρας.

ΜΕΤΑ την, έστω μη αναμενόμενη από τον ίδιο, τετραπλή εκλογική του ήττα (26 Μαΐου και 7 Ιουλίου 2019), γνωρίζει πολύ καλά ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε όπως κυβέρνησε τη χώρα για περίπου 4½ χρόνια, ήταν επειδή το όνομα «Αλέξης Τσίπρας» προκαλούσε γοητεία και «επαναστατικότητα», ενώ κι ο λόγος του ηχούσε «όμορφα» στα αυτιά των ψηφοφόρων.

ΕΤΣΙ, μετά το «θυμό» που εξέφρασε ο λαός για τις παλινωδίες του κόμματός του, ο Τσίπρας είναι σαφής στη δήλωση που έκανε μετά την ανακοίνωση των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων (7/7/19). Είπε, τα αποτελέσματα «μας δίνουν εντολή μετασχηματισμού σε ένα σύγχρονο προοδευτικό Κόμμα. (Και πρόσθεσε) Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να μετασχηματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλη προοδευτική παράταξη».

ΔΕΝ μίλησε για ανανέωση ή αναδόμηση ούτε για ανασυγκρότηση. Η λέξη «μετασχηματισμός» τα λέει όλα: εκφράζει μια ιδεολογική μετατόπιση του παλιού «αντιμνημονιακού» ΣΥΡΙΖΑ σε ένα φιλοευρωπαϊκό (και πειθήνιο στην Ε.Ε.) κόμμα, με ολίγη κεντροαριστερή απόχρωση. Παρόμοιοι μετασχηματισμοί έγιναν παλαιότερα και με το ΠΑΣΟΚ (του οποίου όμως ο κορμός άντεξε για δεκαετίες, πριν μεταλλαχθεί σε ΚΙΝΑΛ).

Ο ΚΥΡΙΟΣ Τσίπρας θα εκμεταλλευθεί την αδυναμία του ΚΙΝΑΛ να εκφράσει «καθαρό» κεντροαριστερό λόγο και θα προσπαθήσεις να το υποσκελίσει ή να το απορροφήσει, για να ηγεμονεύσει στον κεντροαριστερό χώρο. Η διεμβόλιση του ΚΙΝΑΛ έγινε προ πολλού (Μακεδονικό). Δεν μένει στο ΣΥΡΙΖΑ παρά η αλλαγή ταμπέλας: στη θέση της «ριζοσπαστικής αριστεράς» να βάλει τις λέξεις «προοδευτική παράταξη»! Πολιτικαντισμός στην υπηρεσία της ιδεολογίας…

ΙΙ.-ΣΤΗΝ πολιτική τα πάντα είναι θέμα διαχείρισης λέξεων και συμβόλων. Αν καταφέρει ο Τσίπρας να απαλλαγεί από ορισμένες συνιστώσες που τον εμποδίζουν στο εγχείρημά του (Αλλάζουμε), ή πείσει το ΚΙΝΑΛ να τον ακολουθήσει (Δυναμώνουμε) στο νέο ξεκίνημα-φυσικά με τους δικούς του όρους, πιθανόν να έχουμε (Προχωράμε) ένα νέο δίπολο ανάμεσα στην «προοδευτική κεντροαριστερά» και τη «κεντροδεξιά» του Μητσοτάκη.

ΑΝ ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ηγεμονεύσει στην Κεντροαριστερά, πρέπει να αποβάλει παρελθοντικές αλλοπρόσαλλες τακτικές ωριμάζοντας πολιτικά. Να απαλλαγεί, δηλαδή, από εμφυλιοπολεμικές και διχαστικές ιδεοληψίες και να πάψει να υποτιμά τους αντιπάλους του. Δεν του χρειάζεται η παλιά νοοτροπία του αριστερού αδικημένου που του χρωστά, λέει, η χώρα! Η χώρα δεν χρωστά τίποτε και σε κανέναν που κυβέρνησαν πρόσφατα (2010-2019). Ψάχνει εναγώνια να βρει τρόπους να ξεφύγει από τη μέγγενη δανειστών, χρεών και μνημονίων. Γι αυτό χρειάζεται και μια ισχυρή ομοιογενής αντιπολίτευση…(Στ.Γ.Κ.)
—————————————————————————-

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! (φωτό, Χαλκιδικη)

 

 


ΜΑΝΔΡΕΣ, Μάτι, Κρήτη, Χαλκιδική κ.ά.: οι φυσικές καταστροφές όχι μόνο άλλαξαν τη μορφή «χτυπήματος» αλλά εφεξής θα είναι και θανατηφόρες. Κυρίως η «κλιματική αλλαγή» έπαψε να ερίναι ένας επιστημονικός «μύθος»!

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ και πλημμύρες, απότομες θερινές καταιγίδες με χαλάζι ή πλημμύρες αλλά και αφόρητους καύσωνες, θα έχουμε ολοένα και συχνότερα. Η κλιματική αλλαγή ήλθε για να μείνει.

ΓΙ ΑΥΤΟ, μια από τις προτεραιότητες της εκάστοτε κυβέρνησης πρέπει να είναι η πρόληψη. Κοντά στα διεθνή μέτρα-που αφορούν όλο τον πλανήτη-θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να είναι έτοιμη για μέτρα αλλαγής παραγωγής, κατανάλωσης, πηγών ενέργειας, τρόπου ζωής των πολιτών.

ΑΣ πούμε, σχετικά με την πολιτική προστασία δεν αρκούν οι ανακοινώσεις και τα σποτάκια στην τηλεόραση, διότι είναι αμφίβολο αν τα βλέπουν οι πολίτες. Χρειάζονται πολλές αναλυτικές ενημερωτικές εκπομπές από ειδήμονες, ώστε τα νέα δεδομένα να γίνονται πλήρως κατανοητά από όλους.

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ επίσης «ζωντανές» διαδικασίες: για παράδειγμα εκκένωσης ενός σχολείου ή μιας κοινότητας, ώστε κι ο πιο αδαής πολίτης να ξέρει τι να πράξει την κατάλληλη στιγμή.

ΕΙΝΑΙ απορίας άξιον ότι έχει περάσει ένας χρόνος από το πολύνεκρο Μάτι και δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί ο πανευρωπαϊκός αριθμός 112 που σώζει ζωές μέσω μηνυμάτων ή τηλεφωνημάτων.

ΕΙΝΑΙ απορίας άξιον που με την έναρξη κάθε εποχής δεν γίνονται έγκαιρα συσκέψεις των αρμοδίων φορέων προστασίας του Πολίτη σε κάθε περιφέρεια. Συσκέψεις στις οποίες θα πρέπει να συμμετέχουν όχι μόνο πολιτικά πρόσωπα, αλλά και ειδικοί επιστήμονες.

ΕΙΝΑΙ απορίας άξιον που δεν έγινε τίποτε σχετικά με τη δόμηση και την τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Σε περιοχές που τα καιρικά φαινόμενα μπορούν να φέρον τα πάνω κάτω, δεν μπορεί να επιτρέπεται η άναρχη δόμηση για λόγους ψηφοθηρίας.

ΕΙΝΑΙ απορίας άξιον που η έννοια «αυθαίρετο» δεν έχει απασχολήσει ποτέ σοβαρά καμιά μεταπολιτευτική κυβέρνηση… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 


Σχολιάστε