"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η πραγματική Αλλαγή είναι δια της ψήφου! (Χ.ν., 4-7-19)

 

 

 

 

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ο κόσμος δεν αλλάζει, όσο δεν αλλάζει το άτομο.

 

Όσες… μεταμφιέσεις και να έχουμε στο πολιτικό μας σύστημα, τίποτε δεν θα αλλάξει αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς οι πολίτες και ψηφοφόροι.

 

Από την άλλη, για να αλλάξει το άτομο χρειάζεται μια διαφορετική παιδεία. Ας τελειώνουμε, επιτέλους, με εκείνο το στερεότυπο «Παιδί μου, εσύ να είσαι καλά… Τέλειωσε, πάρε το «χαρτί» και κάπου θα σε βολέψουμε». Ή, παρανομώντας, να παρακάμπτουμε με «μέσο» την οποιαδήποτε ποινή προβλέπει ο νόμος για το παράπτωμα. Ας τελειώνουμε και με τους κομματικούς «μπαρμπάδες».

 

Όσο εμείς οι πολίτες μένουμε στη λογική του «πάρε-δώσε» με τους πολιτικούς, όσο δεν γινόμαστε ολιγαρκείς κι αυτάρκεις, συλλογικοί και αλληλέγγυοι, αξιοπρεπείς και δίκαιοι…, όσο εμποδίζουμε την αξιοκρατία να αναδειχθεί και να προβληθεί…, οι κρίσεις θα χτυπούν συχνότερα την πόρτα μας.

 

Το νέο στοιχείο σ΄αυτές τις εκλογές είναι ότι έχει ενεργοποιηθεί το ένστικτο της αναγκαιότητας και της λογικής μας. Ποιας αναγκαιότητας; Της επιστροφής στην κανονικότητα που γνωρίσαμε πριν από την κρίση.

Ποιας λογικής; Της λογικής του «δυοίν κακοίν προκειμένοιν…»

 

Άλλωστε, οι όποιες κεντροαριστερές, κεντροδεξιές ή «αριστερές» με ακροδεξιές, πολιτικές προτάσεις ή συγκυβερνήσεις εφαρμόστηκαν στη δεκαετία της κρίσης, έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτύχει. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 


Σχολιάστε