"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η “επιστροφή” (Χ.ν., 25-6-19)

 

 

 

 

 

Η «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»!

 

ΟΙ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΕΣ κυβερνήσεις, ιδιαίτερα οι μεταπολιτευτικές, καθιέρωσαν, μέσω συνταγματικών αλλαγών, την ενισχυμένη αναλογική,  ώστε η χώρα να έχει σταθερές κυβερνήσεις, να μην έχει ακυβερνησία. Ήθελαν να αποφύγουν μια ιταλοποίηση της ελληνικής πολιτικής.

 

ΟΜΩΣ, η ενισχυμένη αναλογική, όπως εφαρμόζεται στη χώρα μας, ευνοεί σκανδαλωδώς τον ακραίο διπολισμό. Ποιος λησμονεί τα «γαλάζια» και «πράσινα» καφενεία και την εξ αυτών οξύτητα στις προεκλογικές περιόδους ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ; Ποιος λησμονεί τις αυθαιρεσίες εκατέρωθεν κάθε φορά που είχαμε εναλλαγή στην εξουσία των δυο κομμάτων; Ποιος λησμονεί την περίφημη φράση «παραλάβαμε καμένη γη», ώστε να μη γίνουν και πολλά από το διάδοχο κυβερνητικό σχήμα; Ο καβγάς, φυσικά, δεν γινότανε τόσο για τις… ιδεολογίες (αυτές ήταν για το φτωχό λαό) όσο για το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

 

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ πάλι σε παρωχημένα σχήματα. Τις προεκλογικές εκστρατείες αναλαμβάνουν και πάλι οι επικεφαλής των κομμάτων εξουσίας. Ο κόσμος απογοητευμένος από «συμμαχικές» αλλοπρόσαλλες συγκυβερνήσεις, όπως και η τελευταία (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), αδημονεί να δει την «επιστροφή» αυτοδύναμων κυβερνήσεων που έδιναν και το αίσθημα της ασφάλειας.

 

ΣΗΜΕΡΑ δυστυχώς, μετά από 5 χρόνια «πειραματισμών» σε όλους τους τομείς, μετά από την εφαρμογή και των πιο παλαιοπολιτικών μεθόδων  για χάρη της εξουσίας, μετά την αψυχολόγητη, εγωιστική και βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα Συμφωνία των Πρεσπών, οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις έρχονται ως αναγκαίο κακό!

 

Η ΚΡΙΣΗ μάς εξουθένωσε ψυχοσωματικά. Η «κόπωση» με τις παλινωδίες των συγκυβερνήσεων διογκώθηκε. Διαψεύστηκαν μύριες προσδοκίες, φορολογηθήκαμε αγρίως από όλους, ζήσαμε άπειρα ψέματα και επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς και καταστράφηκε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Ο κόσμος δεν θέλει άλλα «ήξεις, αφήξεις…», αντιφατικές, ανιστόρητες και προκλητικές απόψεις, ούτε κορώνες επαναστατικότητας χωρίς αντίκρισμα. Ο κόσμος επιθυμεί μια σταθερότητα απόψεων, θέλει ένα συμπαγές και oμοιογενές κόμμα που θα του εξασφαλίζει τη βεβαιότητα του αύριο και μια ανεκτή καθημερινότητα.

 

Ο ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ διπολισμός, αν εξελιχθεί όπως πάει να εξελιχθεί, θα εξαρτηθεί κατά πολύ από το βαθμό αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος και φυσικά από τη σύνθεση της νέας Βουλής. Στ.Γ.Κ.www.stcloris.gr) (αδημ.)

 

 

———————————–

ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΝΑ από τα σημαίνοντα στελέχη της ελληνικής Αριστεράς, ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος (πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ), με αφορμή τη συζήτηση για τη δίκη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έστρεψε τα πυρά του κατά του νυν υπουργού Δικαιοσύνης (ΣΥΡΙΖΑ), κ. Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος είχε δηλώσει πρόσφατα  πως υπάρχει «ζοφερό κλίμα» στη Δικαιοσύνη.

Ο ΚΥΡΙΟΣ Ν. Κωνσταντόπουλος απάντησε (21-6-19), και πολύ σωστά, πως, «όταν είσαι υπουργός-Δικαιοσύνης- δεν κάνεις διαγνώσεις, αλλά εξηγείς στην κοινωνία. Αν υπάρχει ζοφερό κλίμα σε τι συνίσταται, ποιες είναι οι συνέπειές του, ποιες οι επιρροές του στον τρόπο λειτουργίας, από ποιες αιτίες δημιουργήθηκε, ποιοι είναι οι λόγοι που αφήνουν αυτό το ζοφερό κλίμα να διατηρείται και, αφού ενημερώσεις, πας σπίτι σου»!

ΜΕ τη Δικαιοσύνη κανείς δεν παίζει. Πόσο μάλλον ένας υπουργός της. Και είναι κρίμα, η οποιαδήποτε κυβέρνηση να έχει ως ένα από τα πρώτα μελήματά της την υποταγή της Δικαιοσύνης στις ορέξεις της. Πράγμα που σημαίνει πως κάθε κυβέρνηση βλέπει τη Δικαιοσύνη ως αντίπαλο και όχι ως αυτόνομη εξουσία μέσω της οποίας αποδίδεται η δικαιοσύνη στον τόπο. Η καθυπόταξή της συμβαίνει σε δικτατορικά/ολοκληρωτικά καθεστώτα ή σε αυτά που κατ΄ επίφαση ονομάζονται «δημοκρατικά» (Τουρκία), με στόχο την αποσιώπηση της αλήθειας, της έρευνας πολιτικών σκανδάλων και εγκλημάτων ή της σπίλωσης του αντιπάλου κόμματος, ώστε να έχουμε και «νόμιμη» διαιώνιση στην εξουσία!  (Στ.Γ.Κ.)

 

———————

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

-Ο Δήμος φρόντισε, και πολύ σωστά, να βάλει ειδικά εμπόδια για το παρκάρισμα των αυτοκινήτων στα πεζοδρόμια. Ειδικότερα σε δρόμους πολυσύχναστους, όπως είναι η ανακαινισμένη οδός Κορνάρου. Το ότι αυτά -τα εμπόδια- καταστρέφονται από αυτοκινητιστές που τα … αγνοούν, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Όσα επιβιώνουν πάλι, χρησιμοποιούνται κάποιες φορές για την πρόσδεση δικύκλων (φωτό, 1).

 

 

-Τώρα που το φως βρίσκεται στις δόξες του, συνοικίες και σοκάκια στην παλιά πόλη φωτίζονται εντονότερα αποκαλύπτοντας απλές αλλά υπέροχες ομορφιές (φωτό, 2) που διηγούνται όχι μόνο το παρελθόν της πόλης, αλλά και το μέλλον της -εφόσον υπάρχει και η ανάλογη φροντίδα.

 

Η ομορφιά είναι ταυτόσημη με τα Χανιά αρκεί να ξέρουμε να τη φροντίσουμε. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε