"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Προς νέο πολιτκό τοπίο;

 

 

 

 

ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ;

Ι.-ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ η ΝΔ κυριαρχεί στο προεκλογικό πολιτικό προσκήνιο: κερδίζει σαφώς και τον κεντρώο χώρο (κεντροδεξιό ή κεντροαριστερό) που αποτελεί και τον βασικό κορμό των ψηφοφόρων. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη βαδίζει ήδη προς την αυτοδυναμία, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για όλους μας. Με το να ανανεώσει δε κατά 70% και πλέον τα ψηφοδέλτιά της προσπαθεί να εμφανίσει ένα προφίλ διαφορετικό από αυτό που μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, βλέπουμε μια γενικευμένη «απόρριψη» του ΣΥΡΙΖΑ από το εκλογικό σώμα. Που, αισθανόμενος ήδη την ήττα του, κάνει μια ύστατη προσπάθεια να συμμαζέψει ό,τι μπορεί να συμμαζευτεί. Σύμφωνα με τις ευρωεκλογές, αν αφαιρέσουμε τους νέους ψηφοφόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πια να προσδοκά, όπως το 2015, ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα. Τον εγκαταλείπει περί το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρων -ποσοστό πάνω από 15% του εκλογικού σώματος.

ΑΛΛΑ και το ΚΙΝΑΛ, παρά τις σημαντικές απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταφέρνει να επαναπροσελκύσει παλιούς ψηφοφόρους του. Όσο για τα  ποσοστά που διατηρεί ακόμη, για πολλούς αυτό οφείλεται στην παρουσία του ΚΙΔΗΣΟ του Γ.Α. Παπανδρέου στο Κίνημα. Η ανερμάτιστη στάση του κόμματος στη γέννηση και κατά τη διάρκεια της κρίσης, είναι το εμπόδιο στην «αναγέννησή» του- του και υποτιθέμενου παραδοσιακού κεντροαριστερού χώρου. Η δε αποπομπή του Ευ. Βενιζέλου από την παράταξη έχει ήδη επιφέρει, κατά την άποψή μας,  την ανάλογη ζημία… Το ίδιο συμβαίνει και με το ΚΚΕ. Αν και δεν συμμετείχε σε μνημονιακή κυβέρνηση, η «μονολιθική» οπτική των πραγμάτων το έχει καθηλωμένο σε χαμηλά ποσοστά.

ΟΣΟ για τα υπόλοιπα επίδοξα κόμματα που προσδοκούν να μπουν στην επόμενη Βουλή: η μεν Χ.Α. έχει περαιτέρω συρρίκνωση, τα δε νεοπαγή κόμματα του Βελόπουλου και του Βαρουφάκη ίσως έχουν άνοδο. Θα αποτελέσουν, άραγε αυτά, τους αναγκαίους «μπαλαντέρ» για το σχηματισμό κυβερνήσεων, ή θα απορροφηθούν από το νέο δικομματισμό;

ΙΙ.-ΜΙΑ ΑΛΛΗ παράμετρος είναι το ποσοστό αποχής. Αν αυτό διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με τις ευρωεκλογές (περί το 44%), τότε θα υπάρξει πρόβλημα σε όλο το πολιτικό σύστημα. Νικητές και ηττημένοι θα οφείλουν να αναζητήσουν τις αιτίες αυτής της αποχής. Βλέπετε, το εκλογικό σώμα, ιδιαίτερα η μεσαία τάξη, υπέστη τέτοια οικονομική και κοινωνική καθίζηση, ώστε μεγάλο μέρος της να αδιαφορεί πλήρως για τις εκλογές («Τι θα σου κάνει», λένε, «κι ο Κυριάκος; Δεν είναι όλα προαποφασισμένα στις Βρυξέλλες. Άρα, είτε ο ένας, είτε ο άλλος βγει, το ίδιο πράγμα θα είναι!»).

ΕΙΝΑΙ χαρακτηριστικό επίσης ότι, πολλοί που ψήφισαν το 2015 ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα τον ξαναψηφίσουν για πολλούς και ποικίλους λόγους (ιδεολογία, Μακεδονικό, αθέτηση υποσχέσεων, φορολογία κ.ά.). Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα προσχωρήσουν σε άλλα κόμματα! Αυτό σημαίνει δυο πράγματα για το κόμμα: ή θα κάνει εσωτερικές θεμελιώδεις αλλαγές ώστε να γίνει -αν γίνει ποτέ- η «κεντροαριστερά» της χώρας ή θα συρρικνωθεί στα προ της κρίσης ποσοστά του. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

—————————-

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

-(ο δημοτικός κήπος) Είναι ο πνεύμονας της πόλης. Έχει μακρά ιστορία και συγκεντρώνει -χάρη στις άοκνες προσπάθειες και τις θαυμάσιες πρωτοβουλίες του κ. Β. Σταθάκη (νυν υπεύθυνου του «Καφέ Κήπος») κόσμο στις εκδηλώσεις που ομολογουμένως θα ζήλευαν οι καλύτεροι δημοτικοί managers, αν φυσικά ο Δήμος διέθετε τέτοιους. Τον παλιό κήπο αλλοτινών δεκαετιών μας θύμισε παλιά επισκέπτριά του που μας έστειλε και τη φωτογραφία του 1970 (φωτό, 1). Πολλές φορές συζητήθηκε η ανακατασκευή του διπλανού πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των λαών. Μήπως η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να μελετήσει σύνθετα το θέμα, ώστε στην ανανέωση να συμπεριληφθεί και ο δημοτικός κήπος;

 

 

-(δωρεάν απλώστρες)Δεν ξέρουμε πού έγινε η… μπουγάδα, αλλά αυτό που βλέπουμε (φωτό, 2) κάποια ηλιόλουστη μέρα απέναντι από το ρολόι-στο πράσινο του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, μάλλον δυσφημεί την πόλη, τη δημοτική αρχή και εμάς τους δημότες των Χανίων. Να κάτι που συνηγορεί στην επαναφορά του θεσμού της δημοτικής αστυνομίας. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Είπε ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων και τα εξής στην προεκλογική του συγκέντρωση στο Θησείο (18/6):

«Τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν από αύριο θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μπροστά όλοι μαζί σε αυτή τη χώρα ή αν θα γυρίσουμε πίσω, ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει. Τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν επιθυμούμε να συνεχίσουμε όλοι μαζί στο δρόμο της ανάκαμψης, της ανάπτυξης, της οριστικής εξόδου από την κρίση, με δικαιοσύνη για όλους, με δικαιώματα για όλους, με προστασία για όλους ή θα γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της χρεοκοπίας και του αυταρχισμού…».

… Καλά, τόσο γρήγορα μπορεί να ξεχάσει ο λαός τα συριζαίικα διχαστικά συνθήματα, «Ή αυτοί ή εμείς», «Με τους πολλούς ή με την ελίτ», «Ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε»; Τώρα θυμηθήκαμε το «όλοι μαζί»; (αδημ.)

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε