"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Τα παιδιά γράφουν! (Χ.ν., 11-6-19)

 

 

 

 

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΡΑΦΟΥΝ!

 

“ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ γράφουν! Με τις πανελλήνιες εξετάσεις δοκιμάζεται κι η ψυχοσωματική αντοχή τους… Το ότι η νεολαία μας ζει μια παράλογη εφηβεία, σε συνδυασμό με ένα εξωφρενικό εκπαιδευτικό σύστημα, δεν είναι ανάγκη να μας το πουν παιδοψυχολόγοι, ψυχίατροι, παιδαγωγοί ή κοινωνιολόγοι. Το «ρημαγμένο τοπίο» αυτής της ηλικίας, το ζήσαμε ως γονείς και εκπαιδευτικοί στη μακρόχρονη θητεία μας στα ελληνικά σχολεία. Τις εκρήξεις των νέων τις ζουν καθημερινά -περισσότερο αυτή την εποχή- τόσο οι γονείς στα σπίτια τους όσο κι οι καθηγητές στα σχολεία…

 

“ΟΠΟΙΟΣ έχει γνωρίσει εκπαιδευτικά συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, το μόνο που αισθάνεται μπροστά στην «ασάλευτη» και θλιβερή εικόνα του εξετασιοκεντρικού εκπαιδευτικού μας συστήματος, είναι μια απέραντη μελαγχολία, πίκρα κι απογοήτευση. Επειδή, οι στρεβλώσεις κι οι αγκυλώσεις αυτού του συστήματος παραμένουν αταλάντευτες σε όλο τους το μεγαλείο, παρά τις «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις» και τα μεγαλόσχημα στερεότυπα λόγια που εκτοξεύονται από τους αρμόδιους (*).

 

“ΟΛΑ, ΤΕΛΙΚΑ στην παιδεία, μοιάζουν με το μαρτύριο του Σίσυφου: η νεολαία αγωνίζεται για βελτίωση (οικονομική και ποιοτική) των συνθηκών μάθησης και μελλοντικής ζωής, ενώ η (εκάστοτε) κυβέρνηση προωθεί τη «δική της» παιδεία, με… μεταρρυθμίσεις που ξεσηκώνουν πάντα την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι κινήσεις αυτές είναι καταδικασμένες να μετακυλίονται στο μηδέν και να ξαναρχίζουν μιαν άλλη πορεία, με την επόμενη κυβερνητική αλλαγή! Χωρίς ποτέ, δηλαδή, να γίνεται μια ουσιαστική παρέμβαση/μελέτη όλων των κομμάτων, ώστε η παιδεία να ονομασθεί και να είναι πράγματι εθνική.

 

(*) Αυτά γράφαμε πριν σχεδόν 10 χρόνια στην ιστοσελίδα www.stcloris.gr Έκτοτε, δυστυχώς δεν άλλαξε τίποτε, παρά μόνο η κρίση που τα διέλυσε όλα. Όχι όμως και το εξετασιοκεντρικό μας εκπαιδευτικό σύστημα που απλά εμπλουτίστηκε με ένα «αριστερό» πρόσημο. Έλεος! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

 

Δεν γνωρίζουμε αν το κυβερνών κόμμα -ο ΣΥΡΙΖΑ- έχει μελετήσει σε βάθος και έχει αποδεχθεί πλήρως την ήττα του, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές! Αν, δηλαδή, έχει σκύψει σοβαρά πάνω στα «τρωτά» του ή θα συνεχίσει την αντιπαράθεση με την ίδια αλαζονεία και τον ίδιο κυνισμό!

Εμείς θα θέλαμε σίγουρα να δούμε ένα πρόγραμμά του ρεαλιστικό. Όχι αόριστα τοποθετημένο στο μέλλον. Βέβαια, συνήθως οι ψηφοφόροι δεν δίνουν και μεγάλο βάρος στα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων εξουσίας, πριν ψηφίσουν. Αυτά, λίγο πολύ είναι γνωστά, όπως και οι ιδεολογικές/οικονομικές διαφορές τους. Νομίζουμε πως οι πολίτες θα αποφασίσουν τελικά τι να ψηφίσουν σύμφωνα με το εφικτό όραμα των δυο κομμάτων, τη θέση της χώρας σε ένα μελλοντικό κόσμο, τον ρεαλιστικό σχεδιασμό και την ειλικρίνεια των προθέσεών τους για την επόμενη μέρα.

Όσο για τα διλήμματα που θέτει ο κ. Τσίπρας περί «προόδου ή συντήρησης», περί «επιστροφής στη λιτότητα ή μέτρα ελάφρυνσης», νομίζουμε ότι είναι κοινότυπα και τετριμμένα. Και μάλλον θα ευνοήσουν τον Κυριάκο που αποφεύγει μια διλημματική πολιτική παραμένοντας, έστω και λεκτικά, ενωτικός. Εξάλλου, ο κόσμος έμαθε εις βάθος τι σημαίνει «πρόοδος» με αριστερό πρόσημο, όπως κι από πού θα προέλθουν τα δήθεν «μέτρα ελάφρυνσης» της αριστεράς! (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε