"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ο Συγκρητισμός (syncretism-e)

 

 

 

 

Ο ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΣ…

  • «Το κράτος είναι φτιαγμένο για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το κράτος.» (Αλβέρτος Αϊνστάιν)

 

ΒΑΣΙΚΟ στοιχείο ύπαρξης ενός κράτους και των πολιτών του είναι ένας κάποιος «συγκρητισμός» απόψεων και ενεργειών.

 

ΣΥΜΦΩΝΑ με το λεξικό του Μπαμπινιώτη, η λέξη «συγκρητισμός» είναι μια από τις πιο πολυσήμαντες που η Κρήτη κι ο πολιτισμός της έδωσαν στον υπόλοιπο κόσμο.

 

ΣΗΜΕΡΑ ο όρος χρησιμοποιείται διεθνώς  (syncretisme) και αναφέρεται σε θρησκευτικές ή φιλοσοφικές αναμίξεις, συμβιβασμούς και συγκλίσεις προκειμένου να προκύψει κάτι τι το καινούργιο.

 

Η ΛΕΞΗ ανάγεται στους αρχαίους Κρήτες που, όπως σημειώνει το προαναφερόμενο λεξικό, «αν και είχαν διαφορές με τους ομοεθνείς τους, συνασπίζονταν μαζί τους ενώπιον του κινδύνου ενός πολέμου».

 

ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ γιατί άραγε, από την αρχή της κρίσης (2010), εμείς οι Έλληνες δεν ομονοήσαμε παραμερίζοντας τις όποιες κομματικές διαφορές μας; Η κρίση δεν ήταν ένας «πόλεμος»; Δεν θα είχαμε αποφύγει τα χειρότερα που μας ήλθαν, με τα πολλαπλά μνημόνια, τις πτωχεύσεις, τη μετανάστευση των νέων μας και την καταδυνάστευση της ζωής μας;

 

ΔΕΝ το πράξαμε! Γι αυτό και δεν «ξεκολλάμε» ως έθνος. Άλλοι λαοί που βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση με εμάς (Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία), συνενώθηκαν υποχρεώνοντας τον πολιτικό τους κόσμο σε «συγκρητισμό» με ένα και μόνο στόχο: την απαλλαγή από τα μνημόνια.

 

ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ, και θα υποφέρουμε όσο κάθε παράταξη θα πιστεύει πως  μόνον αυτή διαθέτει «τη μαγική συνταγή», τη «μαγική ράβδο» δια της οποίας θα λυθούν τα προβλήματα του τόπου και της χώρας! Αλλά η καλύτερη συνταγή σε τέτοιες περιπτώσεις είναι «η ισχύς εν τη ενώσει». Την οποία συνεχώς ευχόμαστε, αλλά δεν βλέπουμε να πραγματοποιείται… (Στ.Γ.Κ.

 

 

 

…ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

 

ΤΗ λέξη «συγκρητισμό» επανέφερε στο προσκήνιο, εδώ και μερικά χρόνια, ο πρώην (και νυν) Περιφερειάρχης Κρήτης, ο κ. Αρναουτάκης Σταύρος. Αντιλήφθηκε νωρίς πως τα προβλήματα του νησιού είναι κοινά- κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα με τις φοβερές καταστροφές σε όλο το νησί το φετινό χειμώνα. Η επίλυση των προβλημάτων της Κρήτης (ΒΟΑΚ, ενεργειακό, κλιματική αλλαγή, προστασία πανίδας και χλωρίδας, κυκλοφοριακό των πόλεων, τουρισμός κ.ά.) απαιτούν τη βοήθεια όλων (δημάρχων, κοινοταρχών, φορέων, πολιτών), ώστε η κεντρική διοίκηση να παίρνει γρηγορότερα τις ανάλογες αποφάσεις πιεζόμενη από όλους. Είναι δε προς τιμήν του κ. Περιφερειάρχη (και των θεματικών αντιπεριφερειαρχών του σε όλη την Κρήτη) για ό,τι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα. Αλλά προβλήματα υπάρχουν πάντα…

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, οι προχθεσινές επαναληπτικές εκλογές για ορισμένες Περιφέρειες και πολλούς δήμους/κοινότητες σε όλη τη χώρα, έγιναν και πάλι μέσα σε διχαστικό κλίμα. Έτσι, ο απλός πολίτης δεν μπόρεσε να επιλέξει τον ικανότερο. Ας μη λησμονούν οι τοπικοί άρχοντες ότι την πλειονότητα των πολιτών ουδόλως ενδιαφέρει ποια παράταξη εκπροσωπεί ένας δήμαρχος ή κοινοτάρχης ή ένας Περιφερειάρχης: ενδιαφέρει η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και μόνο. Προβλήματα που χρονίζουν, αυτά και μόνο είναι  «οι εχθροί». Γι αυτό απαιτούνται συγκλίσεις και «συγκρητισμοί», ώστε και γρηγορότερα να λαμβάνονται αποφάσεις και πιο απτά αποτελέσματα να έχουμε. Θα τα έχουμε; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

————————————-

 

ΕΜΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, προσωπικός- και κοντινός συγγενικά- σύμβουλος του κ. Τσίπρα, ισχυρίζεται πως είναι δυνατή ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών! Τόνισε μάλιστα πως «οι Ευρωεκλογές είναι σήμα, όχι προάγγελος»! Απευθυνόμενος δε σ΄ εμάς τους ψηφοφόρους αναρωτήθηκε αν έχουμε «συνειδητοποιήσει»  πως τα αποτελέσματα οδήγησαν εκεί που οδήγησαν (!) και «αν ήταν αυτό που θέλαμε…» εμείς ως ψηφοφόροι!

Αλλά, φαίνεται πως ο κ. Αλέκος κλεισμένος σε κάποιο γυάλινο πύργο δεν «κατάλαβε» ότι αυτός ο λαός δεν  ανέχεται να τον προσβάλλουν με ψεύδη και επιδοματικές προεκλογικές –για πολλούς και προσβλητικές- «χάντρες-δολώματα» της τελευταίας ώρας ή να πηγαίνουμε ακόμη σε εκλογές με διλήμματα (οι «πολλοί» πτωχοποιημένοι και οι λίγοι της «ελίτ»).

 

Αγνοούν οι κυβερνώντες ότι υπάρχει πάντα μεγάλη ανεργία στους νέους. Ότι η υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου συνεχίζεται, η καταστρεπτική φορολογία είναι ακάθεκτη, η αδυναμία αποπληρωμής χρεών είναι κανόνας, η αντεθνική Συμφωνία των Πρεσπών ταπείνωσε πολλούς, η διχαστική πολιτική έχει κουράσει; Με αυτά και με εκείνα κάμφθηκε η αντοχή των  πολιτών, γι αυτό και δεν ανέχονται άλλα χοντρά ψέματα. Ο λαός αισθάνεται ότι η «ελπίδα» που του υποσχέθηκαν οι Συριζαίοι ήταν μια «φούσκα». Πως αυτές οι παλινωδίες και οι ερασιτεχνισμοί στην πολιτική, έφεραν τη διαφορά των 9,5% μονάδων υπέρ της ΝΔ στις ευρωεκλογές, αλλά και την «πλημμύρα» του γαλάζιου στις αυτοδιοικητικές.

Τί δεν «συνειδητοποίησαν» κ. Φλαμπουράρη οι πολίτες; (Στ.Γ.Κ.) (δημοσ.)

 

 

 

 


Σχολιάστε