"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Έδρα Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης!

 

 

[Ο Θωμάς Ηλιόπουλος είναι ένα από τους πιο αγαπημένους μου παιδικούς φίλους. Γνωριστήκαμε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 στην Παιδόπολη "ΆΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ" Θεσσαλονίκης, συνεχίσαμε τη φιλία μας στο Ωραιόκαστρο στην ομώνυμη Παιδόπολη και τελειώσαμε το Στ' Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το 1961. (Ο Θωμάς ήταν ένα από τα "απαχθέντα" Ελληνόπουλα του Παιδομαζώματος που το 1948 μςταφέρθηκαν στις χώρες της Σοβιετοκρατούμενης Ανατολικής Ευρώπης-συγκεκριμένα στην Ουγγαρία-και επέστρεψε στην Ελλάδα μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Μετά το 1961, οι δρόμοι μας χώρισαν. Εγώ έδωσα εξετάσει στο ΑΠΘ και μπήκα στην ΟΠΕ και στη Γαλλική Φιλολογία (τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής) την οποία και διάλεξα, αυτός πήγε μετανάστης στην Αυστραλία. Εκεί έχοντας το πείσμα της μόρφωσης και κυρίως της ελληνομάθειας, όχι μόνο απέκτησε μια ακαδημαϊκή και λαμπρή καριέρα, αλλά ίδρυσε και ελληνόγλωσσο σχολείο από το οποίο πέρασαν πολλές γενιές νεο-ελλήνων της αυστραλιανής Διασποράς. Με τα "Σκεπτογράμματά" του και τις άλλες γλωσσο-φιλοσοφικές παρεμβάσεις που κάνει υπέρ της ελληνικής στη Μελβούρνη, λαμπρύνει την ελληνική παροικία της πόλης.

Εύχομαι, ο καλός Θεός της Αυστραλίας και της Ελλάδας, να τον έχουν ακμαιότατο ώστε να προσφέρει άλλα τόσα στη δεύτερη πατρίδα του, τον ξενητεμένο ελληνισμό και σ' εμάς. Στ.Γ.Κ.]

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ, γράφτηκε την !η ΑΠΡΙΛΙΟΥ του 2019 και είναι σημαδιακό της ημέρας αλλά και της κατάστασης της ακαδημαϊκής διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο :

 

 

Επιτέλους!΄Εδρα Ελληνικής Γλώσσας«Κλεάνθης ΄Ολβιος»στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης (Νέος Κόσμος, Αυστραλία-https://neoskosmos.com/el)

Χάρη σε δωρεά ομογενή που πρόσφερε πέντε εκατομμύρια δολάρια

ΘΩΜΑΣ Γ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορούμαστε από χθεσινή Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, για την ευπρόσδεκτη και μεγάλη δωρεά του συμπολίτη μας Κλεάνθη ΄Ολβιου,των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό να ιδρυθεί στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης «΄ΕδραΕλληνικής Γλώσσας Κλεάνθης ΄Ολβιος» και στα αγγλικά «KleanthisOlviosGreekLanguageChair».

Το Πανεπιστήμιο σημειώνει πως η «΄Εδρα» θα συσταθεί πολύ σύντομα σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή. Υπάρχει πιθανότητα η νέα ΄Εδρα αφού επανδρωθεί καταλλήλως, με παγκόσμιο διαγωνισμό για το διδακτικό προσωπικό της και να λειτουργήσει κανονικά από την αρχή του σχολικού έτους 2020. Ο δωρητής ορίζει τα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία τής ΄Εδρας, και το πέμπτο εκατομμύριο να τοκιστεί και από τους τόκους να δίνονται υποτροφίες στους καλύτερους μαθητές του VCE,για να σπουδάσουν την Ελληνική Γλώσσα ή και για αυτούς που με άλλους τρόπους δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό.

 


ΠΟΙΟΣΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣΜΑΣΔΩΡΗΤΗΣΚΛΕΑΝΘΗΣΟΛΒΙΟΣ

Από ό,τι πληροφορηθήκαμε χθες, ο συμπολίτης μας Κλεάνθης ΄Ολβιος γεννήθηκε στο Μοναστήρι της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας και μετανάστευσε στη Μελβούρνη το 1948, σε ηλικία 18 ετών μαζί με την οικογένειά του. Οι γονείς του, αλλά και αυτός ο ίδιος, ασχολήθηκαν με καταστήματα MilkBarsκαι λίγο αργότερα αγόρασαν ένα εστιατόριο στο St.Kilda. Ο πατέρας του είχε τη διορατικότητα – εκείνη την εποχή – να αγοράσει ακίνητα στο Fitzroyκαι στο AirportWest.

Οι γονείς του άφησαν όλη αυτή την περιουσία στον ίδιο. Μάθαμε πως είναι παντρεμένοςκαι έχει δύο μεγάλα και επαγγελματικά τακτοποιημένα παιδιά, αλλά και εγγόνια και δισέγγονα. Σήμερα στην ηλικία των 90 ετών, όλη η περιουσία του ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

Μετά από  σοβαρή σκέψη και σπάνια φιλανθρωπικά αισθήματα, αλλά και ακραιφνή ελληνική εθνική συνείδηση, αποφάσισε να κάνει την παραπάνω μεγάλη και αξιέπαινη δωρεά, με την οποία θα διαιωνιστεί επάξια, το ελληνικό του όνομα, αλλά και η Ελληνική μας γλώσσα θα ευεργετηθεί στο ακαδημαϊκό στερέωμα της Αυστραλίας.

Ως εφημερίδα ευχόμαστε να βρεθούν και άλλοι τέτοιοιμιμητές και μεγάλοι δωρητές και ευεργέτες –που υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας – στην Παροικία μας στη Μελβούρνη. Η δωρεά τούτη θαεδραιώσει για πάντα την Ελληνική Γλώσσα στη νέα μας πατρίδα, μια και τύχη αγαθή, αλλά και  σκληρή δουλειά και διορατικότητα, βοήθησαν ευνοϊκά τον ευεργέτη μας Κλεάνθη ΄Ολβιονα διαιωνίσει το ελληνικό όνομα στην Αυστραλία.

Τέτοια ευχάριστα νέα θα θέλαμε να έχουμε κάθε μέρα στη Μελβούρνη και όχι μόνο σαν σήμερα 1η Απριλίου 2019!

 


Σχολιάστε