"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Εκλογο-λίστες (Χ.ν., 16-4-19)

 

 

 

 

ΕΚΛΟΓΟ-ΛΙΣΤΕΣ

Την παλαιοκομματική μέθοδο επέλεξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους στις επερχόμενες εκλογές. Μέθοδος που φυσικά ούτε η πιο δημοκρατική είναι ούτε και η καλύτερη. Απλά θυμίζει… παλαιοπασοκική τακτική.

Έτσι, επιλέγονται ονόματα στις λίστες-όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ- τα οποία προσδοκάται ότι θα προσελκύσουν ψηφοφόρους διαφόρων κοινωνικών ομάδων (αγρότες, εργαζόμενους, Ρομά, ΑμΕΑ, κ.λπ.) και παρατάξεων, και όχι άτομα που αποδεδειγμένα θα μπορούσαν να προσφέρουν στο σύνολο των πολιτών. Έχουμε και πάλι «εργαλειοποίηση» της ψήφου (ψηφοθηρία), με μόνο στόχο τη νίκη στις εκλογές. Όσο για τις πραγματικές ανάγκες του λαού, έ, στην επόμενη τετραετία και βλέπουμε!

Οι μέρες που διανύουμε είναι πονηρές:

-στη γειτονιά μας (Τουρκία-Ρωσία) γίνονται κοσμογονικές ανακατατάξεις με τις πιθανολογούμενες «νέες» συμμαχίες, το Brexit και πάλι σε αναβολή, οι μεγάλοι (ΗΠΑ-Ρωσία-Ε.Ε.) «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» για το ενεργειακό στην ανατολική Μεσόγειο με τους αγωγούς και τους υδρογονάνθρακες, ενώ η χώρα μας προσπαθεί να βρει τους βηματισμούς της (νέες συμμαχίες), μέσα σε ένα κόσμο γεμάτο συγχύσεις.

-στη «μεταμνημονιακή» Ελλάδα απαιτείται ένα νέο ξεκίνημα από νέα και ανήσυχα μυαλά, φιλοευρωπαϊκά, δημοκρατικά, χωρίς ιδεολογικές παλινδρομήσεις, με αποφασιστικότητα. Χρειαζόμαστε νέους πολιτικούς με έμπνευση και φαντασία, με αγάπη στην καινοτομία και την πραγματική γνώση, με ιδέες που θα δώσουν και το έναυσμα για μια «νέα πολιτική» απαλλαγμένη από σκανδαλολογίες, σκανδαλοθηρίες και διαπλοκές του θεαθήναι και του εντυπωσιασμού!

-στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θέλουμε άτομα που να γνωρίζουν καλά τα προβλήματα του τόπου, να έχουν ζήσει και «συγχρωτισθεί» με την κοινωνία των Χανίων, να θέλουν να λύσουν «εξισώσεις» (κυκλοφοριακό, αξιοποίηση παλιών κτισμάτων…) και να προσφέρουν νέες ευκαιρίες σε όλους. Όχι να φιλοδοξούν απλά να μεταπηδήσουν αργότερα σε «βουλευτιλίκια».

Τονίσαμε το πόσο σημαντικό είναι που νέοι άνθρωποι, από όλες τις κοινωνικές ομάδες, πλαισιώνουν τους ποικίλους συνδυασμούς. Τονίσαμε επίσης το πόσο ευχάριστο είναι ότι οι νέοι άρχισαν, έστω και αργά, να ενδιαφέρονται για τα πολιτικά πράγματα του τόπου, της χώρας και της Ε.Ε. Είναι η μόνη αισιόδοξη νότα των εκλογών…

Ας έχουν υπόψη τους οι φερέλπιδες νέοι υποψήφιοι που κατέρχονται στις εκλογές με ενθουσιασμό, τη σπουδαία ρήση του συγγραφέα Dan Millman, (1946-): «Το μυστικό της αλλαγής συνίσταται στο να συγκεντρώσεις την ενέργειά σου στο να δημιουργήσεις το νέο, όχι   να αντιπαλέψεις το παλιό» (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε